Η συστηματική γυμναστική μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου, αλλά η ώρα που θα επιλέξετε μπορεί να κάνει τη διαφορά στον καρκίνο του παχέος εντέρου, αναφέρουν επιστήμονες από τη Γερμανία.
Αναλύοντας στοιχεία από χιλιάδες εθελοντές οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως δύο ώρες της ημέρας είναι πιο αποτελεσματικές. Η μία είναι νωρίς το πρωί και η άλλη το απόγευμα.
Οι ερευνητές λένε πως ο εντοπισμός των ωρών κατά τις οποίες η φυσική δραστηριότητα είναι πιο ωφέλιμη, μπορεί να οδηγήσει σε πιο στοχευμένες στρατηγικές προστασίας από τον καρκίνο.
Η νέα μελέτη διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Regensburg, στην ομώνυμη πόλη της Γερμανίας. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 86.252 εθελοντές της μεγάλης βάσης ιατρικών δεδομένων UK Biobank. Στη βάση αυτή παρέχουν από το 2009 αναλυτικά στοιχεία για την υγεία και τον τρόπο ζωής τους σχεδόν μισό εκατομμύριο Βρετανοί.
Κατά την ένταξή τους στη μελέτη είχαν ηλικία 42 έως 79 ετών. Όλοι τους είχαν φορέσει για μία εβδομάδα ένα επιταχυνσιόμετρο καρπού. Η συσκευή αυτή καταγράφει τη φυσική δραστηριότητα.
Με βάση τις καταγραφές του, οι επιστήμονες βρήκαν τέσσερα μοτίβα φυσικής δραστηριότητας:
- Φυσική δραστηριότητα διάσπαρτα μέσα στην ημέρα (70% των εθελοντών)
- Δραστηριότητα/γυμναστική αργά μέσα στη μέρα (17% των εθελοντών)
- Δραστηριότητα/γυμναστική το πρωί και το απόγευμα (9% των εθελοντών)
- Δραστηριότητα/γυμναστική το μεσημέρι και το βράδυ (4% των εθελοντών)
Η δραστηριότητα των εθελοντών κυμαινόταν από ελαφριά μέχρι πολύ έντονη. Η ζωή τους ήταν κυρίως καθιστική, αφού η κινητικότητά τους περιοριζόταν σε 3 έως το πολύ 6 ώρες την ημέρα.
Τα ευρήματα
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση BMC Medicine. Όπως γράφουν οι ερευνητές, στη διάρκεια σχεδόν 5,5 ετών παρακολούθησης, οι 529 από τους συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου.
Όπως έδειξαν τα στοιχεία, η δραστηριότητα και γυμναστική πρωί και απόγευμα μείωνε κατά 11% τον κίνδυνο της νόσου. Στην πραγματικότητα, η γυμναστική δύο συγκεκριμένες ώρες της ημέρας (στις 8 το πρωί και στις 6 το απόγευμα) συσχετίσθηκαν με τη μεγαλύτερη μείωση στον κίνδυνο. Η μείωση αυτή υπερέβαινε τα οφέλη που παρέχει γενικώς η φυσική δραστηριότητα.
Αντιθέτως, δεν είχε καμία διαφορά η γυμναστική το μεσημέρι και το βράδυ. Όσον αφορά τη δραστηριότητα τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, αυτή επίσης παρείχε όφελος αλλά αισθητά μικρότερο.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως η φυσική δραστηριότητα είναι μεν σημαντική για την προστασία από τον καρκίνο του εντέρου, αλλά έχει σημασία τι ώρα γίνεται, σχολίασε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Michael Leitzmann, καθηγητής Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο.
«Η ώρα της φυσικής δραστηριότητας ως φαίνεται είναι κρίσιμης σημασίας. Εάν το εύρημα αυτό επαληθευτεί σε μελλοντικές μελέτες, μπορεί να αποτελέσει έναν απλό αλλά σημαντικό τρόπο για περαιτέρω προστασία από τον καρκίνο αυτό», είπε.
Φωτογραφία: iStock