Σε ερεύνα που έγινε στις Αμερική, αρχεία με ηχογραφήσεις πρόεδρων των ΗΠΑ από διαφόρους προεκλογικούς λογούς η λόγους στο κογκρέσο, παρουσιάστηκαν σε ομάδα ακροατών και καταγραφήκαν οι αντιδράσεις τους.
Υπήρξαν ομιλίες με υψηλές συχνότητες (δυνατή φωνή ,κραυγές ,έντονη ομιλία) και λόγοι με χαμηλές συχνότητες (ήρεμη διάλεξη ,ήπιες αυξομειώσεις της φωνής) στην ερευνητική μελέτη.
Η καταγραφή της ανθρώπινης συμπεριφοράς των ακροατών στη μελέτη έδειξε ότι αυτοί επιλέγουν πολύ περισσότερο τις ομιλίες με την χαμηλότερη συχνότητα-(pitched) στην φωνή.
Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι υποψήφιοι που κέρδισαν όλες τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ μεταξύ 1960 και 2000, είχαν χαμηλές συχνότητες φωνής στις ομιλίες τους. Άλλες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες βρίσκουν την χαμηλή συχνότητα φωνής πιο ελκυστική.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώην πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ είχε φωνητική καθοδήγηση, από τους συνεργάτες της, να μειώσει τον τόνο της φωνής της.
Σε άλλη ερεύνα από το Πανεπιστήμιο Μακ Μάστερ, στο Οντάριο, παρουσίασαν ηχογραφήσεις πολιτικών σε 125 ανθρώπους και τους ζήτησαν να αξιολογήσουν την ελκυστικότητα των ομιλητών, το δυναμικό και ηγετικό χαρακτήρα, την ειλικρίνεια, την ευφυΐα και την κυριαρχία.
Ζήτησαν, επίσης, ανάλογα με την φωνή του ομιλητή ποιον θα προτιμούσαν να ψηφίσουν, τόσο σε καιρό ειρήνης και πολέμου. Αν και τα κίνητρα ήταν διαφορετικά, σε όλες τις περιπτώσεις οι υποψήφιοι προτιμούσαν την φωνή με την χαμηλότερη ένταση.
Βέβαια η φωνή δεν είναι το μοναδικό στοιχείο επιλογής των ψηφοφόρων .Η προσωπικότητα οι γνώσεις τα χαρακτηριστικά του ηγέτη η συνέπεια και παρά πολλά αλλά συμβάλουν στην τελική επιλογή του κόσμου.
Ωστόσο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται καλύτερα τους ηγέτες ως πιο κυρίαρχους ,αξιόπιστους και σίγουρους σε αυτό που λένε όταν μιλούν σταθερά και με ήπιες αυξομειώσεις φωνής.
Άλλωστε οι ήπιες «φωνές» έχουν την τάση να έχουν μια αύρα της εξουσίας.