HPV: Οι τύποι υψηλού κινδύνου επηρεάζουν την γονιμότητα των ανδρών [μελέτη]

  • Ελισάβετ Σταύρου
HPV
Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες που έχουν προσβληθεί από τον HPV υψηλού κινδύνου μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα γονιμότητας.

Η μόλυνση από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) προκαλεί το 95% των περιπτώσεων εμφάνισης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες.

Ο HPV είναι επίσης γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων και καρκίνων του πέους, του πρωκτού, του στόματος και του λαιμού σε μολυσμένους άνδρες.

Οι αρχές δημόσιας υγείας σε 37 χώρες εμβολιάζουν επί του παρόντος τα κορίτσια και τα αγόρια μεταξύ εννέα και 14 ετών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

«Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από γονότυπους υψηλού κινδύνου του ιού φαίνεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανδρική γονιμότητα και στην ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αντιμετωπίσει τη μόλυνση», δήλωσε η Δρ Virginia Rivero, καθηγήτρια στο Universidad Nacional de Córdoba στην Αργεντινή και η ανώτερη συγγραφέας μιας νέας μελέτης στο Frontiers in Cellular and Infection Microbiology.

Έχουν εντοπιστεί περισσότεροι από 200 διαφορετικοί γονότυποι του ιού, που συνήθως ταξινομούνται σε γονότυπους υψηλού κινδύνου (HR-HPV) και χαμηλού κινδύνου (LR-HPV).

Τι έδειξε η μελέτη

Η μελέτη εξέτασε τα δεδομένα από 205 ενήλικες άνδρες μεταξύ του 2018 και του 2021. Κανένας δεν είχε εμβολιαστεί κατά του HPV.

Μεταξύ των 205 ατόμων που αναλύθηκαν, το 19% βρέθηκε θετικό στον ιό. Συγκεκριμένα, 20 άνδρες ταξινομήθηκαν ως θετικοί για HR-HPV, ενώ 7 αναγνωρίστηκαν ως θετικοί για LR-HPV. Αυτά τα θετικά στον HPV άτομα συγκρίθηκαν με 43 άνδρες που δεν ανιχνεύθηκαν λοιμώξεις. Άλλοι 12 άνδρες βρέθηκαν να είναι θετικοί στον ιό, αλλά ο γονότυπος τους δεν μπορούσε να προσδιοριστεί λόγω χαμηλών ιικών φορτίων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που ήταν θετικοί στους υψηλού κινδύνου τύπους του ιού είχαν σημαντικά χαμηλότερο αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων στο σπέρμα τους. Βρήκαν επίσης στοιχεία ότι το σπέρμα ανδρών θετικών στον HR-HPV είχε υποστεί βλάβη από το οξειδωτικό στρες, κρίνοντας από την αυξημένη παραγωγή αντιδραστικών ειδών οξυγόνου (ROS), οδηγώντας σε υψηλότερο ποσοστό νεκρών σπερματοζωαρίων.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες που έχουν μολυνθεί με τύπους υψηλού κινδύνου, αλλά όχι οι άνδρες που έχουν μολυνθεί με χαμηλού κινδύνου, παρουσιάζουν αυξημένο θάνατο σπερματοζωαρίων λόγω οξειδωτικού στρες και εξασθενημένη τοπική ανοσοαπόκριση στην ουρογεννητική οδό», δήλωσε η Δρ.Rivero. «Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι άντρες θετικοί στον τύπο υψηλού κινδύνου θα μπορούσαν να έχουν προβλήματα γονιμότητας».

«Η μελέτη μας εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το πώς ο ιός στους τύπους υψηλού κινδύνου επηρεάζει την ποιότητα του DNA του σπέρματος και τις επιπτώσεις του στην αναπαραγωγή και την υγεία των απογόνων», τονίζει η επικεφαλής ερευνήτρια.

Φωτογραφία iStock