Η ακινησία μπροστά σε μία οθόνη κόβει χρόνια από τη ζωή των 23χρονων

  • Ρούλα Τσουλέα
οθόνη
Ανησυχητικά ευρήματα για τις συνέπειες της πολύωρης ενασχόλησης με κινητά, λάπτοπ, τηλεόραση.

Οι νέοι που περνούν τη ζωή τους «κολλημένοι» μπροστά σε μία οθόνη μπορεί να μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες που έχουν να φτάσουν στα 60 τους χρόνια, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, κάθε ώρα που περνούν την ημέρα ασχολούμενοι με το κινητό, το λάπτοπ, την TV, αυξάνει τις πιθανότητες να υποστούν πρόωρα έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Έχουν επίσης αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια στη μέση ηλικία.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «ο χρόνος που αφιερώνουν οι νέοι κοιτάζοντας τις οθόνες, επηρεάζει σημαντικά τον κίνδυνο αναπτύξεως σοβαρών καρδιολογικών προβλημάτων αργότερα στη ζωή», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Jason Nagata, αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF).

Όπως εξήγησε, η συνεχής ενασχόληση με μία οθόνη «κόβει» χρόνο από σημαντικές δραστηριότητες. Σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται μόνον οι φυσικές δραστηριότητες, αλλά και ο ύπνος, ο οποίος αποτελεί έναν από τους πυλώνες της υγείας.

Η μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Journal of General Internal Medicine. Συμμετείχαν 4.318 εθελοντές, ηλικίας 18-30 ετών κατά την έναρξή της. Οι ερευνητές από το UCSF παρακολούθησαν επί περισσότερο από 30 χρόνια την καρδιαγγειακή υγεία και τον τρόπο ζωής τους.

Κάθε ώρα που περνούσαν καθημερινά μπροστά σε μία οθόνη σε ηλικία 23 ετών συσχετίσθηκε με αύξηση κατά:

  • 26% του κινδύνου να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια στη διάρκεια της μελέτης
  • 16% του κινδύνου για έμφραγμα ή/και εγκεφαλικό

Η ακινησία μπροστά σε οθόνη δεν ήταν επικίνδυνη μόνο στη νιότη. Κάθε ώρα καθημερινά μπροστά σε μία οθόνη μετά τα 40 έτη, συσχετίστηκε με αύξηση κατά:

  • 55% των πιθανοτήτων αναπτύξεως στεφανιαίας νόσου
  • 58% του κινδύνου για εγκεφαλικό
  • 32% του κινδύνου γενικώς για καρδιαγγειακά προβλήματα

Η μελέτη έδειξε ακόμα οι ώρες που περνούν οι νέοι μπροστά στις οθόνες, θέτουν τις βάσεις για τη συμπεριφορά τους στην υπόλοιπη ενήλικη ζωή τους.

Φωτογραφία: iStock