Η έλλειψη βιταμίνης D συνδέεται με την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας
Τα ευρήματα, που βασίστηκαν στο προφίλ DNA από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους ευρωπαϊκής καταγωγής, έρχονται να προσθέσουν στους ήδη υπάρχοντες επιστημονικούς ισχυρισμούς ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη παίζει ρόλο στην ΣΚΠ.
Η “ταυτότητα” της βιταμίνης D
-Είναι σημαντική για υγιή οστά
-Ο οργανισμός μας την παράγει όταν είμαστε εκτεθειμένοι στον ήλιο, αλλά ορισμένες μορφές βιταμίνης D προέρχονται από τη διατροφή μας
-Καλές διατροφικές πηγές της βιταμίνης D είναι τα λιπαρά ψάρια, τα αυγά, τα εμπλουτισμένα δημητριακά (για το πρωινό) και οι εμπλουτισμένα λιπαρές ουσίες για επάλειψη (βούτυρα, τυριά κλπ)
-Μερικοί άνθρωποι, όπως οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, τα μωρά, τα παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών και εκείνοι που δεν εκτίθενται αρκετά στον ήλιο, έχουν μειωμένη βιταμίνη D στον οργανισμό τους και χρειάζονται συμπληρώματα.
Τι έδειξαν οι έρευνες
Έρευνες σε όλο τον κόσμο δείχνουν ότι η ΣΚΠ εμφανίζεται συχνότερα σε ανθρώπους που κατοικούν σε κράτη με λιγότερη ηλιοφάνεια . Αλλά δεν είναι σαφές εάν η σχέση αυτή είναι αιτιώδης, ή υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες στην εξήγηση του φαινομένου.
Για να κατανοήσουν καλύτερα αυτήν τη σύνδεση, ερευνητές στο πανεπιστήμιο McGill στον Καναδά συνέκριναν την συχνότητα εμφάνισης της ΣΚΠ σε μια μεγάλη ομάδα Ευρωπαίων πολιτών με και χωρίς γενετική προδιάθεση για χαμηλή βιταμίνη D.
Αυτό το είδος γενετικής ποικιλομορφίας είναι αρκετά τυχαίο και έτσι η υπόθεση είναι ότι η κάθε επιστημονική σύνδεση που βρέθηκε, πρέπει να είναι και αρκετά αξιόπιστη.
Τα ευρήματα της έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στην έγκυρση επιστημονική επιθεώρηση PLoS Medicine, έδειξε ότι τα άτομα με χαμηλότερα επίπεδα στο αίμα τους από έναν δείκτη της βιταμίνης D, λόγω γενετικής προδιάθεσης, είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να έχουν ΣΚΠ από ό,τι τα άτομα χωρίς αυτά τα γονίδια.
Η δρ Susan Kohlhaas, από την MS Society, είπε: “Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα γύρω από το τι προκαλεί την ΣΚΠ, και έτσι αυτή η μεγάλης κλίμακας μελέτη κλίμακα είναι ένα συναρπαστικό βήμα για την καλύτερη κατανόηση σχετικά με την πολύπλοκη φύση των γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων που συμβάλλουν στην ΣΚΠ”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ