Iatropedia

Η ενδομητρίωση τετραπλασιάζει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών, σύμφωνα με νέα μελέτη

Ultrasound of uterus in early pregnancy to woman in clinic. Diseases of reproductive system in women concept

Η ενδομητρίωση είναι μια κοινή γυναικολογική πάθηση, η οποία εκτιμάται ότι επηρεάζει περίπου 1 στις 10 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών φαίνεται να αυξάνεται κατά περίπου τέσσερις φορές μεταξύ των γυναικών με ενδομητρίωση, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έχουν διαγνωστεί με την πάθηση, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι η ενδομητρίωση μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών, αλλά η μελέτη περιγράφει λεπτομερώς πώς ο κίνδυνος αυτός μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τους υποτύπους της ενδομητρίωσης.

Η ενδομητρίωση είναι μια κοινή γυναικολογική πάθηση κατά την οποία ιστός παρόμοιος με το ενδομήτριο, που καλύπτει το εσωτερικό της ενδομήτριας κοιλότητας, αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα, προκαλώντας πόνο, φλεγμονή και μερικές φορές προβλήματα γονιμότητας.

Εκτιμάται ότι επηρεάζει περίπου 1 στις 10 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής τους.

Οι γυναίκες με σοβαρές μορφές -είτε βαθιά διηθητική ενδομητρίωση είτε ωοθηκικά ενδομητριώματα είτε και τα δύο- έχουν συνολικό κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών που είναι «σημαντικά αυξημένος», περίπου 9,7 φορές υψηλότερος, σε σχέση με τις γυναίκες χωρίς ενδομητρίωση, σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA. Η ενδομητρίωση που είναι βαθιά διηθητική βρίσκεται βαθιά μέσα στον ιστό ή το όργανο και τα ωοθηκικά ενδομητρίωματα είναι κυστικές μάζες που σχηματίζονται στην ωοθήκη. Και οι γυναίκες με βαθιά διηθητική ενδομητρίωση, ωοθηκικά ενδομητριώματα ή και τα δύο φαίνεται να αντιμετωπίζουν σχεδόν 19 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών τύπου Ι, ο οποίος τείνει να αναπτύσσεται πιο αργά, σε σύγκριση με τις γυναίκες χωρίς ενδομητρίωση, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι τα άτομα με ενδομητρίωση δεν πρέπει να πανικοβάλλονται από τα ευρήματα της νέας μελέτης, επειδή ο ίδιος ο καρκίνος των ωοθηκών εξακολουθεί να είναι σπάνιος.

Περίπου το 1,1% των γυναικών στις ΗΠΑ θα διαγνωσθεί με καρκίνο των ωοθηκών κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής τους, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου. Φέτος, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν σχεδόν 20.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου των ωοθηκών και περίπου 13.000 άτομα θα πεθάνουν από τη νόσο.

«Πρέπει να σημειωθεί ότι, λόγω της σπανιότητας του καρκίνου των ωοθηκών, η συσχέτιση με την ενδομητρίωση αύξησε τον αριθμό των περιπτώσεων καρκίνου μόνο κατά 10 έως 20 ανά 10.000 γυναίκες», δήλωσε η Karen Schliep, επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γιούτα.

«Δεν θα συνιστούσαμε, σε αυτό το σημείο, οποιαδήποτε αλλαγή στην κλινική φροντίδα ή στην πολιτική», πρόσθεσε η ίδια. «Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης του καρκίνου των ωοθηκών εξακολουθεί να είναι η σύσταση για άσκηση, μη κάπνισμα και περιορισμό του αλκοόλ». Εκτός από την ηλικία, η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού καρκίνου των ωοθηκών, καρκίνου του μαστού ή καρκίνου του παχέος εντέρου αποτελεί επίσης σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο των ωοθηκών.

Συνολικά, τα άτομα με ενδομητρίωση θα πρέπει να γνωρίζουν τα προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου των ωοθηκών, συμπεριλαμβανομένου του φουσκώματος, του κοιλιακού πόνου και των αλλαγών στη λειτουργία του εντέρου ή της ουροδόχου κύστης, δήλωσε στο CNN ο Δρ BJ Rimel, γυναικολόγος ογκολόγος και ιατρικός διευθυντής του Γραφείου Κλινικών Δοκιμών για τον Καρκίνο στο Cedars-Sinai, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νύχια: Απλοί τρόποι να αντιμετωπίσετε παχύνσεις και δυσχρωμίες στο σπίτι

Απώλεια βάρους: Χάπι της Roche δίνει ενθαρρυντικά αποτελέσματα στις πρώτες δοκιμές

Οι καλύτερες ασκήσεις για να κάνετε μέσα στο νερό της πισίνας ή της θάλασσας