Iatropedia

Η χρήση αμιάντου μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα δημόσιας Υγείας, σύμφωνα με τον ΠΟΥ

asbestos roof, demolition

Την αναγκαιότητα να συμμορφωθεί η χώρα μας με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες αναφορικά με τη χρήση αμιάντου σε δημόσια κτίρια, γήπεδα και κατασκευές, επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών.

Η απομάκρυνση του καρκινογόνου αμιάντου από οικόπεδα, κτίρια, γήπεδα ή κατασκευές, αποτελεί προτεραιότητα δημόσιας υγείας  υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών (ΙΣΠ).

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΙΣΠ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη δυνητική ύπαρξη κινδύνων που απειλούν τη Δημόσια Υγεία λόγω της πολυήμερης συσσώρευσης των σκουπιδιών στους κάδους απορριμμάτων που συνδυάζεται με τις υψηλές θερμοκρασίες, προκαλώντας φαινόμενα σήψης και έντονης δυσοσμίας, αποπνικτική ατμόσφαιρα και τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των πολιτών.

Ο αμίαντος έχει αναγνωριστεί ως ισχυρός καρκινογόνος παράγοντας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και άλλες διεθνείς οργανώσεις υγείας. Το Διεθνές Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC), που είναι μέρος του ΠΟΥ, έχει κατατάξει τον αμίαντο στην Ομάδα 1, η οποία περιλαμβάνει ουσίες που είναι «καρκινογόνες για τον άνθρωπο».

Αυτή η κατηγορία υποδηλώνει ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο αμίαντος μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στους ανθρώπους.

Τα κύρια είδη καρκίνου που συνδέονται με την έκθεση στον αμίαντο είναι:

Μεσοθηλίωμα, Καρκίνος του πνεύμονα και το Ασβέστωμα.

Δείτε επίσης: Καρκίνος του πνεύμονα: Ασθενείς που δεν κάπνιζαν μιλούν για τα συμπτώματα τους

Κατευθυντήριες Οδηγίες του ΠΟΥ για τον Αμίαντο

Ο ΠΟΥ παρέχει εκτενείς οδηγίες για τη διαχείριση της έκθεσης στον αμίαντο με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας:

1.Πρόληψη Έκθεσης του πληθυσμού στον αμίαντο:

2. Εκπαίδευση και Πληροφόρηση:

3. Ανίχνευση και Διαχείριση Επικινδυνότητας:

4. Νομοθεσία και Κανονισμοί: