Γρίπη των πτηνών: Τρίτος εργαζόμενος μολύνθηκε από τις αγελάδες – Είχε περισσότερα συμπτώματα

  • Ρούλα Τσουλέα
γρίπη των πτηνών
Υπό παρακολούθηση βρίσκονται εκατοντάδες εργαζόμενοι που έχουν έρθει σε επαφή με τα άρρωστα ζώα.

Ακόμα ένας εργαζόμενος σε φάρμες με μολυσμένες γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες βρέθηκε θετικός στη γρίπη των πτηνών, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Μίσιγκαν.

Σε ανακοίνωσε που εξέδωσε αναφέρει ότι πρόκειται για το δεύτερο κρούσμα σε ανθρώπους στην πολιτεία. Άλλο ένα έχει καταγραφεί στο Τέξας. Ωστόσο ο συγκεκριμένος ασθενής δεν είχε μόνο τα συμπτώματα στα μάτια που εκδήλωσαν οι δύο προηγούμενοι. Παρουσίασε επίσης βήχα και άλλα συμπτώματα, που μοιάζουν έντονα με εκείνα της κοινής γρίπης.

Οι τρεις εργαζόμενοι που κόλλησαν γρίπη των πτηνών εργάζονταν σε διαφορετικές φάρμες. Το νέο περιστατικό αντιμετωπίστηκε γρήγορα με αντιϊικά φάρμακα και αναρρώνει.

Κανένας από τους τρεις εργαζομένους δεν φορούσε πλήρη προστατευτική εξάρτηση όταν μολύνθηκε. Γι’ αυτό και ήρθαν όλοι σε άμεση επαφή με τα άρρωστα θηλαστικά.

Τα συμπτώματα που εκδήλωσε ο τρίτος ασθενής ήταν βήχας, ρινική συμφόρηση (μπούκωμα) και πονόλαιμος. Είχε επίσης δακρύρροια (αυξημένη παραγωγή δακρύων στα μάτια), δήλωσε ο Dr. Nirav Shah, αναπληρωτής διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ.

«Τα αναπνευστικά συμπτώματα υποδηλώνουν ότι, όπως πολλοί ιοί, έτσι και αυτός ο ιός μπορεί να εκδηλωθεί με περισσότερους από έναν τρόπους», είπε. «Επομένως πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση».

Διαβάστε ακόμα: Γρίπη των πτηνών: Πέρασε από τις αγελάδες στον άνθρωπο – Μολύνθηκε άτομο στο Τέξας

Γρίπη των πτηνών: Μολύνθηκε και άλλος εργαζόμενος από τις αγελάδες στις ΗΠΑ

220 εργαζόμενοι υπό παρακολούθηση

Ο πρώτος ασθενής του Μίσιγκαν είχε μολυνθεί όταν μπήκε μολυσμένο γάλα στο μάτι του. Ο δεύτερος εκτέθηκε απ’ ευθείας σε μία μολυσμένη αγελάδα, εξήγησε η Dr. Natasha Bagdasarian, από το υπουργείο Υγείας του Μίσιγκαν.

Το Μίσγκαν είναι η αμερικανική πολιτεία με τα περισσότερα κοπάδια αγελάδων που είναι μολυσμένα με γρίπη των πτηνών. Συνολικώς 220 εργαζόμενοι βρίσκονται υπό παρακολούθηση, λόγω πιθανώς έκθεσης στα άρρωστα ζώα.

Έως στιγμής έχουν βρεθεί μολυσμένα 68 κοπάδια γαλακτοπαραγωγικών αγελάδων σε 9 αμερικανικές πολιτείες:

  • 20 κοπάδια στο Μίσιγκαν
  • 15 κοπάδια στο Τέξας
  • 9 στο Άινταχο
  • 8 στο Νέο Μεξικό
  • Από 4 σε Κάνσας, Καλιφόρνια, Κολοράντο, Νότια Ντακότα
  • Από 1 σε Οχάιο και Βόρεια Καρολίνα

Φωτογραφία: iStock