Η απώλεια βάρους προστατεύει από τον καρκίνο, δείχνει νέα έρευνα

  • Ρούλα Τσουλέα
απώλεια βάρους
Τα ευρήματα νέας, πολυετούς μελέτης. Από ποιες μορφές της νόσου προστατεύει το αδυνάτισμα.

Η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο αναπτύξεως ορισμένων μορφών καρκίνου, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Ωστόσο χρειάζεται να περάσουν λίγα χρόνια για να αρχίσει η μείωση αυτή.

Η παχυσαρκία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως τουλάχιστον 13 μορφών καρκίνου, λένε οι ερευνητές. Η αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις επιδράσεις των αυξημένων επιπέδων ορισμένων ορμονών, που παρατηρείται στους παχύσαρκους ανθρώπους.

Το σωματικό λίπος, λ.χ., είναι μεταβολικά ενεργό, επομένως παράγει περιττές ποσότητες ορμονών όπως τα οιστρογόνα. Τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνων:

  • Του μαστού
  • Των ωοθηκών
  • Του ενδομητρίου κ.λπ.

Επιπλέον, οι πάσχοντες από παχυσαρκία έχουν αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης και αυξητικού παράγοντα IGF-1 στο αίμα τους. Αυτό έχει ως συνέπεια αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου:

  • Του παχέος εντέρου
  • Του νεφρού
  • Του προστάτη κ.λπ.

Η νέα μελέτη έδειξε ότι η απώλεια βάρους μπορεί να μειώνει τις πιθανότητες αναπτύξεως των περισσότερων από τις μορφές του καρκίνου που σχετίζονται με την παχυσαρκία, εντός πέντε ετών από την επίτευξή της.

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη βασίσθηκε στους ιατρικούς φακέλους 100.143 παχύσαρκων ασθενών, οι 5.329 εκ των οποίων εκδήλωσαν καρκίνο.

Οι ερευνητές εξέτασαν τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) των συμμετεχόντων 3, 5 και 10 χρόνια πριν από τη διάγνωση του καρκίνου. Ύστερα τον συνέκριναν με τον ΔΜΣ των συμμετεχόντων που δεν είχαν αναπτύξει καρκίνο.

Όπως διαπίστωσαν, η απώλεια βάρους ήταν προστατευτική έναντι των «καρκίνων της παχυσαρκίας». Παραδείγματος χάριν, ο κίνδυνος να αναπτυχθεί καρκίνος του νεφρού μειωνόταν εντός 3 ετών από το αδυνάτισμα. Αντίστοιχα, εκείνος για καρκίνο του ενδομητρίου σε 3,5 χρόνια και ο κίνδυνος για πολλαπλό μυέλωμα σε 10 χρόνια.

Η απώλεια βάρους μείωνε επίσης τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, των ωοθηκών, του ήπατος, του παγκρέατος κ.ά.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι δρούσε προστατευτικά και έναντι 16 άλλων μορφών της νόσου που έως τώρα δεν είχαν σχετισθεί με την παχυσαρκία. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται:

  • Το μελάνωμα και άλλοι καρκίνοι στο δέρμα
  • Καρκίνοι του πνεύμονα, των γεννητικών οργάνων, του ματιού, του εγκεφάλου και του πεπτικού συστήματος

Τα ευρήματα αυτά «ενισχύουν την άποψη ότι η παχυσαρκία είναι και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως χρόνια ασθένεια που έχει συννοσηρότητες», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Kenda Alkwatli, παθολόγος στην Cleveland Clinic στο Οχάιο.

Η νέα μελέτη παρουσιάσθηκε στο 84ο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διαβήτη (ADA), που διεξάγεται στο Ορλάντο. Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικά έως ότου δημοσιευθούν σε ιατρική επιθεώρηση.

Φωτογραφία: iStock