Iatropedia

Η ανάλυση της φωνής μπορεί να οδηγεί σε διάγνωση του διαβήτη

voice recording microphone

Εντυπωσιακά ευρήματα μελέτης σε εθελοντές που κατέγραφαν τη φωνή τους στο κινητό ή το λάπτοπ τους.

Η φωνή μπορεί να κρύβει το κλειδί για τη διάγνωση του τύπου 2 διαβήτη, καθώς σε συνδυασμό με ορισμένους παράγοντες κινδύνου μπορεί να ανιχνεύσει με σημαντική ακρίβεια τους πάσχοντες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν ηχογραφήσεις διαρκείας περίπου 25 δευτερολέπτων από τη φωνή εθελοντών, καθώς και βασικά στοιχεία για την υγεία τους όπως:

Με βάση αυτά τα δεδομένα οι ερευνητές από το Λουξεμβούργο ανέπτυξαν ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που κατόρθωσε να διαγνώσει τον διαβήτη τύπου 2 με ακρίβεια:

«Οι περισσότερες σύγχρονες μέθοδοι διάγνωσης του διαβήτη τύπου 2 είναι επεμβατικές και χρειάζονται εξέταση σε εργαστήριο», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Abir Elbeji από το Ινστιτούτο Υγείας του Λουξεμβούργου. «Ο συνδυασμός της τεχνητής νοημοσύνης με την φωνητική τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να κάνει πιο εύκολα προσβάσιμη τη διάγνωση, αφαιρώντας αυτά τα εμπόδια».

Η μελέτη

H κυρία Elbeji θα παρουσιάσει τα νέα ευρήματα στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD 2024). Το συνέδριο διεξάγεται 9-13 Σεπτεμβρίου 2024 στη Μαδρίτη.

Περίπου οι μισοί ενήλικες με τύπου 2 διαβήτη (σχεδόν 240 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο) δεν γνωρίζουν ότι νοσούν. Η αιτία είναι το γεγονός ότι η πλειονότητά τους (το 90%) έχουν γενικά ή ανύπαρκτα συμπτώματα. Η έγκαιρη διάγνωση, όμως, είναι απαραίτητη για να αποφύγουν τις σοβαρές επιπλοκές της νόσου.

Η νέα μελέτη βασίσθηκε στη φωνή 607 εθελοντών, ορισμένοι εκ των οποίων έπασχαν από διαβήτη τύπου 2 και οι λοιποί όχι. Οι ερευνητές τους ζήτησαν να διαβάσουν ορισμένες προτάσεις και να τις ηχογραφήσουν στο κινητό τηλέφωνο ή το λάπτοπ τους.

Κατέγραψαν επίσης τα πρόσθετα βασικά χαρακτηριστικά που προαναφέρθηκαν. Όσοι έπασχαν από διαβήτη ήταν μεγαλύτερης ηλικίας και πιο πιθανό να είναι παχύσαρκοι, έναντι των υγιών συνομηλίκων τους.

Για να καταγράψουν τις διαφορές στη φωνή μεταξύ ασθενών και υγιών, οι ερευνητές ανέλυσαν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματά της, δηλαδή:

Η ανάλυση έγινε με δύο εξελιγμένες τεχνικές. Η μία εξ αυτών διακρίνει έως και 6.000 διαφορετικά χαρακτηριστικά της φωνής και η άλλη 1.024. Η καλύτερη από τις μεθόδους συνδυάστηκε με τους παράγοντες κινδύνου που προαναφέρθηκαν.

Τα ευρήματα

Το μοντέλο που δημιουργήθηκε είχε ακρίβεια 71% στην ανίχνευση του διαβήτη στους άνδρες και 66% στις γυναίκες. Ήταν επίσης ακόμα πιο αποτελεσματικό:

Όταν εξ άλλου συγκρίθηκε με ένα καθιερωμένο διαγνωστικό εργαλείο (tool) της Αμερικανικής Εταιρείας Διαβήτη (ADA), διαπίστωσαν ότι είχε τα αποτελέσματα μεταξύ των δύο συμφωνούσαν σε ποσοστό 93%.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η φωνή μπορεί να είναι χρήσιμη για τη διάγνωση της νόσου. Απαιτούνται ωστόσο περαιτέρω έρευνες για να επαληθευτούν τα ευρήματα  και να τελειοποιηθεί η μέθοδος.

Φωτογραφία: iStock