Την ανακάλυψη αυτή έκαναν Ελβετοί επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης και το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας, οι οποίοι τόνισαν ότι τα αποτυπώματα της αναπνοής θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τις ιατρικές διαγνώσεις, όπως συμβαίνει με το αίμα και τα ούρα, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις, όπως για τον άμεσο έλεγχο αντι-ντόπινγκ. Τονίζουν δε ότι η μέθοδος αυτή έχει και ένα επιπλέον πλεονέκτημα, δεν είναι επεμβατική και η λήψη γίνεται άμεσα.
Επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «PLoS ONE», ήταν ο καθηγητής Ρενάτο Ζενόμπι. Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι τα αποτυπώματα της αναπνοής που είναι κυρίως πτητικοί και ημι-πτητικοί μεταβολίτες, αλλάζουν κατά της διάρκεια της ημέρας και αποτελούν υποπροϊόντα από τις διάφορες χημικές αντιδράσεις που γίνονται συνέχεια μέσα στον οργανισμό ενός ανθρώπου. Όμως αν και το κάθε δείγμα από τον ίδιο άνθρωπο διαφέρει ανάλογα με την ώρα, διατηρεί πάντα στον πυρήνα του, μια όμοια και απαράλλαχτη χημική «υπογραφή», μοναδική για τον κάθε άνθρωπο. Ταυτόχρονα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κάθε ασθένεια έχει τη δική της διακριτή χημική «υπογραφή».
Οι επιστήμονες ζήτησαν από 11 εθελοντές να φυσήξουν μέσα σε ένα φασματογράφο μάζας, μια συσκευή που μπορεί να διαχωρίζει τα συστατικά του αέρα στα επιμέρους χημικά συστατικά του. Σε ελάχιστα δευτερόλεπτα η συσκευή κατέγραψε και ανέλυσε το αποτύπωμα της αναπνοής του κάθε ανθρώπου.
Οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι σύντομα μια τέτοια τεχνική θα αξιοποιηθεί, για να αποκαλύπτει αμέσως ποια φάρμακα έχει πάρει ένας άνθρωπος ή τους βιοδείκτες διαφόρων ασθενειών, όπως ο καρκίνος και το άσθμα. Τέτοιες συσκευές θα μπορούσαν μελλοντικά να χρησιμοποιούνται στα ιατρεία κάθε γιατρού
Ο επικεφαλής της έρευνας τόνισε επίσης: «η αναπνοή θα έπρεπε να έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως στις ιατρικές διαγνώσεις. Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική πιάνουν τον σφυγμό σου, βλέπουν τη γλώσσα σου και μυρίζουν την αναπνοή σου. Υπάρχουν σκύλοι που μπορούν να μυρίσουν τον καρκίνο με αρκετά καλό ποσοστό επιτυχίας, αλλά δεν μπορούν να σου πουν ποιες ουσίες περιέχει η αναπνοή».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τι κάνουμε όταν σπάσει το προφυλακτικό; 5 απλά κόλπα
Γεννιέσαι ή γίνεσαι; Το αγόρι που εξαναγκάστηκε να μεγαλώσει ως κορίτσι….
Η οστεοαρθρίτιδα καταστρέφει το ισχίο και το γόνατο: πως θεραπεύεται
Γερά δόντια σημαίνει και γερή καρδιά. Δώστε προσοχή
Το “αλλήθωρο” ματάκι στα παιδάκια και πότε να ανησυχούν οι γονείς;