Iatropedia

Η COVID-19 αυξάνει για χρόνια τον κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό

heart

Τα νέα ευρήματα μπορεί να εξηγούν γιατί αυξάνεται η καρδιαγγειακή νόσος σε όλο τον κόσμο.

Η COVID-19 μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό και απώλειας της ζωής για έως και 3 χρόνια μετά την υποχώρησή της, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Αναλύοντας δεδομένα από χιλιάδες εθελοντές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η COVID είναι εξίσου επικίνδυνη για πρόκληση καρδιαγγειακού επεισοδίου με παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου γι’ αυτά, όπως:

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι ο κίνδυνος σχετίζεται με την ομάδα αίματος, αλλά και με τη σοβαρότητα της COVID.

Η μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology, που εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (AHA). Βασίζονται στην ανάλυση δεδομένων από 229.678 εθελοντές.  Οι 11.948 από αυτούς είχαν νοσήσει με COVID, με τους 1.943 να έχουν νοσηλευθεί εξαιτίας του κορωνοϊού.

Οι εθελοντές με COVID είχαν νοσήσει το 2020. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, για τα επόμενα 3 χρόνια είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν έμφραγμα, εγκεφαλικό ή να χάσουν τη ζωή τους, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους χωρίς τη νόσο.

Ειδικά, όμως, όσοι είχαν νοσηλευθεί εξαιτίας του κορωνοϊού, είχαν σχεδόν τετραπλάσιες πιθανότητες να υποστούν σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο ή να πεθάνουν.

Ο κίνδυνος που διέτρεχαν ήταν αυξημένος για τους νοσηλευθέντες ασθενείς, ακόμα και αν δεν είχαν υποκείμενα προβλήματα που αυξάνουν τις πιθανότητες καρδιαγγειακού επεισοδίου.

Οι ομάδες αίματος

Η μελέτη έδειξε ακόμα πώς υπήρχε σημαντική συσχέτιση των αρνητικών καρδιαγγειακών εκβάσεων με την ομάδα αίματος των νοσηλευθέντων ασθενών. Στην πραγματικότητα, όσοι είχαν ομάδα αίματος Α, Β ή ΑΒ διέτρεχαν κατά 65% μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό μέχρι το 2023.

«Σε όλο τον κόσμο, πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωπο έχουν ήδη πάθει COVID τουλάχιστον μία φορά. Επομένως τα ευρήματά μας δεν αφορούν έναν μικρό κίνδυνο για μια μικρή υποομάδα του πληθυσμού», σχολίασε ο ερευνητής Dr. Stanley Hazen, διευθυντής Καρδιαγγειακών & Μεταβολικών Επιστημών στο Ερευνητικό Ίδρυμα Lerner της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. «Αντιθέτως, θα μπορούσαν να αποτελούν μία εξήγηση για την αύξηση της καρδιαγγειακής νόσου που παρατηρείται σε όλο τον κόσμο».

Φωτογραφία: iStock