Iatropedia

Η αυστηρή δίαιτα μπορεί να αντιστρέψει τον διαβήτη τύπου 2

shake drinking

Πόσο αποτελεσματικό είναι ένα απαιτητικό διατροφικό πρόγραμμα που δημιούργησαν γιατροί από την Αγγλία.

Μία αυστηρή δίαιτα που παρέχει μόλις 900 θερμίδες την ημέρα και περιέχει κυρίως τροφή σε μορφή υγρών, μπορεί να αντιστρέφει τον τύπου 2 διαβήτη – αρκεί οι ασθενείς να μπορέσουν να την ακολουθήσουν, αναφέρουν επιστήμονες από την Αγγλία.

Η δίαιτα αυτή απαιτεί να τρώνε οι ασθενείς για λίγους μήνες μόνο ειδικά υγρά ροφήματα, σούπες και μπάρες-υποκατάστατα γευμάτων. Στη συνέχεια αρχίζουν σταδιακά να εισάγονται υγιεινές, στερεές τροφές.

Το όλο πρόγραμμα δεν είναι μία ακόμα δίαιτα της μόδας, αλλά μία διατροφή που προσφέρεται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Αγγλίας.

Η ακολούθησή της δεν είναι εύκολη. Από τους 7.540 πάσχοντες από τύπου 2 διαβήτη που παραπέμφθηκαν στο πρόγραμμα την περίοδο Σεπτέμβριος 2020-Δεκέμβριος 2022, οι 1.740 την άρχισαν τελικά. Και από αυτούς, μόνο οι 960 (το 55%) κατόρθωσαν να την ολοκληρώσουν.

Οι ασθενείς αυτοί αποτέλεσαν τη βάση νέας μελέτης, που εξέτασε πόσο αποδοτική είναι στην απώλεια βάρους και στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet Diabetes & Endocrinology. Όπως γράφουν οι ερευνητές, η δίαιτα που κλήθηκαν να ακολουθήσουν οι ασθενείς απαιτούσε πλήρη υποκατάσταση της τροφής με υγρά για 3 μήνες. Στη συνέχεια γινόταν σταδιακή επανεισαγωγή υγιεινών τροφίμων.

Οι ασθενείς έκαναν επίσης συνεδρίες με ειδικούς. Στο πλαίσιό τους διδάχτηκαν πώς να τρέφονται σωστά, πώς να γυμνάζονται και έθεσαν ατομικούς στόχους σε ενέργεια (θερμίδες) και βάρος.

Τα ευρήματα

Κατά την έναρξη της μελέτης, το μέσο βάρος των συμμετεχόντων ήταν σχεδόν 110 κιλά. Ο μέσος Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ήταν 38 kg/m3, επομένως ήσαν παχύσαρκοι.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, με το πρόγραμμα αυτό οι συμμετέχοντες έχασαν κατά μέσον όρο το 8,3% του αρχικού βάρους τους ή 9,4 κιλά. Ωστόσο ο ένας στους τρεις (το 35%) έχασαν το 10% ή περισσότερο του αρχικού βάρους τους. Άλλο ένα 16% έχασαν το 15% η περισσότερο.

Συνολικά το ένα τρίτο των συμμετεχόντων (το 32%) έχασαν κατά μέσον όρο 16 κιλά και παρουσίασαν υποστροφή (ύφεση) του διαβήτη τους.

Όπως, όμως, προαναφέρθηκε η δίαιτα ήταν πάρα πολύ αυστηρή και πολλοί ασθενείς δεν κατάφεραν να την ακολουθήσουν. Η δυσκολία αυτή ήταν μεγαλύτερη στις νεότερες ηλικίες (κάτω των 50 ετών).

Ποιοι μπορούν να το κάνουν

Το πρόγραμμα Type 2 Diabetes Path to Remission (T2DR) χρηματοδοτείται πλήρως από το Σύστημα Υγείας της Αγγλίας. Στόχος του είναι να προστατευθούν οι ασθενείς από τις επιπλοκές του διαβήτη, οι οποίες είναι πολλές και σοβαρές. Κυμαίνονται από προβλήματα όρασης και νεφρική νόσο έως έλκη (πληγές) που δεν επουλώνονται και εμφράγματα.

Σε αυτό εντάσσονται ασθενείς οι οποίοι είναι ηλικίας 18 έως 65 ετών. Πρέπει επίσης να είναι διαγνωσμένοι με τύπου 2 διαβήτη επί τουλάχιστον έξι χρόνια. Επιπλέον πρέπει να έχουν υψηλό ΔΜΣ (υπέρβαροι ή παχύσαρκοι).

Επειδή, όμως, η συγκεκριμένη δίαιτα είναι πολύ αυστηρή, οι ασθενείς μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα μόνο μετά από παραπομπή του οικογενειακού ιατρού τους. Αυτός τους παρακολουθεί και στην πορεία της.

Φωτογραφία: iStock