Iatropedia

Γρίπη των πτηνών: Βρέθηκαν «κρυφά» κρούσματα σε εργαζομένους σε φάρμες των ΗΠΑ

dairy farm cows

Ανησυχητικά ευρήματα από νέα μελέτη. Γιατί δεν διαγνώστηκαν οι ασθενείς όταν αρρώστησαν.

Από τον ιό που προκαλεί γρίπη των πτηνών μολύνθηκαν τον περασμένο Μάρτιο δύο εργαζόμενοι σε φάρμες του Τέξας, αλλά μολονότι εκδήλωσαν ύποπτα συμπτώματα δεν το αντιλήφθηκαν.

Η λοίμωξή τους αποκαλύπτεται τώρα, χάρη σε έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τέξας. Τους επιστήμονες είχαν προσκαλέσει στις φάρμες τους οι ιδιοκτήτες τους, επειδή είχε ξεσπάσει επιδημία γρίπης των πτηνών από τον ιό Α(Η5Ν1) στις γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες τους.

Οι ερευνητές επισκέφθηκαν την μία φάρμα στις 3 Απριλίου 2024 και την άλλη την επομένη ημέρα. Η πρώτη φάρμα φιλοξενούσε 7.200 γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες και είχε 180 εργαζομένους. Η δεύτερη είχε 8.200 γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες και 45 εργαζομένους.

Τον Μάρτιο είχε νοσήσει από γρίπη των πτηνών το 5% των αγελάδων της πρώτης φάρμας και το 14% της δεύτερης. Στη δεύτερη φάρμα είχαν επίσης βρεθεί νεκρές μετά από σύντομη αναπνευστική νόσο 15-20 από τις συνολικά 40 αδέσποτες γάτες που κυκλοφορούσαν.

Οι επιστήμονες επέλεξαν τυχαία 17 εργαζομένους από τις δύο φάρμες για να τους εξετάσουν για γρίπη των πτηνών. Με μεγάλη τους έκπληξη ανακάλυψαν ότι οι 2 από αυτούς είχαν αντισώματα στον ιό Η5Ν1, επομένως είχαν μολυνθεί κάποια στιγμή.

Τι συμπτώματα είχαν

Και οι δύο είχαν εκδηλώσει συμπτώματα λοίμωξης, αλλά ήταν ήπια. Ο ένας από αυτούς είχε βήχα και έπαιρνε ακόμα αντιβηχικά φάρμακα την εποχή που τον εξέτασαν οι ερευνητές. Ο δεύτερος, που εργαζόταν στην καφετέρια της μίας φάρμας, μόλις είχε αναρρώσει από λοίμωξη του αναπνευστικού.

Κανένας από τους δύο, όμως, δεν υποψιάστηκε ότι μπορεί να είχε γρίπη των πτηνών. Επειδή, δε, τα συμπτώματά τους δεν ήταν σοβαρά, δεν είχαν απευθυνθεί σε γιατρό.

Έτσι, δεν συμπεριλαμβάνονται στα 13 κρούσματα που επισήμως έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ από τον περασμένο Απρίλιο, όταν άρχισε επιδημία γρίπης των πτηνών στις γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες. Σύμφωνα με τα αμερικανικά ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC), από τα 13 επίσημα κρούσματα του 2024:

«Είμαι σίγουρος ότι έχουν μολυνθεί από τη γρίπη των πτηνών πολύ περισσότεροι εργαζόμενοι απ’ όσους γνωρίζουμε έως σήμερα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Gregory Gray, καθηγητής Επιδημιολογίας Λοιμωδών Νόσων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τέξας (UTMB). «Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι η επιτήρηση είναι φτωχή».

Τα νέα ευρήματα δεν έχουν ακόμα δημοσιευθεί σε κάποια ιατρική επιθεώρηση, μετά από ανεξάρτητη επιστημονική αξιολόγηση. Ωστόσο αναρτήθηκαν στον διακομιστή ιατρικών μελετών medRxiv.

Μολυσμένο και το γάλα

Οι επιστήμονες του Τέξας εξέτασαν επίσης 14 δείγματα γάλακτος για γρίπη των πτηνών. Τα εννέα (ποσοστό 64%) ήταν θετικά στον ιό Η5Ν1. Μάλιστα οι επιστήμονες κατόρθωσαν να καλλιεργήσουν τον ιό στο εργαστήριο, γεγονός που υποδηλώνει ότι ήταν ζωντανός και λοιμώδης στο αγελαδινό γάλα.

Αυτό πιθανώς εξηγεί γιατί μολύνθηκαν και πέθαναν πολλές από τις αδέσποτες γάτες που ζούσαν στη δεύτερη φάρμα. Στην ίδια φάρμα βρέθηκαν ίχνη του ιού σε δείγμα από κόπρανα των αγελάδων.

Το πιο ανησυχητικό ενδεχομένως είναι ότι τα ιικά στελέχη που εντοπίστηκαν έφεραν πολλαπλές μεταλλάξεις που «σχετίζονται με αυξημένη δυνατότητα διασποράς», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Από τον περασμένο Μάρτιο που άρχισε η γρίπη των πτηνών να διασπείρεται στις γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες των ΗΠΑ έχουν βρεθεί 175 μολυσμένα κοπάδια σε 13 πολιτείες, αναφέρει το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας (USDA).

Η μεγάλη ανησυχία των επιστημόνων είναι ότι η γρίπη των πτηνών μπορεί να προκαλέσει την επόμενη μεγάλη πανδημία. Επειδή, δε, διασπείρεται ολοένα περισσότερο μεταξύ των θηλαστικών, εκτιμούν ότι αυτό είναι θέμα χρόνου να συμβεί.

Φωτογραφία: iStock