Iatropedia

Η γρίπη των πτηνών έφτασε στην ηπειρωτική Ανταρκτική – Φόβοι για τους πιγκουΐνους

Εντοπίστηκαν νεκρά πτηνά από τον ιό Η5Ν1 κοντά στην ερευνητική βάση της Ανταρκτικής.

Η γρίπη των πτηνών έφτασε για πρώτη φορά στην ηπειρωτική Ανταρκτική, ανακοίνωσαν οι ειδικοί, οι οποίοι εντόπισαν τον ιό Η5Ν1 σε δύο νεκρά αποδημητικά πτηνά.

Τα πτηνά βρέθηκαν κοντά στην βάση Primavera – τον σταθμό επιστημονικής έρευνας της Ανταρκτικής. Έχουν επίσης βρεθεί και άλλα νεκρά πτηνά, στον όρμο Hope, σύμφωνα με την Επιστημονική Επιτροπή Έρευνας στην Ανταρκτική (SCAR). Τα πτηνά αυτά είναι κυρίως στερκοραριΐδες (σκούα) και δομινικανοί γλάροι.

Τα νέα αυτά δεδομένα υποδηλώνουν ότι ο εξαιρετικά λοιμογόνος ιός που προκαλεί γρίπη των πτηνών νίκησε τελικά όλα τα φυσικά εμπόδια για να φτάσει από τις άλλες ηπείρους στην πιο απομονωμένη περιοχή του πλανήτη.

Οι ειδικοί φοβόντουσαν ότι ήταν θέμα χρόνου να συμβεί αυτό. Ο ιός είχε ήδη ανιχνευθεί από τα τέλη Οκτωβρίου στη νήσο Μπερντ, όπου βρίσκεται άλλος σημαντικός σταθμός επιστημονικής έρευνας της Ανταρκτικής. Είχαν επίσης βρεθεί μολυσμένα νεκρά πτηνά και σε άλλα γειτονικά νησιά.

Έκτοτε έχουν αναφερθεί κρούσματα και θάνατοι σε άλμπατρος, πιγκουίνους, ακόμα και σε θαλάσσιους ελέφαντες και φώκιες. Στις αρχές Ιανουαρίου έγινε επίσης γνωστό ότι πέθανε και πολική αρκούδα από τον ιό.

Στην πραγματικότητα, από το 2021 έως σήμερα η επιδημία που προκαλεί η γρίπη των πτηνών έχει σκοτώσει εκατομμύρια πτηνά και χιλιάδες θηλαστικά σε σχεδόν όλες τις ηπείρους. Μόνο η Ωκεανία έχει απομείνει πλέον χωρίς επιβεβαιωμένα περιστατικά.

Διαβάστε ακόμα Γρίπη των πτηνών: Έφτασε για πρώτη φορά στην Ανταρκτική, λένε οι επιστήμονες

Η εμφάνιση του ιού στην ηπειρωτική Ανταρκτική έχει θορυβήσει τους επιστήμονες. Η μεγάλη ανησυχία τους είναι για το μέλλον των πιγκουΐνων της. Και αυτό διότι ζουν τόσο απομονωμένοι, ώστε είναι εξαιρετικά ευάλωτοι στους ξένους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αν η γρίπη των πτηνών αρχίσει να προκαλεί μαζικούς θανάτους στους πιγκουΐνους, μπορεί να οδηγήσει την μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή της σύγχρονης Ιστορίας.

Φωτογραφία: iStock