Γυναίκα έχασε την όρασή της από συστατικό στη βαφή μαλλιών που χρησιμοποίησε

  • Ελισάβετ Σταύρου
βαφή μαλλιών
Η γυναίκα άλλαξε τη βαφή μαλλιών που χρησιμοποιούσε και η όρασή της επέστρεψε στο φυσιολογικό μέσα σε ένα μήνα.

Ένα συστατικό στη βαφή μαλλιών που χρησιμοποίησε μια Γαλλίδα της προκάλεσε αμφιβληστροειδοπάθεια, μια πάθηση που επηρεάζει την όραση, αναφέρουν ερευνητές.

Η γυναίκα από την Γαλλία χρησιμοποίησε μια βαφή που περιείχε αρωματικές αμίνες, με αποτέλεσμα να χάσει για λίγο την όρασή της. Όταν όμως άλλαξε βαφή και χρησιμοποίησε μία άλλη χωρίς αυτά τα συστατικά, η όρασή της αποκαταστάθηκε, σύμφωνα με ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον Δρ Nicolas Chirpaz, οφθαλμίατρο στο Edouard Herriot Hospital, στη Λυών.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι αν και τέτοιες περιπτώσεις είναι σπάνιες, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους κινδύνους που ενέχουν οι χημικές βαφές, για να αποφύγουμε να προκαλέσουμε μόνιμη βλάβη στα μάτια μας.

Όπως αναφέρεται στην μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου στο περιοδικό JAMA Ophthalmology, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η βαφή μαλλιών συνδέεται με την αμφιβληστροειδοπάθεια. Έχουν αναφερθεί παρόμοια περιστατικά το 2022 μεταξύ σε μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες μετά από έκθεση σε βαφές μαλλιών που περιέχουν αρωματικές αμίνες.

Στην περίπτωση της 61χρονης Γαλλίδας, χωρίς να έχει ιστορικό διαταραχών στην όραση, πήγε στον γιατρό και ανέφερε ότι είχε θολή όραση και στα δύο μάτια «λίγες μέρες αφού έβαψε τα μαλλιά της με βαφή μαλλιών που περιείχε αρωματικές αμίνες.

Δείτε επίσης: Παιδιά: Τι προσφέρει ο προληπτικός έλεγχος της όρασης πριν από το πρώτο κουδούνι

Η αρωματική αμίνη στη χρωστική που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή την περίπτωση ήταν η παρα-φαινυλενοδιαμίνη.

Κατά την εξέταση, η γυναίκα διαπιστώθηκε ότι είχε πολλαπλές αποκολλήσεις αμφιβληστροειδούς. Τα μάτια της εμφάνιζαν επίσης μια ασυνήθιστη «πάχυνση του νευροαισθητήριου αμφιβληστροειδούς», διαπίστωσε η ομάδα των ερευνητών.

Πραγματοποιήθηκαν δοκιμές για τον αποκλεισμό μιας σειράς πιθανών αιτιών, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων, ακόμη και του καρκίνου. Στο τέλος, η βλάβη στον αμφιβληστροειδή «διαγνώστηκε με βάση τη χρονική συσχέτιση μεταξύ των συμπτωμάτων και της έκθεσης στη βαφή μαλλιών».

Η γυναίκα σύντομα άλλαξε τη μάρκα της βαφής μαλλιών και η όρασή της επέστρεψε στο φυσιολογικό μέσα σε ένα μήνα. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο ασθενής ανέφερε ότι χρησιμοποιούσε βαφή μαλλιών χωρίς αρωματικές αμίνες και δεν παρουσίασε καμία υποτροπή, σύμφωνα με την μελέτη.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι χημικές ουσίες αρωματικών αμινών, όπως η παρα-φαινυλενοδιαμίνη, «διαταράσσουν» μια νευροχημική οδό που είναι απαραίτητη για την υγεία των κυττάρων του αμφιβληστροειδούς.

Διαβάστε επίσης: Γονιδιακή θεραπεία αποκατέστησε την όραση σχεδόν τυφλών ασθενών

Φωτογραφία iStock