Η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας κρατάει το μυαλό «ξυράφι» μετά τα 50

  • Ρούλα Τσουλέα
διαδίκτυο
Οι διαφορές στους μεσήλικες και ηλικιωμένους που σερφάρουν στο Ίντερνετ με όσους δεν ξέρουν από πού ανοίγει το λάπτοπ.

Αν έχετε περάσει τα 50 σας χρόνια και θέλετε να διατηρήσετε ακμαίες τις νοητικές δεξιότητές σας, ασχοληθείτε εντατικά με τον υπολογιστή, το smartphone ή/και το διαδίκτυο, συνιστούν επιστήμονες από το Τέξας.

Αναλύοντας συνδυαστικά τα ευρήματα προγενέστερων κλινικών μελετών κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι μεσήλικες και ηλικιωμένοι που παίζουν στα δάχτυλα την ψηφιακή τεχνολογία, έχουν μειωμένα ποσοστά έκπτωσης των νοητικών δεξιοτήτων τους.

Τα νέα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με την κρατούσα άποψη ότι η καθημερινή χρήση αυτής της τεχνολογίας αποδυναμώνει τις νοητικές λειτουργίες.

Η νέα συνδυασμένη ανάλυση (μετανάλυση) δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Nature Human Behaviour. Όπως γράφουν οι ερευνητές, η πρώτη γενιά ανθρώπων που ασχολήθηκαν με την ψηφιακή τεχνολογία έφτασε πια στην ηλικία όπου αναδύεται ο κίνδυνος άνοιας. Άραγε η έκθεση στην τεχνολογία αυτή ήταν βοηθητική ή επιβαρυντική;

Για να διερευνήσουν το θέμα, οι επιστήμονες αναζήτησαν όλες τις δημοσιευμένες μελέτες για τη συσχέτιση των νοητικών δεξιοτήτων με το διαδίκτυο, τα κομπιούτερ και τα κινητά τηλέφωνα. Συνολικά εντόπισαν 57 μελέτες που είχαν διεξαχθεί σε ενήλικες άνω των 50 ετών και πληρούσαν τα κριτήριά τους.

Στις μελέτες αυτές είχαν συμμετάσχει συνολικώς 411.430 εθελοντές. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 69 έτη. Το 53% ήταν γυναίκες. Τους συμμετέχοντες είχαν παρακολουθήσει οι επιστήμονες επί 1 έως 18 χρόνια, αναλόγως με τη μελέτη.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσοι εθελοντές έμπαιναν στο διαδίκτυο, χρησιμοποιούσαν κομπιούτερ ή/και κινητό είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν νοητική διαταραχή. Οι πιθανότητες να τους συμβεί αυτό ήταν κατά 58% χαμηλότερες, έναντι των συνομηλίκων που δεν ήξεραν ούτε το λάπτοπ να ανοίξουν.

Η «νοητική διαταραχή» ορίσθηκε στην παρούσα μελέτη ως:

  • Η διάγνωση ήπιας νοητικής διαταραχής (είναι μία κατάσταση που συχνά αποτελεί προάγγελο της νόσου Αλτσχάιμερ) ή άνοιας
  • Οι μειωμένες επιδόσεις στα τεστ αξιολόγησης των νοητικών δεξιοτήτων

Η μελέτη έδειξε επίσης πως όσοι συμμετέχοντες χρησιμοποιούσαν το διαδίκτυο ή/και ψηφιακές συσκευές είχαν 26% χαμηλότερα ποσοστά νοητικής έκπτωσης με την πάροδο του χρόνου.

Οι συσχετίσεις αυτές παρέμειναν ισχυρές όταν οι επιστήμονες συνυπολόγισαν άλλους συμβάλλοντες παράγοντες, δήλωσε ο  επικεφαλής ερευνητής Dr. Jared Benge, αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν. Τέτοιοι παράγοντες ήταν ενδεικτικά:

  • Το μορφωτικό επίπεδο
  • Το εισόδημα
  • Παράγοντες του τρόπου ζωής
  • Η υποκείμενη κατάσταση της υγείας

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι «η διαφορά που παρατηρήσαμε δεν οφείλεται σε άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία του εγκεφάλου», εξήγησε.

Όχι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Οι ερευνητές σημειώνουν στο άρθρο τους ότι καμία από τις μελέτες που εξετάστηκαν δεν βρήκε να αυξάνονται οι νοητικοί κίνδυνοι από την ψηφιακή τεχνολογία. Αυτού του είδους η συνέπεια στα επιστημονικά ευρήματα «είναι πραγματικά πολύ σπάνια», είπε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Michael Scullin, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχολογίας & Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο Baylor.

Αντιθέτως, τα δεδομένα για τις δυνητικές επιδράσεις των μέσων κοινωνικών δικτύωσης στις νοητικές δεξιότητες, ήταν ασαφή, πρόσθεσε.

Φωτογραφία: iStock