Iatropedia

HPV: Tα εμβόλια προστατεύουν και τους άνδρες από τον καρκίνο

Τι έδειξε μελέτη σε εκατομμύρια εθελοντές. Ποιοι καρκίνοι μειώνονται και πόσο.

Τα εμβόλια για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) δεν προστατεύουν μόνο τις γυναίκες από τον καρκίνο, ούτε μόνο από μία μορφή της νόσου. Νέα, μεγάλη, πληθυσμιακή μελέτη αποκαλύπτει ότι προστατεύουν σημαντικά και τους άνδρες, ιδίως από καρκίνους της στοματικής κοιλότητας.

«Γνωρίζαμε ότι τα εμβόλια μειώνουν τις λοιμώξεις από HPV στο στόμα, αλλά η παρούσα μελέτη αποδεικνύει πως μειώνουν και τον κίνδυνο οροφαρυγγικών καρκίνων κεφαλής & τραχήλου», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Glenn J. Hanna, αναπληρωτής καθηγητής Ογκολογίας στο φημισμένο Ινστιτούτο Καρκίνου Dana-Farber (DFCI).

Τα εμβόλια για τον ιό HPV προστατεύουν από πολλά ογκογόνα στελέχη του. Οι περισσότερες έως τώρα έρευνες γι’ αυτά αφορούσαν τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Είναι ο τέταρτος συχνότερος στον κόσμο, με σχεδόν 600.000 κρούσματα το 2022 σε όλο τον κόσμο. Την ίδια χρονιά κόστισε επίσης τη ζωή 350.000 γυναικών, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Εν τούτοις, τα εμβόλια προστατεύουν και από άλλους, λιγότερο συχνούς καρκίνους. Στην παρούσα μελέτη οι ερευνητές θέλησαν να εξακριβώσουν πόσο προστατευτικά είναι στην αληθινή ζωή, δεδομένου ότι κοντεύουν δύο δεκαετίες από το 2006 που κυκλοφόρησε το πρώτο.

Η νέα μελέτη

Σκοπός της μελέτης ήταν να διερευνηθεί η επίδρασή τους στην ανάπτυξη καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας, αλλά και άλλων οργάνων όπως:

Η μελέτη συμπεριέλαβε 1,7 εκατομμύρια εθελοντές που είχαν εμβολιαστεί εναντίον του HPV και άλλους τόσους ανεμβολίαστους συνομηλίκους τους. Το 56% ήταν γυναίκες.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι εμβολιασμένοι νεαροί άνδρες είχαν λιγότερα από τα μισά κρούσματα καρκίνου σχετιζομένου με τον ιό HPV. Ειδικότερα, καταγράφηκαν 3,4 περιστατικά καρκίνου ανά 100.000 συμμετέχοντες, έναντι 7,5 ανά 100.000 στους ανεμβολίαστους εθελοντές.

Η προστασία τους ήταν ακόμα μεγαλύτερη έναντι των καρκίνων κεφαλής & τραχήλου. Είχαν 2,8 κρούσματα ανά 100.000, έναντι 6,3 στους ανεμβολίαστους.

Τα εμβόλια ήταν προστατευτικά και στις γυναίκες. Οι εμβολιασμένες γυναίκες είχαν 11,5 κρούσματα καρκίνου ανά 100.000, έναντι 15,8 στις ανεμβολίαστες.

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων μεταδίδεται κυρίως με την σεξουαλική επαφή. Γι’ αυτό και προκαλεί καρκίνους σε όλα τα εμπλεκόμενα όργανα και περιοχές του σώματος.

Το πρώτο εμβόλιο εναντίον του κυκλοφόρησε το 2006. Μολονότι όμως είναι και ασφαλές και αποτελεσματικό στην πρόληψη του καρκίνου, στις περισσότερες χώρες παραμένει απελπιστικά χαμηλό το ποσοστό των αγοριών που το έχουν κάνει.

Τα νέα ευρήματα θα παρουσιασθούν στο επερχόμενο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO). Το συνέδριο θα διεξαχθεί 31 Μαΐου έως 4 Ιουνίου 2024 στο Σικάγο. Σύνοψη της μελέτης έδωσε στη δημοσιότητα η ίδια η ASCO.

Φωτογραφία: iStock