Γρίπη των πτηνών: Μολύνθηκε ακόμα ένας άνθρωπος από τις αγελάδες

  • Ρούλα Τσουλέα
γρίπη των πτηνών
Είναι το τέταρτο κρούσμα σε εργαζομένους σε φάρμες με άρρωστα ζώα που καταγράφεται στις ΗΠΑ.

Ένας ακόμα εργαζόμενος σε φάρμα με μολυσμένες γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες στις ΗΠΑ διαγνώστηκε με γρίπη των πτηνών. Το νέο κρούσμα είναι το τέταρτο που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Μάρτιο, όταν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά ότι ο ιός Η5Ν1 πέρασε από τα πτηνά στα βοοειδή.

Το νέο κρούσμα καταγράφηκε στο Κολοράντο, που είναι μία από τις 12 αμερικανικές πολιτείες με κρούσματα στις αγελάδες.

Ο άνδρας εργάζεται σε φάρμα του βόρειου Κολοράντο και είχε άμεση επαφή με αγελάδες μολυσμένες με γρίπη των πτηνών. Όπως συνέβη και με τους άλλους τρεις ανθρώπους που αρρώστησαν στις ΗΠΑ, έτσι κι αυτός παρουσίασε επιπεφυκίτιδα.

Ο άνδρας έλαβε αντιϊική θεραπεία με το φάρμακο οσελταμιβίρη και πλέον έχει αναρρώσει, ανακοίνωσε το Υπουργείο Δημοσίας Υγείας & Περιβάλλοντος του Κολοράντο (CDPHE).

Σύμφωνα με στοιχεία από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), έως και την 1η Ιουλίου 2024 η γρίπη των πτηνών είχε ανιχνευθεί σε 139 κοπάδια γαλακτοπαραγωγικών αγελάδων σε 12 αμερικανικές πολιτείες. Οι πολιτείες είναι:

  1. Το Άϊνταχο
  2. Το Τέξας
  3. Το Μίσιγκαν
  4. Το Οχάιο
  5. Το Κολοράντο
  6. Το Ουϊσκώνσιν
  7. Το Ουαϊόμινγκ
  8. Η Νότια Ντακότα
  9. Η Μινεσότα
  10. Το Κάνσας
  11. Το Νέο Μεξικό
  12. Η Βόρεια Καρολίνα

Σε ποιες πολιτείες αρρώστησαν άνθρωποι

Τα δύο από τα τέσσερα κρούσματα σε ανθρώπους έχουν καταγραφεί στο Μίσιγκαν. Τα άλλα δύο καταγράφηκαν στο Τέξας και τώρα στο Κολοράντο. Ο ένας από τους ασθενείς του Μίσιγκαν παρουσίασε και ήπια αναπνευστικά συμπτώματα, εκτός από επιπεφυκίτιδα.

Και οι τέσσερις ασθενείς είναι εργαζόμενοι σε φάρμες με γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες, αναφέρουν τα Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ.

Οι ειδικοί τονίζουν προς το παρόν η γρίπη των πτηνών δεν απειλεί τον γενικό πληθυσμό. Ωστόσο οι εργαζόμενοι που έρχονται σε επαφή με εκτρεφόμενα ζώα και πτηνά, πρέπει να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης.

Η γρίπη των πτηνών έχει περάσει τα τελευταία χρόνια στα θηλαστικά και εξαπλώνεται διαρκώς απ’ άκρη σ’ άκρη του πλανήτη. Γι’ αυτό τον λόγο πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου να αρχίσει να μεταδίδεται και μεταξύ ανθρώπων. Ωστόσο αυτό δεν έχει ακόμα συμβεί.

Φωτογραφία: iStock