Iatropedia

Η Φυσικοθεραπεία είναι η πρώτη επιλογή για την συντηρητική αντιμετώπιση της γυναικείας ακράτειας

Ολοκληρώθηκε το τριήμερο σεμινάριο που διοργάνωσε η εταιρεία «Φυσικοθεραπευτική ΠΡΑΞΙΣ», με την υποστήριξη των εταιρειών «Αλκή»(www.alki.com.gr) και «Performance Health»(performancehealth.co.uk), με θέμα «ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΡΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ».

Στο σεμινάριο, που πραγματοποιήθηκε από τις 2 έως τις 4 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο «ΦΙΛΙΠΠΟΣ» στην Ακρόπολη, συμμετείχαν αποκλειστικά φυσικοθεραπευτές – μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, ενώ υπήρχαν συμμετοχές και Κυπρίων φυσικοθεραπευτών.

Επιδημιολογική μελέτη που έγινε στην Ελλάδα το 2012 από την Β’ Μαιευτική – Γυναικολογική Πανεπιστημιακή Κλινική του Αρεταίειου Νοσοκομείου, αναφέρει ότι το 27% των γυναικών αντιμετωπίζουν συμπτώματα ακράτειας ούρων. Η επικράτηση της ακράτειας ούρων σε ελληνικό πληθυσμό φαίνεται να είναι ανάλογη με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες από τον Διεθνή Οργανισμό Εγκράτειας (ICS) (www.ics.org) και τον Διεθνή Οργανισμό Φυσικοθεραπείας για την Υγεία των Γυναικών(IOPTWH) (www.ioptwh.org) , ορίζουν τη φυσικοθεραπεία ως πρώτη επιλογή συντηρητικής αντιμετώπισης στην ακράτεια ούρων και αναπόσπαστο τμήμα της διεπιστημονικής ομάδας διαχείρισης δυσλειτουργιών της πυελικού εδάφους αλλά και άλλων δυσλειτουργιών του πυελικού εδάφους που μπορεί να προκύψουν μετά από εγκυμοσύνη και επεμβάσεις μαστού.

Ως εκ τούτου, η εκπαίδευση των φυσικοθεραπευτών στην Υγεία των Γυναικών σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, είναι καθοριστική και ουσιώδης για την στοχευμένη πρόληψη και θεραπεία της υγείας των γυναικών στην χώρα μας αλλά και για την επιστημονική εξέλιξη των επαγγελματιών φυσιοθεραπευτών.

Το εκπαιδευτικό σεμινάριο ήταν πανομοιότυπο του course εκπαίδευσης που δίνεται από το επιστημονικό τμήμα του συλλόγου Φυσικοθεραπευτών του Ηνωμένου Βασιλείου POGP(www.pogp.csp.org.uk) σε φυσικοθεραπευτές που εργάζονται στην Αγγλία αλλά και σε άλλες χώρες, έτσι ώστε αυτή η νέα για την Ελλάδα επιλογή συντηρητικής αντιμετώπισης με φυσικοθεραπεία να ξεκινήσει και στην χώρα μας με το ίδιο υψηλό επίπεδο αξιόπιστης γνώσης και κλινικής διεπιστημονικής σπουδαιότητας όπως και στο εξωτερικό. Μάλιστα, για το λόγο αυτό, στους συμμετέχοντες στο σεμινάριο δόθηκε πιστοποίηση από τον POGP.

Επικεφαλής εκπαιδεύτριες του σεμιναρίου ήταν οι διεθνώς καταξιωμένοι επιστήμονες στο αντικείμενο, Gill Brook, εξειδικευμένη φυσικοθεραπεύτρια στο Πυελικό Έδαφος, Επίτιμος Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Μπράντφορντ και Λιντς Μετροπόλιταν και πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Φυσικοθεραπευτών για την Υγεία των Γυναικών (IOPTWH) και Julia Herbert, εξειδικευμένη φυσιοθεραπεύτρια για την ακράτεια με 25η πείρα στον συγκεκριμένο τομέα, Κλινικός Εκπαιδευτής και Επίτιμος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Μπράντφορντ.

Λειτουργική ανατομία και στη φυσιολογία

Το σεμινάριο κάλυψε διεξοδικά την λειτουργική ανατομία και στη φυσιολογία του πυελικού εδάφους, στην παθοφυσιολογία της ακράτειας, την φυσικοθεραπευτική αξιολόγηση γυναικών με συμπτώματα δυσλειτουργίας στην ούρηση, τη διερεύνηση των φυσικοθεραπευτικών επιλογών αντιμετώπισης της ακράτειας, ενώ κατά τη διάρκειά του δόθηκε – για πρώτη φορά στην Ελλάδα – η δυνατότητα κολπικής φυσικοθεραπευτικής αξιολόγησης πυελικού εδάφους και εφαρμογής βιοανάδρασης και ηλεκτρικής διέγερσης, στα πλαίσια της πρακτικής εφαρμογής των συμμετεχόντων φυσικοθεραπευτών.

Επιπλέον, αναλύθηκε η δημιουργία θεραπευτικών προγραμμάτων εκπαίδευσης/επανεκπαίδευσης και ενδυνάμωσης των μυών του πυελικού εδάφους, συζητήθηκε η κατανόηση των ημερολογίων ούρησης και των ιατρικών διαγνωστικών εξετάσεων, συζητήθηκαν περιστατικά (case studies) και σχετικά επαγγελματικά ζητήματα (εμπιστευτικότητα, συνοδοί, συγκατάθεση, πρόληψη μολύνσεων).

Με αυτό το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, οι φυσικοθεραπευτές πυελικού εδάφους στην Ελλάδα θα έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν ως ισότιμα μέλη στην διεπιστημονική ομάδα της αντιμετώπισης των δυσλειτουργιών του πυελικού εδάφους, μαζί με τους ουρολόγους (με ενδιαφέρον στην ουρολογία της γυναίκας), ουρογυναικολόγους, χειρουργούς εντέρου, ειδικούς φυσικοθεραπευτές πυελικού εδάφους, ειδικευμένες νοσηλεύτριες/τές και θεραπευτές, όπως ορίζει ο Διεθνής Οργανισμός Εγκράτειας, του οποίου τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες καλούνται να ακολουθήσουν όλες οι χώρες.

Η Φ. Λάγαρη και η Μ. Μαρσέλλου, συνιδιοκτήτριες της εταιρείας «Φυσικοθεραπευτική ΠΡΑΞΙΣ» και πρωτοπόροι στην ειδική γνώση και κλινική εμπειρία και πρακτική του αντικειμένου στην Ελλάδα, δήλωσαν σχετικά:

«Η ανάδειξη της φυσικοθεραπείας ως πρώτη επιλογή αντιμετώπισης της ακράτειας oύρων στις γυναίκες και στην Ελλάδα, κατ’ εφαρμογή των οδηγιών του Διεθνούς Οργανισμού Εγκράτειας, αποτέλεσε την αφορμή για τη διοργάνωση αυτού του – υψηλότατου επιστημονικού επιπέδου – σεμιναρίου, στα πρότυπα των αντίστοιχων σεμιναρίων που διοργανώνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι ελπιδοφόρο ότι, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών – κατόπιν αιτήματός μας – εξετάζει με ενδιαφέρον τη δυνατότητα χορήγηση μορίων συνεχιζόμενης εκπαίδευσης στους συμμετέχοντες συναδέλφους, σύμφωνα με τα νέα κριτήρια της UEMS-EACCME.»