Η γρίπη των χοίρων που προκάλεσε την πανδημία του 2009 «πηγαινοέρχεται» ανάμεσα σε ανθρώπους και ζώα, και ούτε η πανδημία του κορωνοϊού δεν ήταν αρκετή για να σταματήσει την κυκλοφορία της, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Ο ιός που προκάλεσε την πανδημία του 2009 λέγεται Η1Ν1pdm09. Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι έως και το 2019 πέρασε από τους ανθρώπους στους χοίρους 370 φορές. Σε μερικές από αυτές τις περιπτώσεις, εξαπλώθηκε στους χοίρους, μεταλλάχθηκε και ύστερα μεταπήδησε πίσω στους ανθρώπους. Μάλιστα η εξάπλωση στα ζώα και η μεταπήδηση στους ανθρώπους συνέβη και στη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19!
Οι επιστήμονες λένε πως είναι γνωστό ότι υπάρχει «ανταλλαγή» αρκετών ιών μεταξύ ανθρώπων και ζώων. Ωστόσο το στέλεχος H1N1pdm09 της γρίπης των χοίρων έχει αποδειχθεί μάλλον υπερκινητικό.
Ο ιός Η1Ν1 ανήκει στους ιούς που προκαλούν γρίπη τύπου Α. Μπορεί να προκαλέσει τη νόσο σε ανθρώπους, πτηνά, χοίρους και σε άλλα θηλαστικά. Είναι επίσης γνωστό ότι οι μεταλλάξεις που υφίσταται καθώς μεταδίδεται μεταξύ των χοίρων, μπορεί να τον καταστήσουν πιο πιθανό να μεταδοθεί στους ανθρώπους.
Η νέα έρευνα
Για να διερευνήσουν καλύτερα τον κίνδυνο αυτό, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα της περιόδου 2009-2021 για την γρίπη των χοίρων από το στέλεχος H1N1pdm09. Τα δεδομένα αφορούσαν τις μεταδόσεις του ιού από ανθρώπους σε ζώα, τις γενετικές μεταβολές του στα ζώα και τις μεταδόσεις του πίσω στους ανθρώπους.
Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση PLOS Pathogens. Όπως εξηγούν, την περίοδο 2010-2021 βρήκαν 370 ξεχωριστές αναφορές για χοίρους στις ΗΠΑ που μολύνθηκαν από ανθρώπους.
Τα περισσότερα περιστατικά καταγράφηκαν τις περιόδους που κυκλοφορούσε έντονα μεταξύ των ανθρώπων. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως σημειώθηκαν πριν την πανδημία του κορωνοϊού, η οποία σχεδόν αφάνισε όλους τους άλλους ιούς.
Οι περισσότερες μεταδόσεις από ανθρώπους σε χοίρους καταγράφηκαν μεταξύ 2018 και 2020. Έφτασαν τις 150. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι μεταδόσεις από τους ανθρώπους ήταν μεμονωμένα περιστατικά. Αυτό σημαίνει ότι η γρίπη των χοίρων δεν εξαπλώθηκε στα ζώα.
Ωστόσο σε 17 περιπτώσεις η γρίπη των χοίρων εξαπλώθηκε στα ζώα και μεταλλάχθηκε. Σε πέντε από αυτές τις περιπτώσεις, που καταγράφηκαν προσφάτως, επιβεβαιώθηκε ότι μεταπήδησε πίσω στους ανθρώπους.
Ποιοι πρέπει να προσέχουν
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως όσοι εργάζονται με χοίρους, πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί στο θέμα της γρίπης, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Alexey Markin, μεταδιδακτορικός ερευνητής στην Υπηρεσία Αγροτικής Έρευνας του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας και στο Πανεπιστήμιο της Άιοβα.
Οι εργαζόμενοι πρέπει να προσέχουν να μην κολλήσουν γρίπη. Και αν νοσήσουν πρέπει να προσέχουν να μην μεταδώσουν τον ιό στα ζώα, είπε. Αυτό είναι απαραίτητο για να αποφευχθεί να μεταλλαχθεί περαιτέρω η γρίπη των χοίρων, οδηγώντας σε στελέχη ακόμα πιο μεταδοτικά για τους ανθρώπους.
«Ο έλεγχος της λοίμωξης από τον ιό της γρίπης τύπου Α στους ανθρώπους, μπορεί να περιορίσει στο ελάχιστο τη μετάδοσή του στους χοίρους. Μπορεί επίσης να μειώσει την ποικιλομορφία των ιών που κυκλοφορούν στους πληθυσμούς των χοίρων», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.
Με αυτό τον τρόπο, «μπορεί να περιοριστεί στο ελάχιστο η ανάδυση νέων ιών», προσθέτουν. Μπορεί, τέλος, να περιοριστεί και ο κίνδυνος μετάδοσης των ιών από τους χοίρους στους ανθρώπους.
Φωτογραφία: iStock