Η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές μικρο- ή μακροαγγειακές επιπλοκές όπως η στεφανιαία νόσος, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, η χρόνια νεφρική νόσος, η αμφιβληστροειδοπάθεια, η διαβητική νευροπάθεια και αρκετές άλλες.
Αποτελεί πλέον κλασσική γνώση ότι ο σχολαστικός έλεγχος και η ρύθμιση του Διαβήτη έχουν τη δυνατότητα να προλάβουν την εμφάνιση ενός φάσματος διαβητικών επιπλοκών. Στις μέρες μας η διαθεσιμότητα νέων θεραπευτικών επιλογών μας δίνει τη δυνατότητα να εξατομικεύσουμε απόλυτα τη θεραπευτική μας παρέμβαση, ώστε να πετύχουμε ένα αποτέλεσμα κατά το δυνατόν ευμενέστερο στη ρύθμιση του διαβήτη με τον μικρότερο δυνατό κίνδυνο για υπογλυκαιμία.
Με βάση τις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες για τη ρύθμιση του διαβήτη το άτομο με διαβήτη οφείλει να αξιολογείται ως καρδιαγγειακή οντότητα και η επιλογή του θεραπευτικού σχήματος να γίνεται ανάλογα με τον βαθμό καρδιαγγειακού κινδύνου που εμφανίζει με σκοπό να επιλέγονται τα θεραπευτικά σχήματα με το μεγαλύτερο δυνατό όφελος. Επιπρόσθετα, κάποιες από τις σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές έχουν ως «παράπλευρο όφελος» την ελάττωση του σωματικού βάρους, κάτι που πολύ συχνά είναι επιθυμητό για τα άτομα με διαβήτη καθώς είναι ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο ο διαβήτης να συνοδεύεται από παχυσαρκία.
Προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τα άτομα με διαβήτη με το μικρότερο δυνατό κίνδυνο, θα πρέπει να γίνεται μια συνολική αξιολόγηση της κατάστασης του κάθε ατόμου και να τίθενται ρεαλιστικοί στόχοι για την γλυκαιμική του ρύθμιση. Η ρύθμιση αυτή προσδιορίζεται με μια εξέταση στο αίμα η οποία ονομάζεται γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη και με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρίας οφείλει να είναι κάτω του 7%. Αυτός είναι και ο γενικός στόχος ρύθμισης για τα περισσότερα άτομα με διαβήτη.
Στο πλαίσιο, όμως, της απόλυτης εξατομίκευσης της θεραπευτικής μας παρέμβασης, οι στόχοι για τα άτομα με διαβήτη οφείλουν να είναι ιδιαίτερα αυστηροί όταν πρόκειται για νεαρές ηλικίες με λίγα χρόνια νόσου, χωρίς συννοσηρότητα και χωρίς κίνδυνο ανεπίγνωστων υπογλυκαιμιών. Σε αυτά τα άτομα μπορούμε να στοχεύουμε σε τιμές γλυκοζυλιωμένης κάτω του 6,5%. Σε άτομα με διαβήτη μεγαλύτερα σε ηλικία, τα οποία παρουσιάζουν πολλαπλά και σοβαρά προβλήματα υγείας, και ενδεχομένως δεν μπορούν να αντιληφθούν ή να αντιμετωπίσουν εύκολα μια υπογλυκαιμία, ή ακόμα δεν είναι εύκολο να αντιληφθούν και να υλοποιήσουν μια πολύπλοκη θεραπευτική παρέμβαση, ο στόχος της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης θα μπορούσε να είναι πιο ελαστικός και κατά περίπτωση άνω του 7% ή ακόμα και του 7,5%.
Στις μέρες μας η διαθεσιμότητα πολλών νέων θεραπευτικών παρεμβάσεων για το διαβήτη τύπου 2, μας δίνει την δυνατότητα να εξατομικεύσουμε την αγωγή μας, ώστε αυτή να προσαρμόζεται απόλυτα στις ξεχωριστές περιπτώσεις των ατόμων με διαβήτη με στόχο τη βέλτιστη δυνατή ρύθμιση του διαβήτη αλλά και την εξασφάλιση μιας καλής ποιότητας ζωής.
Στη Sanofi, πιστεύουμε ότι η φροντίδα της υγείας πρέπει να είναι τόσο μοναδική όσο εσύ. Με εκπαιδευτικά προγράμματα, καινοτόμες και ολοκληρωμένες θεραπευτικές λύσεις, στοχεύουμε στο να στηρίζουμε τους ασθενείς προσφέροντας εξατομικευμένες λύσεις φροντίδας για όλους όσους ζουν με διαβήτη.
Στη Sanofi, πιστεύουμε στον ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΤΥΠΟ!
Μάθετε περισσότερα στο sanofi.gr