Η γρίπη των πτηνών ανάγκασε δεκάδες χώρες τον τελευταίο χρόνο να θανατώσουν εκατομμύρια πουλερικά, σε μία προσπάθεια να εμποδίσουν την εξάπλωσή της. Η νόσος μεταδίδεται από τα μεταναστευτικά πουλιά και έχει φτάσει σε κάθε γωνιά του πλανήτη – ακόμα και στον Ισημερινό, το Περού και τη Βολιβία, που ουδέποτε κατά το παρελθόν είχαν πρόβλημα.
Πρέπει άραγε να ανησυχούμε; Μπορεί να περάσει στην τροφική αλυσίδα ο ιός Η5Ν1 που την προκαλεί; Και τι πιθανότητες υπάρχουν να κινδυνεύσουν άνθρωποι; Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters δημοσίευσε τις απαντήσεις σε αυτά και σε άλλα σημαντικά ερωτήματα.
Διαβάστε περισσότερα Συναγερμός για τη γρίπη των πτηνών: Μεταπήδησε σε άλλα θηλαστικά – Πόσο κινδυνεύει ο άνθρωπος
Ποιες χώρες έχουν γρίπη των πτηνών;
Τουλάχιστον 60 χώρες χρειάσθηκε να θανατώσουν πουλερικά εξαιτίας της από τον Οκτώβριο του 2021 έως σήμερα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας των Ζώων (WOAH). Ενδεικτικά αναφέρονται:
- ΗΠΑ
- Βρετανία
- Ιαπωνία
- Γαλλία
- Τσεχία
- Ινδία
- Ταϊβάν
- Νεπάλ
- Περού
- Νίγηρας
Ποια πτηνά μολύνονται και τι τους συμβαίνει;
Η γρίπη των πτηνών μολύνει άγρια, αποδημητικά είδη αλλά και υδρόβια πτηνά, όπως οι πάπιες, χωρίς όμως να τους προκαλεί συμπτώματα. Από αυτά εύκολα μπορεί να περάσει στα οικόσιτα, όπως τα κοτόπουλα και οι γαλοπούλες.
Τα υψηλής παθογένειας στελέχη του υπαίτιου ιού, όπως αυτό που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή παγκοσμίως, προκαλούν νόσο που επηρεάζει πολλαπλά εσωτερικά όργανα των πτηνών. Η θνησιμότητά τους στα κοτόπουλα φθάνει στο 90-100%, συχνά μέσα σε 48 ώρες. Επιπλέον, ο μεταλλαγμένος ιός Η5Ν1 που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή, μεταδίδεται ταχύτατα από το ένα πτηνό στο άλλο.
Γι’ αυτό τον λόγο η συνήθης τακτική είναι μόλις εντοπιστεί ένα άρρωστο πτηνό, να θανατώνονται όλα. Μόνο στις ΗΠΑ, λ.χ., πέθαναν ή θανατώθηκαν στις επιδημίες του τελευταίου έτους περισσότερα από 58 εκατομμύρια οικόσιτα και άγρια πτηνά, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (CDC).
Μπορούν να επηρεαστούν άλλα ζώα;
Έχουν ήδη αναφερθεί περιστατικά μόλυνσης θηλαστικών, στα οποία συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
- Αρκούδες
- Φώκιες
- Αλεπούδες
- Ενυδρίδες
Πως επηρεάζει η γρίπη των πτηνών την ασφάλεια των τροφίμων;
Τα μολυσμένα πουλερικά αποκλείονται αυτομάτως από την τροφική αλυσίδα. Επιπλέον, η γρίπη των πτηνών δεν μεταδίδεται όταν κάποιος καταναλώνει καλοψημένα πουλερικά και αυγά, αναφέρει το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας.
Πρέπει οι άνθρωποι να ανησυχούν;
Ο κίνδυνος να μολυνθούν οι άνθρωποι από γρίπη των πτηνών είναι μικρός, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα μείνει για πάντα έτσι. Γι’ αυτό η ανθρωπότητα πρέπει να είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, από τον Ιανουάριο του 2003 έως και τις 25 Νοεμβρίου 2022 είχαν μολυνθεί 868 άνθρωποι από το στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών. Οι 457 εξ αυτών ή ποσοστό 53% έχασαν τη ζωή τους.
Για την προστασία τους, συνιστάται στους ανθρώπους να μην αγγίζουν νεκρά ή άρρωστα πτηνά ή ζώα με γρίπη των πτηνών. Και αυτό διότι τα ανθρώπινα κρούσματα συνήθως είναι απόρροια της άμεσης ή έμμεσης έκθεσης σε ένα μολυσμένο ζωντανό ή νερό πουλερικό ή στο μολυσμένο περιβάλλον του.
Φωτογραφία: iStock