Iatropedia

Η ασπιρίνη μπορεί να προλάβει ένα νέο έμφραγμα αλλά οι περισσότεροι δεν την παίρνουν

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό, συνεχίζουν να αποτελούν την κύρια αιτία παγκόσμιας θνησιμότητας.

Παρά την αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα και το πόσο προσιτή είναι οικονομικά η καθημερινή θεραπεία με ασπιρίνη στην πρόληψη των δευτερογενών καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, η πλειοψηφία των ατόμων με ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου δεν την ακολουθεί.

Τώρα, μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο JAMA, ρίχνει φως στην χρήση της ασπιρίνης ως προληπτικό μέτρο για ένα νέο καρδιαγγειακό επεισόδιο (εφόσον έχει ήδη προηγηθεί ένα).

Καρδιαγγειακά προβλήματα: Ο ρόλος της ασπιρίνης στη δευτερογενή πρόληψη

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό, συνεχίζουν να αποτελούν την κύρια αιτία παγκόσμιας θνησιμότητας. Πρωτοποριακές μελέτες από τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 έδειξαν ότι η αντιαιμοπεταλιακή θεραπεία, ιδίως η ασπιρίνη, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο επαναλαμβανόμενων καρδιαγγειακών συμβαμάτων κατά περίπου 25%. Ως εκ τούτου, η καθημερινή θεραπεία με ασπιρίνη έχει πάρει το “πράσινο φως” εδώ και χρόνια ως προληπτικό μέτρο.

Παγκόσμια εφαρμογή

Αυτή η έρευνα, με επικεφαλής ειδικούς από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον και του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, υπογραμμίζει την ανησυχητική υποχρησιμοποίηση της ασπιρίνης στη δευτερογενή πρόληψη καρδιαγγειακών επεισοδίων. Παρά το χαμηλό κόστος και τα καλά τεκμηριωμένα πλεονεκτήματά της, λιγότερο από τα μισά άτομα παγκοσμίως με ιστορικό καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού ενσωματώνουν ασπιρίνη στο θεραπευτικό τους σχήμα.

Εμπόδια στη χρήση

Αν και η μελέτη δεν προσδιορίζει τους ακριβείς λόγους για την περιορισμένη χρήση της ασπιρίνης, μια σειρά παραγόντων μπορεί να συμβάλει στο φαινόμενο. Το κατά πόσον έχει πρόσβαση ένας ασθενής σε υγειονομική περίθαλψη, οι ασυνεπείς πληροφορίες σχετικά με τη χρήση ασπιρίνης και οι απαιτήσεις για συνταγογράφηση σε ορισμένες περιοχές είναι μεταξύ των πιθανών εμποδίων.

Παγκόσμιες ανισότητες

Η μελέτη αποκάλυψε σημαντικές παραλλαγές στη χρήση ασπιρίνης μεταξύ διαφορετικών κατηγοριών εισοδήματος. Συγκεκριμένα, μόνο το 16,6% των επιλέξιμων ατόμων σε χώρες χαμηλού εισοδήματος ενσωμάτωσαν ασπιρίνη στη ρουτίνα τους, ενώ ο αριθμός αυξήθηκε σε 24,5% για τις χώρες με χαμηλότερο ενδιάμεσο εισόδημα, 51,1% για τις χώρες με υψηλό ενδιάμεσο εισόδημα και 65% για τις χώρες υψηλού εισοδήματος.

Μηχανισμός και σημασία της ασπιρίνης

Ο ρόλος της ασπιρίνης ως αραιωτικού του αίματος, εμποδίζοντας τα αιμοπετάλια να σχηματίσουν θρόμβους, συμβάλλει στην αποτελεσματικότητά της στην πρόληψη καρδιαγγειακών επεισοδίων. Οι θρόμβοι στις αρτηρίες μπορούν να εμποδίσουν τη ροή πλούσιου σε οξυγόνο αίματος, οδηγώντας δυνητικά σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Επείγουσα η ανάγκη για παρεμβάσεις

Παρά τις προηγούμενες προσπάθειες, η μελέτη υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη και ανησυχητική υποχρησιμοποίηση της ασπιρίνης όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό κάνει επιτακτική την ανάγκη για ισχυρές παρεμβάσεις για την προώθηση της χρήσης ασπιρίνης. Τα ευρήματα της μελέτης τονίζουν τον επείγοντα χαρακτήρα της ανάπτυξης στρατηγικών που αντιμετωπίζουν εκείνους τους υποκείμενους παράγοντες που συμβάλλουν στην περιορισμένη υιοθέτηση της ασπιρίνης.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε κάθε περίπτωση, η οποιαδήποτε απόφαση για την λήψη κάποιου φαρμάκου πρέπει να λαμβάνεται ΠΑΝΤΑ ύστερα από την σχετική έγκριση γιατρού.

Πηγή: https://medicalxpress.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς η ασπιρίνη επηρεάζει την υγεία των οστών: Σημαντική νέα έρευνα

Πότε η ασπιρίνη μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό

Παίρνετε ήδη κάποιο αντιπηκτικό για το αίμα; Αν πάρετε και ασπιρίνη ίσως σας βλάψει

φωτό: iStock