Γυναίκα νόμιζε ότι είχε «τσιγαρόβηχα», αλλά έπεσε σε κώμα από σπάνια νόσο

  • Ρούλα Τσουλέα
νόσο
Η 49χρονη αποφάσισε να αφηγηθεί την περιπέτειά της για να αυξήσει την ενημέρωση για τη νόσο.

Σε κώμα για μία εβδομάδα έμεινε μία γυναίκα από την Αγγλία, η οποία νόμιζε πως είχε επίμονο βήχα επειδή κάπνιζε, αλλά τελικά έπασχε από σπάνια νόσο του αίματος.

Η Tracey I’anson διακομίσθηκε επειγόντως στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Πρέστον, στο Λάνκασιρ, γιατί ο βήχας της επιδεινωνόταν. Οι εξετάσεις που έκανε έδειξαν ότι έπασχε από θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα (TTP) – μία νόσο που προκαλεί θρομβώσεις στα μικρά αγγεία του σώματος.

Οι γιατροί του Πρέστον την παρέπεμψαν σε εξειδικευμένο κέντρο για τη νόσο στο  Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Λίβερπουλ, αλλά στη διαδρομή άρχισε να χάνει τις αισθήσεις της. Οι γιατροί του Λίβερπουλ αναγκάστηκαν να την βάλουν σε τεχνητό κώμα για να την σώσουν.

Η 49χρονη γυναίκα αποφάσισε να αφηγηθεί τώρα την περιπέτειά της για να αυξήσει την ενημέρωση για τη νόσο, που προσβάλλει περίπου 6 ανθρώπους ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού.

Η νόσος είναι τόσο σπάνια ώστε στο Εξειδικευμένο Κέντρο TTP του Λίβερπουλ, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Αγγλία, παραπέμπονται περίπου 15 νέα περιστατικά τον χρόνο.

Επικίνδυνη ασθένεια

Η θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα προκαλείται από την έλλειψη ενός ενζύμου που λέγεται ADAMTS13. Η έλλειψη αυτή μπορεί να είναι κληρονομική ή επίκτητη. Η νόσος προσβάλλει περισσότερο γυναίκες παρά άνδρες. Αν δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να κοστίσει τη ζωή. Οι πάσχοντες μπορεί να εκδηλώνουν συμπτώματα όπως:

  • Πυρετό
  • Κόπωση
  • Πονοκεφάλους
  • Σύγχυση
  • Δερματικά εξανθήματα
  • Μώλωπες
  • Συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου

Η κυρία I’anson δεν είχε κάτι απ’ όλα αυτά, αλλά «βήχα που διαρκούσε αρκετό καιρό και δεν υποχωρούσε. Σκέφτηκα ότι τον προκαλούσε το κάπνισμά μου», δήλωσε στον βρετανικό Τύπο.

Καθώς περνούσε ο καιρός και ο βήχας επέμενε, απευθύνθηκε στα επείγοντα περιστατικά του Νοσοκομείου του Πρέστον. Ήταν 2018, πριν την πανδημία του κορωνοϊού, και έκανε γρήγορα τις απαιτούμενες εξετάσεις.

Μόλις οι γιατροί είδαν τα αποτελέσματα, την έβαλαν τρέχοντας σε ένα ασθενοφόρο και την παρέπεμψαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Λίβερπουλ. Ήταν όμως ήδη αργά. Στη διαδρομή άρχισε να χάνει και να ξαναβρίσκει τις αισθήσεις της.

Ραγδαία επιδείνωση

Αμέσως μόλις την είδαν, οι γιατροί του Λίβερπουλ την έβαλαν σε τεχνητό κώμα. Η πάθησή της την είχε αφήσει χωρίς το ένζυμο ADAMTS13, το οποίο είναι απαραίτητο για να μην δημιουργούνται θρόμβοι το αίμα.

«Η διάγνωση της θρομβωτικής θρομβοπενικής πορφύρας είναι πολύπλοκη. Το ίδιο και η θεραπεία της», αναφέρει η αιματολόγος Dr. Tina Dutt, διευθύντρια του Κέντρου TTP του Λίβερπουλ. «Οι ασθενείς μπορεί να είναι ιδιαίτερα ασταθείς και να επιδεινωθούν ραγδαία».

«Δεν περιμένεις ποτέ ότι θα πας στο νοσοκομείο με βήχα και να καταλήξεις με κάτι εντελώς άγνωστο», συνηγόρησε η κυρία I’anson. «Για να με σώσουν, μου έκαναν πλασμαφαίρεση». Η πλασμαφαίρεση είναι μία διαδικασία κάθαρσης του αίματος για την απομάκρυνση επιβλαβών ουσιών.

Η θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα είναι τόσο σπάνια, ώστε οι γιατροί του Λίβερπουλ δημιούργησαν μία ταινία με μαρτυρίες ασθενών για να ενημερώσουν το κοινό.

Μία από αυτές τις μαρτυρίες είναι της κυρίας I’anson, η οποία τόνισε πως η επαφή με άλλους πάσχοντες την βοήθησε να διαχειριστεί καλύτερα την ασθένειά της.

Φωτογραφία: iStock