Iatropedia

Γρίπη των πτηνών: Πέθανε άνδρας στο Μεξικό, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

chickens poultry farm bird flu

Οι γιατροί δεν ξέρουν πως μολύνθηκε. Ήταν κατάκοιτος (για άλλη αιτία) τρεις εβδομάδες όταν αρρώστησε.

Ένας 59χρονος άνδρας που έπασχε από υποκείμενα νοσήματα, έχασε τη ζωή του στο Μεξικό από τη γρίπη των πτηνών, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Το περιστατικό συνέβη στα τέλη Απριλίου, ενώ στα τέλη Μαΐου επιβεβαιώθηκε ότι είχε καταλήξει από τον ιό Α(Η5Ν2) που προκαλεί γρίπη των πτηνών. Από τους 17 ανθρώπους που είχαν έρθει σε στενή επαφή μαζί του, κανένας άλλος δεν νόσησε.

Όπως εξηγεί ο ΠΟΥ, το αξιοσημείωτο σε αυτό το περιστατικό είναι ότι ουδείς γνωρίζει πως μολύνθηκε ο 59χρονος από τον ιό. Όπως είπαν οι συγγενείς του στους γιατρούς, ο άνδρας ήταν ήδη κατάκοιτος τρεις εβδομάδες πριν εκδηλώσει συμπτώματα ύποπτα για γρίπη των πτηνών.

Στις 17 Απριλίου ο άνδρας ανέπτυξε πυρετό, δύσπνοια, διάρροια, ναυτία και γενικευμένη κακουχία. Μία εβδομάδα αργότερα, στις 24 Απριλίου, εισήχθη για νοσηλεία στο Εθνικό Ίδρυμα Αναπνευστικών Νόσων Ismael Cosio Villegas (INER). Πέθανε την ίδια ημέρα από επιπλοκές της νόσου του.

Η μόλυνσή του με τον ιό Α(Η5Ν2) που προκαλεί γρίπη των πτηνών επιβεβαιώθηκε στις 22 Μαΐου. Στις 28 Μαΐου ανακοινώθηκε πως ήταν αρνητικές οι πρώτες εξετάσεις σε όσους είχαν έρθει σε επαφή μαζί του. Εκκρεμεί η επαλήθευση με ορολογικές εξετάσεις.

«Αν και η πηγή της έκθεσης του 59χρονου στον ιό παραμένει ακόμα άγνωστη, ο ιός A(H5N2) έχει ανιχνευθεί σε πουλερικά στην πόλη του Μεξικού», αναφέρει ο ΠΟΥ. Η εν λόγω ανίχνευση είχε γίνει τον Μάρτιο του 2024, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Ο πρώτος ασθενής στον κόσμο

Το περιστατικό αποτελεί την πρώτη επιβεβαιωμένη λοίμωξη ανθρώπου από τη γρίπη των πτηνών Α(Η5Ν2) στον κόσμο. Αποτελεί επίσης την πρώτη λοίμωξη από ιό Η5 στο Μεξικό.

Οι επιστήμονες διευκρινίζουν πως το παρόν περιστατικό είναι ανεξάρτητο από την επιδημία της γρίπης των πτηνών που έχει ξεσπάσει στις γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες των ΗΠΑ. Αυτή προκαλείται από ιό Η5Ν1. Αυτός ο ιός έχει έως στιγμής μολύνει 3 εργαζομένους σε φάρμες με άρρωστες αγελάδες. Όλοι είχαν ήπια συμπτώματα και ανάρρωσαν.

Η γρίπη των πτηνών προκαλείται από διάφορους ιούς γρίπης τύπου Α, διευκρινίζουν τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC). Άλλοι από αυτούς είναι υψηλής παθογονικότητας (HPAI) και άλλοι χαμηλής (LPAI).

Οι υψηλής παθογονικότητας ιοί διασπείρονται γρήγορα και μπορεί να σκοτώσουν ολόκληρο κοπάδι πουλερικών εντός 48 ωρών. Οι ιοί χαμηλής παθογονικότητας μπορεί να μην προκαλέσουν συμπτώματα ή αυτά να είναι ήπια. Στα πουλερικά, λ.χ., μπορεί να παρατηρηθεί μείωση στην παραγωγή των αυγών.

Ο ιός Α(Η5Ν1) που ανησυχεί περισσότερο την επιστημονική κοινότητα είναι υψηλής παθογονικότητας. Επιπλέον έχει πια αποκτήσει την ικανότητα να μολύνει εύκολα τα θηλαστικά.

Φωτογραφία: iStock