Γρίπη των πτηνών: Το πρώτο κρούσμα με άγνωστο τρόπο μόλυνσης στις ΗΠΑ

  • Ρούλα Τσουλέα
γρίπη των πτηνών
Ο ασθενής νόσησε τον Αύγουστο. Σε εξέλιξη οι έρευνες για τον τρόπο μόλυνσης και το στέλεχος του ιού.

Ένας κάτοικος του Μισούρι νόσησε από τη γρίπη των πτηνών χωρίς να είναι εργαζόμενος σε πτηνοτροφική μονάδα ή φάρμα γαλακτοπαραγωγικών αγελάδων με κρούσματα στα ζώα.

Οι έρευνες των υγειονομικών Αρχών για να βρουν πως μολύνθηκε βρίσκονται σε εξέλιξη. Συνεχίζεται επίσης η ανάλυση δειγμάτων από αυτόν για να εξακριβωθεί από ποιο στέλεχος της γρίπης των πτηνών μολύνθηκε.

Είναι το 14ο κρούσμα σε άνθρωπο της γρίπης των πτηνών εφέτος στις ΗΠΑ. Τα προηγούμενα 13 όμως ήταν εργαζόμενοι στην κτηνοτροφία ή την πτηνοτροφία, με γνωστή επαφή με μολυσμένα ζώα/πτηνά.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας του Μισούρι (MDH), ο ασθενής βρέθηκε αρχικά θετικός σε γρίπη τύπου Α. Αργότερα διαπιστώθηκε ότι ο ιός που τον μόλυνε ανήκει στο στέλεχος Η5 που προκαλεί γρίπη των πτηνών. Ωστόσο δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η πλήρης ταυτοποίηση του στελέχους.

Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώθηκαν και από τα αμερικανικά ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) στην Ατλάντα.

Όπως έγινε γνωστό, ο ασθενής εισήχθη για νοσηλεία στις 22 Αυγούστου 2024. Είχε υποκείμενα προβλήματα υγείας και βρέθηκε θετικός σε γρίπη τύπου Α. Ερωτηθείς από τους γιατρούς ανέφερε ότι δεν είχε έκθεση σε ζώα.

Ο ασθενής έχει πια αναρρώσει και βρίσκεται σπίτι του. Ωστόσο ο τρόπος της μόλυνσής του αποτελεί πονοκέφαλο για τους επιστήμονες.

Η τελευταία φορά που το Μισούρι ανέφερε κρούσματα από γρίπη των πτηνών σε πουλερικά στα εδάφη του ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο, σύμφωνα με το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας (USDA). Στην συγκεκριμένη πολιτεία δεν έχει αναφερθεί ούτε κρούσμα σε γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες.

Το περιστατικό είναι το πρώτο που ανιχνεύεται μέσω του συστήματος παρακολούθησης γρίπης των ΗΠΑ και όχι μέσω στοχευμένων ελέγχων σε φάρμες με κρούσματα σε ζώα.

Φωτογραφία: iStock