Iatropedia

Η αλήθεια για τα προϊόντα after sun, σύμφωνα με τους ειδικούς

Cropped shot of a young tanned woman moisturizing her shoulder with her hand using a cream isolated on a gray background. Skin care. A white thick smear of cream on the female body

Η χρήση κάποιου προϊόντος after sun μπορεί να είναι ευεργετική, εάν περιέχει συστατικά ήπια και φυσικά. Διαφορετικά, μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια

Η φροντίδα της επιδερμίδας σας μετά από υπερβολική έκθεση στον ήλιο είναι απίστευτα σημαντική, καθώς η έκθεση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μακροχρόνιες βλάβες.

Ωστόσο, εάν η πρώτη σας ενέργεια μετά από ένα ηλιακό έγκαυμα είναι να αγοράσετε και να βάλετε αμέσως ένα προϊόν after sun, μάλλον δεν κάνετε το καλύτερο δυνατό

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το after sun θα μπορούσε να κάνει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στο δέρμα σας εάν δεν διαβάσετε προσεκτικά τα συστατικά του. Γι’ αυτό, η επιλογή ενός τζελ αλόης βέρα (aloe vera) μπορεί να είναι σοφή.

«Τα προϊόντα after sun τείνουν να έχουν πλούσια, παχύρρευστη σύνθεση που περιέχει έλαια, τα οποία δημιουργούν ένα μαλακτικό φράγμα πάνω από το δέρμα, παγιδεύοντας τη θερμότητα στην ανώτερη στιβάδα της επιδερμίδας και επιδεινώνοντας τη φλεγμονή και το αίσθημα «καψίματος» στο πρόσωπό σας», ανέφερε μιλώντας στον Independent η Michaella Bolder, ειδικός σε θέματα περιποίησης της επιδερμίδας.

Επιπλέον, προσθέτει, πολλά προϊόντα για μετά τον ήλιο περιέχουν χημικές ουσίες ή/και άρωμα. Αυτό το μόνο που θα κάνει είναι να ερεθίσει το δέρμα!

Η αλόη βέρα χαίρει μεγάλης εκτίμησης εδώ και καιρό λόγω των επουλωτικών ιδιοτήτων της, εξηγεί η Lorraine Shrivener, διευθύντρια της Eden Skin Clinics.

Σύμφωνα με την Shrivener, η αλόη βέρα είναι, μάλιστα, πιο δραστική όταν είναι σε μορφή καθαρού, διαυγούς τζελ.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο ιατρικός διευθυντής της CosmedicsUK και γενικός ιατρός Ross Perry, οι φαρμακευτικές ιδιότητες της αλόης δεν έχουν επιβεβαιωθεί τεχνικά από την επιστημονική έρευνα.

«Η αλόη βέρα είναι ένα παραδοσιακό φυτικό φάρμακο που πιστεύεται ότι μετριάζει τα συμπτώματα του ηλιακού εγκαύματος», εξηγεί.

«Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση της για ηλιακά εγκαύματα, αλλά ανέκδοτα στοιχεία δείχνουν ότι είναι καταπραϋντική και ασφαλής και μπορεί να δροσίσει την επιδερμίδα», συμπληρώνει.

Παρά την υποτιθέμενη απουσία επιστημονικών στοιχείων που να υποστηρίζουν τη χρήση της ως θεραπείας για τα ηλιακά εγκαύματα, πολλοί επαγγελματίες υγείας εξακολουθούν να τη συνιστούν για τις καταπραϋντικές ιδιότητές της όταν το δέρμα είναι ερεθισμένο.

«Η αλόη βέρα πιστεύεται ότι έχει άπειρες θετικές επιδράσεις στο δέρμα, ειδικά στο δέρμα που έχει καεί από τον ήλιο», λέει η Δρ Natalie Spierings, δερματολόγος και σύμβουλος στην Dermatica.

«Η αποτελεσματικότητά της δεν έχει ακόμη αποδειχθεί κλινικά. Αλλά η αλόη βέρα δεν είναι επιβλαβής και μπορεί να βοηθήσει να ηρεμήσει το δέρμα που έχει καεί από τον ήλιο, οπότε αξίζει να τη δοκιμάσετε», προσθέτει.

Ενώ ορισμένοι ειδικοί στην περιποίηση της επιδερμίδας θα συνιστούσαν να επιλέξετε ένα καθαρό τζελ αλόης βέρα αντί για ένα πιο βαρύ, ενυδατικό after sun αν έχετε καεί από τον ήλιο, άλλοι θα πρότειναν να βρείτε απλά ένα after sun που να περιέχει aloe vera. Και, ιδανικά, μια φόρμουλα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και υψηλή περιεκτικότητα σε αλόη βέρα – όσο πιο φυσική και απαλή, τόσο το καλύτερο!

Η χρήση κάποιου προϊόντος after sun μπορεί να είναι ευεργετική, εάν περιέχει συστατικά ήπια και φυσικά.

Ωστόσο, εάν δεν είστε απόλυτα σίγουροι για το αν ένα συγκεκριμένο after sun θα σας κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, τότε η επιλογή ενός καθαρού τζελ αλόης θα ήταν πιθανότατα η ασφαλέστερη επιλογή σας.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, ο Δρ Vikram Rajkomar, σύμβουλος δερματολόγος στη Pall Mall Medical που ειδικεύεται στη θεραπεία δερματικών παθήσεων και καρκίνου του δέρματος, συνιστά να συμβουλευτείτε δερματολόγο το συντομότερο δυνατό εάν ο πόνος από το ηλιακό έγκαυμα επιμένει.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δερματικές παθήσεις: Ποιες βελτιώνονται το καλοκαίρι, πού χρειάζεται προσοχή

Φαγούρα στο στήθος: Από τι μπορεί να προκαλείται και πώς να την αντιμετωπίσετε

Από τι κινδυνεύουμε αν κάνουμε μακροβούτια με τα μάτια ανοιχτά