Μπορεί οι ερωτευμένοι να χαράζουν καρδούλες ή να γράφουν μηνύματα πάθους, όμως δεν είναι μόνο η καρδιά που σκιρτά όταν πάλλεται από αγάπη. Ο εγκέφαλος δουλεύει… διπλοβάρδιες, λένε οι επιστήμονες, καθώς ανακάλυψαν ότι άλλες περιοχές του υπερλειτουργούν και άλλες «σβύνουν». Αυτοί είναι οι επτά τρόποι με τους οποίους το μυαλό νιώθει αυτό που γλυκαίνει την καρδιά.
Η αγάπη είναι ναρκωτικό, λένε τα τραγούδια, όμως ο εγκέφαλος αυτά τα παίρνει στα σοβαρά αφού βρέθηκε ότι ενεργοποιούνται οι ίδιες περιοχές με αυτές στον εγκέφαλο εθισμένων ατόμων! Η ευφορία που νιώθουμε εξηγεί γιατί δεν μπορούμε χωρίς αυτήν και γιατί… θέλουμε κι άλλο.
Όταν ξαφνικά το «εγώ» γίνεται «εμείς», το μυαλό μας προσαρμόζεται αυτομάτως στην αλλαγή. Ο δεσμός που μοιραζόμαστε με τον/την σύντροφό μας πηγαίνει πολύ πιο βαθιά, επισημαίνουν οι ειδικοί, διότι σύμφωνα με έρευνες η χρήση ενικού (εγώ) συνδέεται συχνότερα με άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη και λιγότερο με όσους λένε «εμείς».
Επίσης, με το να αγαπάμε ζούμε περισσότερο και γινόμαστε σοφότεροι. Όσοι αγαπούν έχουν υψηλότερα επίπεδα ντοπαμίνης η οποία συνδέεται με την ευχαρίστηση, την επιθυμία και την ευφορία. Γι’ αυτό και άτομα που έχουν θετικές, υγιείς σχέσεις, ζουν πιο πολύ, είναι πιο ευτυχείς και έχουν καλύτερη πνευματική και ψυχική υγεία.
Ένας ακόμη λόγος γι’ αυτό είναι ότι έτσι γινόμαστε περισσότερο υποστηρικτικοί προς κάποιον πολύτιμο για μας. Μαγνητικές τομογραφίες αποδεικνύουν ότι όταν είμαστε ερωτευμένοι ο μετωπιαίος φλοιός του εγκεφάλου που συνδέεται με την κρίση «αποσυνδέεται». Έτσι, οι ερωτευμένοι είναι λιγότερο επικριτικοί ή επιφυλακτικοί με τον άνθρωπο που αγαπούν.
Αν ένα φιλί κάνει θαύματα, πού να δείτε τί κάνει στον εγκέφαλο το άγγιγμα ή το χάδι αυτού που αγαπάμε. Έχει βρεθεί ότι σε υγιείς σχέσεις, κρατώντας και μόνον το χέρι του ανθρώπου μας αρκεί για να διώξει το στρες, να ρίξει την πίεση, να απαλύνει τον φυσικό πόνο και να βελτιώσει την υγεία μας. Μια καλή σχέση κάνει κυριολεκτικά τον εγκέφαλο να δουλεύει αλλιώς!
Δεν είναι τυχαίο που λένε ότι οι ερωτευμένοι λάμπουν. Αναλύοντας την σχέση ζευγαριών που δήλωναν τρελοί ο ένας για τον άλλον, ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα κέντρα του εγκεφάλου τους που συνδέοντο με την ανταμοιβή… «φωτίζονταν» απλώς και μόνον όταν κοιτούσαν την εικόνα του έτερου ημίσεος! Αντίθετα, στις περιοχές της γαλήνης και της ηρεμίας τα… φώτα είχαν χαμηλώσει.
Την επόμενη φορά που θα ακούσετε ότι η αγάπη μας κάνει πιο δυνατούς, πιστέψτε το! Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι πέρα από το αίσθημα ασφάλειας που εμπνέει μια υγιής σχέση, η αγάπη που νιώθουμε για κάποιο ξεχωριστό άτομο «σβύνει» τις περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τον φόβο και τα αρνητικά συναισθήματα. Γιατί η αγάπη δίνει φτερά στον άνθρωπο!