Η αντοχή μας στη ζέστη είναι πολύ χαμηλότερη απ’ ό,τι νομίζουμε: Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη

Η αντοχή του ανθρώπινου οργανισμού στη ζέστη είναι χαμηλότερη απ’ ό,τι πίστευαν έως πρότινος οι επιστήμονες, αναφέρουν επιστήμονες από τον Καναδά.
Σε πρωτότυπη μελέτη που πραγματοποίησαν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν ισχύει η άποψη ότι ο άνθρωπος μπορεί να επιζήσει σε περιβαλλοντική θερμοκρασία 35 βαθμών Κελσίου με υγρασία 100%, ούτε στους 46 βαθμούς Κελσίου με θερμοκρασία 50%.
Αντιθέτως, ο φυσικός θερμορρυθμιστικός μηχανισμός του οργανισμού μας αρχίζει να μην αποδίδει αποτελεσματικά από τους 26-31 βαθμούς όταν υπάρχει υγρασία στην ατμόσφαιρα, λένε.
Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν εκείνα προγενέστερης μελέτης που είχε δείξει ότι κινδυνεύει η ζωή μας μετά από λίγες ώρες σε θερμοκρασία 30,6οC και υψηλή υγρασία.
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Οι ερευνητές εξέθεσαν 12 υγιείς εθελοντές σε ποικίλες συνθήκες ζέστης και υγρασίας. Στόχος τους ήταν να καταγράψουν το σημείο στο οποίο ήταν αδύνατη η ρύθμιση της σωματικής θερμοκρασίας.
Τα ευρήματα
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι εθελοντές επέστρεφαν στο εργαστήριο για να εκτίθενται επί έως 9 ώρες σε συνθήκες διαφορετικές από το εκτιμώμενο όριο της θερμορρύθμισής τους. Μάλιστα εκτέθηκαν σε έως και ακραία ζέστη, δηλαδή σε θερμοκρασία 42 βαθμών Κελσίου με υγρασία 57%. Οι συνθήκες αυτές αντιστοιχούν σε θερμοκρασία σχεδόν 62οC όταν η υγρασία είναι μηδέν.
Το εκτιμώμενο όριο της θερμορρύθμισης ήταν οι 32,3 βαθμοί Κελσίου. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όποτε εκτίθεντο οι εθελοντές τους σε θερμοκρασία πάνω από αυτό το όριο (περίπου 33,7 βαθμούς Κελσίου), η εσωτερική θερμοκρασία τους αυξανόταν ασταμάτητα. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός τους δεν μπορούσε να την ελέγξει.
Ούτε, όμως, μπορούσε να την ελέγξει όταν η θερμοκρασία ήταν χαμηλότερη από το εκτιμώμενο όριο (κοντά στους 31oC). Η διαφορά ήταν ότι στην πρώτη περίπτωση οι συμμετέχοντες κινδύνευαν να πάθουν θερμοπληξία σε 10 ώρες. Με τη χαμηλότερη θερμοκρασία, όμως, κινδύνευαν να την πάθουν σε 24 ώρες.
Η θερμοπληξία αναπτύσσεται όταν η εσωτερική θερμοκρασία του σώματος φτάσει στους 40,2oC. Η φυσιολογική σωματική θερμοκρασία είναι γύρω στους 37 βαθμούς.
Ξεκάθαρα αποτελέσματα
«Τα αποτελέσματά μας ήταν ξεκάθαρα. Η εσωτερική θερμοκρασία των εθελοντών μας αυξανόταν συνεχώς και πολλοί δεν άντεξαν την έκθεση επί 9 ώρες», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Robert D. Meade, ο οποίος πλέον είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
«Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν πως τα όρια της ανθρώπινης αντοχής στη ζέστη δεν είναι αυτά που πιστεύαμε έως πρότινος», πρόσθεσε.
Τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν μέτρα για τις επιπτώσεις που θα έχει η κλιματική αλλαγή στην υγεία μας, τόνισε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Glen Kenny, καθηγητής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οττάβα. Και αυτό διότι πολλές περιοχές θα βιώσουν σύντομα ζέστη και υγρασία πολύ υψηλότερες από αυτές που αντέχουν οι κάτοικοί τους.
Φωτογραφία: iStock