Η «αόρατη» ζωή στα μπάνια μας: Πάνω από 600 ιοί ζουν σε οδοντόβουρτσες και ντους

  • Ελισάβετ Σταύρου
οδοντόβουρτσες
Μια νέα μελέτη ανακάλυψε πάνω από 600 ιούς που ζουν στις οδοντόβουρτσες που χρησιμοποιούμε και στην κεφαλή του ντους.

Οι κεφαλές του ντους και οι οδοντόβουρτσες βρίθουν από μια εξαιρετικά ποικιλόμορφη συλλογή ιών, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν.

Αυτό διαπίστωσε μια ομάδα μικροβιολόγων σε έρευνα που έκανε, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Northwestern, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Frontiers in Microbiomes».

Μπορεί η παραπάνω διαπίστωση να ακούγεται δυσοίωνη, ωστόσο οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι αυτοί οι ιοί δεν στοχεύουν ανθρώπους, αλλά αντίθετα είναι βακτηριοφάγοι ή φάγοι, όπως αλλιώς ονομάζονται.

Αν και η ερευνητική κοινότητα γνωρίζει ελάχιστα γι’ αυτούς, οι φάγοι συγκέντρωσαν πρόσφατα την προσοχή για πιθανή χρήση τους στη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά. Οι προηγουμένως άγνωστοι ιοί που κρύβονται στα μπάνια μας θα μπορούσαν, σύμφωνα με τους ερευνητές, να αποτελέσουν μια δεξαμενή υλικών για τη διερεύνηση αυτών των εφαρμογών.

Στα δείγματα που πήραν, οι ερευνητές βρήκαν περισσότερους από 600 διαφορετικούς ιούς, οι περισσότεροι από τους οποίους εντοπίστηκαν πάνω στις οδοντόβουρτσες.

«Βρήκαμε πολλούς ιούς για τους οποίους γνωρίζουμε πολύ λίγα και πολλούς άλλους που δεν έχουμε ξαναδεί. Είναι εκπληκτικό πόση ανεκμετάλλευτη βιοποικιλότητα υπάρχει γύρω μας. Και δεν χρειάζεται να πάμε μακριά για να τη βρούμε. Βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη μύτη μας», λέει χαρακτηριστικά η επικεφαλής της μελέτης, Έρικα Χάρτμαν, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στη Σχολή Μηχανικών McCormick του Πανεπιστημίου Northwestern.

Οι ερευνητές προειδοποιούν τους ανθρώπους να μην ανησυχούν για την αόρατη ζωή που ζει μέσα στα μπάνια μας και στις οδοντόβουρτσες μας. «Τα μικρόβια βρίσκονται παντού και η συντριπτική πλειονότητά τους δεν θα μας αρρωστήσει. Όσο περισσότερο τους επιτίθεστε με απολυμαντικά, τόσο πιο πιθανό είναι να αναπτύξουν αντίσταση ή να γίνουν πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμα», καταλήγει η Έρικα Χάρτμαν.

Φωτογραφίες iStock