Iatropedia

Η ατμοσφαιρική ρύπανση κόβει χρόνο απ’ τη ζωή μας. Τι δείχνει για την Ελλάδα νέα έρευνα

Τι αναφέρει νέα παγκόσμια έκθεση για την κατάσταση με την ατμοσφαιρική ρύπανση σε όλο τον κόσμο. Ποια είναι τα σωματίδια που πλήττουν περισσότερο την υγεία μας. Ποια είναι τα μέσα επίπεδά τους στην Ελλάδα και τι θα κερδίζαμε αν μειώνονταν στα όρια που έχει θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να μειώσει σημαντικά τη διάρκεια της ζωής μας, προειδοποιούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Σε μεγάλη ανάλυση που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι κατά μέσον όρο κόβει περισσότερα από δύο χρόνια από τη ζωή κάθε κατοίκου του πλανήτη.

Η μείωση αυτή είναι συγκρίσιμη με την επίπτωση που έχει το κάπνισμα. Είναι επίσης πολύ χειρότερη από εκείνη της HIV/AIDS λοίμωξης και της τρομοκρατίας, λένε οι ερευνητές.

Περισσότερο από το 97% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε περιοχές όπου τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης υπερβαίνουν τα συνιστώμενα όρια, αναφέρει το Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής (EPIC) του Πανεπιστημίου του Σικάγου. Αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι 4,2 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν ετησίως τη ζωή τους από τη ρύπανση του αέρα εκτός σπιτιού. Αναφέρει επίσης ότι η ρύπανση αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδηλώσεως σοβαρών νοσημάτων, όπως:

Τον Σεπτέμβριο του 2021, ο ΠΟΥ αναθεώρησε προς τα κάτω τις συστάσεις του για τα αποδεκτά επίπεδα των μικροσκοπικών αιωρούμενων σωματιδίων με διάμετρο 2,5 μικρά (PM2,5). Τα σωματίδια αυτά είναι ένας από τους χειρότερους ρύπους. Εισδύουν βαθιά μέσα στους πνεύμονες και προκαλούν πολλά δεινά.

Πόσο κοστίζει στους Έλληνες

Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες συστάσεις του ΠΟΥ, τα επίπεδα των ΡΜ2,5 στην ατμόσφαιρα δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο (μg/m3) αέρα.

Ωστόσο το 97,3% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε περιοχές με υψηλότερα επίπεδα από αυτά, λένε οι επιστήμονες του EPIC. Σε έκθεση που έδωσαν στη δημοσιότητα υπολογίζουν πως αν μειώνονταν παγκοσμίως τα επίπεδα των PM2,5 στα 5 μg/m3, το μέσο προσδόκιμο ζωής θα αυξανόταν 2,2 χρόνια κατά μέσον όρο σε όλο τον πλανήτη.

Στη χώρα μας, η αντίστοιχη αύξηση θα ήταν πάνω από 7 μήνες, σύμφωνα με την έκθεση Air Quality Life Index. Ο μέσος όρος των επιπέδων των PM2,5 στη χώρα μας είναι τα 11,2 μg/m3, αναφέρει.

«Τώρα που έχουμε πια κατανοήσει τις επιπτώσεις που έχει η ατμοσφαιρική ρύπανση, είναι αναγκαίο να θέσουν οι κυβερνήσεις ως προτεραιότητα την μείωσή της», δήλωσε η Dr. Christa Hasenkopf, διευθύντρια του Air Quality Life Index.

Οι περιοχές με τη χειρότερη ποιότητα αέρα

Οι κάτοικοι της Νότιας Ασίας χάνουν κατά μέσον όρο 5 χρόνια ζωής από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Μόνο η Ινδία ευθύνεται για το 44% της αύξησης της παγκόσμιας ατμοσφαιρικής ρύπανσης από το 2013, αναφέρει το Reuters.

Αντίστοιχα, οι Κινέζοι θα κέρδιζαν 2,6 χρόνια ζωής. Στην Κίνα η κυβέρνηση άρχισε το 2013 εντατικό πρόγραμμα κατά της ρύπανσης. Αυτό έχει οδηγήσει ήδη σε μείωση κατά 40% των επιπέδων των PM2,5.

Η νέα ανάλυση βασίσθηκε σε στοιχεία δορυφόρων για τα επίπεδα των PM2,5. Βασίσθηκε επίσης σε προγενέστερες μελέτες που είχαν δείξει πόσο μειώνει τη ζωή η συνεχής έκθεση στα υψηλά επίπεδα των σωματιδίων.