Η άσκηση κάνει καλό στην καρδιά μέσω… εγκεφάλου!
Γνωρίζετε ότι η άσκηση είναι εξαιρετική για την καρδιαγγειακή σας υγεία, αλλά νέα έρευνα έρχεται να δείξει ότι ο εγκέφαλός σας έχει μεγάλη σχέση με αυτό.
Όλα έχουν να κάνουν με την ικανότητα της σωματικής δραστηριότητας να μειώνει τα επίπεδα του στρες στον εγκέφαλο, εξηγεί μια ομάδα στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH) στη Βοστώνη.
Ενισχύοντας το συμπέρασμα αυτό, η μελέτη τους διαπίστωσε ότι η άσκηση προσέφερε τα μεγαλύτερα οφέλη για την καρδιά σε άτομα με ιστορικό κατάθλιψης.
«Η σωματική δραστηριότητα ήταν περίπου δύο φορές πιο αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου μεταξύ των ατόμων με κατάθλιψη», σημείωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Ahmed Tawakol, ερευνητής και καρδιολόγος στο Ερευνητικό Κέντρο Καρδιαγγειακής Απεικόνισης στο MGH.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 15 Απριλίου στο Journal of the American College of Cardiology.
Στο πλαίσιο της μελέτης της, η ομάδα του Tawakol εξέτασε στοιχεία 10 ετών κατά μέσον όρο για περισσότερα από 50.000 άτομα που ήταν εγγεγραμμένα στη βάση δεδομένων της βιοτράπεζας Mass General Brigham Biobank. Όλοι οι συμμετέχοντες διατηρούσαν αρχεία για τη φυσική τους δραστηριότητα.
Από αυτούς, 774 άτομα υποβλήθηκαν επίσης σε απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου και άλλες εξετάσεις που μετρούν την εγκεφαλική δραστηριότητα που συνδέεται με το στρες.
Κατά τη διάρκεια των 10 χρόνων που κράτησε η παρακολούθηση, σχεδόν το 13% των συμμετεχόντων συνέχισε να αναπτύσσει καρδιακή νόσο, ανέφεραν οι ερευνητές.
Ωστόσο, οι άνθρωποι που πληρούσαν τις τυπικές συστάσεις για τη σωματική δραστηριότητα είχαν 23% λιγότερες πιθανότητες να έχουν μια τέτοια διάγνωση.
Τα ίδια άτομα παρουσίαζαν επίσης σημαντικά λιγότερη εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με το άγχος σε σχέση με τα άτομα που ασκούνταν λιγότερο, διαπίστωσε η ομάδα του Tawakol.
Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που είχαν καλύτερη φυσική κατάσταση έτειναν να έχουν μεγαλύτερη δραστηριότητα στο κέντρο λήψης αποφάσεων του εγκεφάλου, στο κέντρο ελέγχου των παρορμήσεων, στον προμετωπιαίο φλοιό. Αυτή η περιοχή είναι γνωστό ότι ασκεί κάποιον έλεγχο στα κέντρα του στρες στον εγκέφαλο, εξήγησε η ομάδα της Βοστώνης.
Συνολικά, φάνηκε ότι τα χαμηλότερα επίπεδα στρες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, επισήμαν οι ερευνητές. Το γεγονός ότι η άσκηση φαινόταν να βοηθάει ιδιαίτερα τους ανθρώπους με ιστορικό κατάθλιψης ενίσχυσε αυτήν την ιδέα.
«Οι επιδράσεις στη δραστηριότητα του εγκεφάλου που σχετίζεται με το στρες μπορούν να εξηγήσουν αυτή τη νέα παρατήρηση», ανέφερε ο Tawakol σε δελτίο Τύπου του MGH.
Ο ίδιος πιστεύει ότι οι γιατροί πρέπει να αναφέρουν τη σύνδεση εγκεφάλου-καρδιάς κάθε φορά που συμβουλεύουν τους ασθενείς σχετικά με τα οφέλη της άσκησης.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Covid: Το μυστικό της «αντοχής» των παιδιών μπορεί να κρύβεται στη μύτη τους [μελέτη]
Ιστορική εξέλιξη: Μεταμοσχεύθηκε με επιτυχία καρδιά που διέσχισε τον Ατλαντικό
Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες