Iatropedia

Η δισφαινόλη επηρεάζει την γονιμότητα σε βάθος τριών γενεών!

Η χημική ουσία δισφαινόλη Α βρίσκεται σχεδόν παντού, από τις πλαστικές συσκευασίες τροφίμων και τα οδοντικά σφραγίσματα έως τις αποδείξεις αγοράς προϊόντων στο ειδικό θερμικό χαρτί ορισμένων ταμειακών μηχανών. Το πόσο ύπουλα επικίνδυνη είναι όμως το επιβεβαίωσαν πρόσφατα Αμερικανοί ερευνητές.

Η έκθεση εγκύων ποντικιών σε επίπεδα δισφαινόλης Α (ΒΡΑ) αντίστοιχα με αυτά που θεωρούνται «ασφαλή» για τους ανθρώπους, έδειξε ότι το βιομηχανικό αυτό χημικό ήταν η αιτία σοβαρών προβλημάτων στο σύστημα αναπαραγωγής των ζώων που έφθαναν σε βάθος τριών γενεών! Όπως επισημαίνουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις στην επιθεώρηση Toxicology and Applied Pharmacology, τρείς γενιές μετά εξακολουθούσαν να παρατηρούν στους απογόνους των θηλυκών που είχαν εκτεθεί σε δισφαινόλη Α σημαντική μείωση της γονιμότητας, της σεξουαλικής ωριμότητας και της ικανότητας επιτυχούς αναπαραγωγής μέχρι τον τοκετό.

Η πρώτη γενιά απογόνων εμφάνισε ανώμαλο κύκλο οίστρου και λιγότερο ενδιαφέρον για ζευγάρωμα ενώ η τρίτη γενιά, παρά το γεγονός ότι δεν είχε εκτεθεί απευθείας στην δισφαινόλη είτε ως έμβρυο είτε ως ωάριο, παρουσίασε καθυστέρηση αναπαραγωγικής ωριμότητας μέχρι προβληματική κυοφορία. Ειδικά σε αυτήν την γενιά, η έκθεση σε χαμηλά επίπεδα ΒΡΑ «χτύπησε» κυρίως την γονιμότητά τους και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να μας ανησυχεί, τονίζουν οι επιστήμονες, επισημαίνοντας ότι στα τοξικά δηλητήρια ακόμη και οι μικρές δόσεις είναι επικίνδυνες.

Το συγκεκριμένο χημικό χρησιμοποιείται ως μονομερές στην κατασκευή πολυανθρακικών πλαστικών, σε εποξικές ρητίνες, μονώσεις υδραυλικών σωλήνων κ.λπ. Ωστόσο, όλο και περισσότερες έρευνες το ενοχοποιούν για σοβαρά προβλήματα υγείας με αποτέλεσμα το 2011 να απαγορευθεί η χρήση του στα βρεφικά μπιμπερό. Κι όμως, εξακολουθεί να βρίσκεται ακόμη σε πλαστικές συσκευασίες τροφίμων και ποτών, στα πλαστικά μέρη κονσερβών και όπου αλλού… δεν πάει ο νους μας.

Στους ανθρώπους, η πρωταρχική οδός έκθεσης στην ΒΡΑ είναι η διατροφή. Και όπως φαίνεται, η συγκεκριμένη οδός είναι… διάπλατη: Μελέτες στις ΗΠΑ έχουν εντοπίσει την παρουσία δισφαινόλης στο 93% των δειγμάτων ούρων που ελήφθησαν στο πλαίσιο εθνικής έρευνας καθώς και σε υγρό ωοθυλακίων, ιστό πλακούντα και εμβρυϊκό πλάσμα. Το γεγονός ότι η δόση που χρησιμοποιήθηκε στην πρόσφατη μελέτη με τα ποντίκια ήταν χαμηλότερη των επιπέδων ασφαλείας που ορίζει για τους ανθρώπους η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, απλώς επιβεβαιώνει σύμφωνα με τους ερευνητές ότι η ΒΡΑ είναι τοξική για το ανθρώπινο αναπαραγωγικό σύστημα όπως είναι και για αυτό των ποντικιών.