Γυροειδής Αλωπεκία: Η θεραπεία κρύβεται στα βλαστοκύτταρα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Η δερματολόγος- αφροδισιολόγος και Επιστημονική Διευθύντρια της πολυβραβευμένης κλινικής Cosmetic Derma Medicine, Δρ. Αμαλία Τσιατούρα εξηγεί με ποιο τρόπο η αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την γυροειδή αλωπεκία.

Η γυροειδής αλωπεκία (ή τριχοφάγος) είναι μια αυτοάνοση παθολογική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από απώλεια μέρους ή όλων των τριχών της κεφαλής ή και του σώματος η οποία προσβάλει περίπου το 1-2% του πληθυσμού. Το βασικό χαρακτηριστικό της είναι η ανομοιόμορφη αραίωση των μαλλιών, η οποία εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα  του δέρματος επιτίθεται λανθασμένα κατά των ιδίων τριχοθυλακίων του ασθενούς, εμποδίζοντας  την ανάπτυξη των τριχών. H απώλεια των μαλλιών ωστόσο μπορεί να είναι αιφνίδια ή να πραγματοποιείται σταδιακά.

Είναι πιο συχνή σε άνδρες και γυναίκες νεαρής ηλικίας – χωρίς αυτό να σημαίνει οτι παιδιά και ενήλικες κάθε ηλικίας δεν μπορούν να επηρεαστούν – καθώς έχει επίσης παρατηρηθεί οτι συνήθως συνυπάρχει με ασθένειες όπως ατοπική δερματίτιδα και το σύνδρομο down.

Όπως εξηγεί η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, η γυροειδής αλωπεκία ενισχύεται επίσης και από τη συνύπαρξή της με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα όπως λεύκη, θυρεοειδίτιδα Hashimoto, νόσος του Adison, και η αυτοάνοση πολυενδοκρινοπάθεια, ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι και άλλοι παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνισή της:

  • το μακροχρόνιο stress ή κάποιο αιφνίδιο ψυχολογικό ή σωματικό stress
  • ο υψηλός πυρετός
  • η φλεγμονή
  • τα κακοήθη νοσήματα

Η  εμφάνιση της γυροειδούς αλωπεκίας μπορεί επίσης να πυροδοτηθεί από τοπικό τραυματισμό, ιογενή ή βακτηριακή λοίμωξη, κύηση, ορμονικές διαταραχές, αντιδράσεις απο χημικές ουσίες και εποχιακές μεταβολές.

Θεραπεία

Σύμφωνα με τη Δρ. Τσιατούρα, η θεραπεία μπορεί να είναι χρονοβόρα, ενώ η αντιμετώπιση της σε περίπτωση υποτροπής του ασθενή μπορεί να είναι ακόμα πιο δύσκολη, παρόλα αυτά θεωρείται αναγκαία. Πολλοί ασθενείς επηρεάζονται απο αυτή την κατάσταση τόσο πολύ που χρειάζονται ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη ενώ έχει διαπιστωθεί ότι βοηθάει πολύ η επαφή με άλλους ασθενείς που πάσχουν απο την ίδια ασθένεια.

Η δύναμη των βλαστοκυττάρων

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή και σύγχρονη θεραπεία για την αντιμετώπιση της γυροειδούς αλωπεκίας, η οποία χρησιμοποιεί τη δύναμη των αιμοπεταλίων του αίματος του ίδιου του αθενούς. Σύμφωνα με τη Δρ. Τσιατούρα, από περιστατικά στην κλινική Cosmetic Derma Medicine, τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της αυτόλογης μεσοθεραπείας PRP ήταν θεαματικά.

Σε πρώτο στάδιο γίνεται η αιμοληψία και στη συνέχεια η επεξεργασία του αίματος στη φυγόκεντρο ώστε να γίνει ο διαχωρισμός του πλούσιου σε αιμοπετάλια πλάσματος. Στη συνέχεια πραγματοποιείται η ενεργοποίηση του πλάσματος με ιόντα ασβεστίου, και το ενεργοποιημένο πλάσμα εγχέεται στο τριχωτό της κεφαλής με τη μορφή μεσοθεραπείας. Με αυτό τον τρόπο εκκρίνεται σημαντική ποσότητα αυξητικών παραγόντων οι οποίοι διεγείρουν τα βλαστοκύτταρα στο τριχοθυλάκιο και ενισχύουν τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων .

Τα πλεονεκτήματα της αυτόλογης μεσοθεραπείας PRP είναι πολλά και σημαντικά:

  • Ενεργοποιεί τα βλαστοκύτταρα των τριχοθυλακίων οδηγώντας με αυτό τον τρόπο στην επανεμφάνιση των τριχών
  • Αυξάνει τη διάμετρο της τρίχας ενισχύοντας την πυκνότητα
  • Επιμηκύνει το στάδιο ανάπτυξης της τρίχας με αποτέλεσμα την αποφυγή της πρόωρης πτώσης των μαλλιών

Η αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP είναι πρακτικά ανώδυνη και διαρκεί περίπου 30-40 λεπτα, ενώ δεν χρειάζεται τοπική αναισθησία. Συνήθως απαιτείται η εφαρμογή της θεραπέιας PRP 3-4 φορές σε διάστημα ενός μήνα και η εφαρμογή επαναληπτικής συνεδρίας ανά 3-6 μήνες για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Στην Cosmetic Derma Medicine η αυτόλογη θεραπεία PRP εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία σε πολλές περιπτώσεις γυροειδούς αλωπεκίας εμφανίζοντας σταδιακή επαναφύτρωση τριχών ακόμα και σε περιπτώσεις καθολικής γυροειδούς αλωπεκίας οι οποίες δεν είχαν ανταπόκριση σε παλαιότερες θεραπείες.

Δείτε περιπτώσεις:

1

2

3

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το www.cosmeticdermamedicine.gr

ή καλέστε

Αθήνα: +30 210 6980451

Κηφισιά: +30 210 6232220

Θεσσαλονίκη: +30 2310 224240

Πάτρα: +30 2610 226562

Ρόδος: +30 22410 32700

Λεμεσός: +357 25251040

Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, δερματολόγος- αφροδισιολόγος και Επιστημονική Διευθύντρια της κλινικής Cosmetic Derma Medicine

Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, δερματολόγος- αφροδισιολόγος και Επιστημονική Διευθύντρια της κλινικής Cosmetic Derma Medicine