Η ιλαρά «θερίζει» τα παιδιά της Ευρώπης – Κάτω των 14 ετών το 80% των κρουσμάτων
Η αναζωπύρωση της ιλαράς στην Ευρώπη πλήττει κυρίως τους ανηλίκους, με τα μικρά παιδιά να προσβάλλονται συχνότερα από τη νόσο, σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή έκθεση. Τα ευρήματά της επιβεβαιώνουν ότι έχουμε αρχίσει να πληρώνουμε ακριβό τίμημα στην απομάκρυνση από τους εμβολιασμούς. Πόσο μάλλον που η ιλαρά μπορεί να αποδειχθεί μοιραία για τα πολύ μικρά παιδιά.
Στην πραγματικότητα, η μείωση των εμβολιασμών των παιδιών είναι τραγική. Μόλις τέσσερις χώρες έχουν πια πλήρως εμβολιασμένο το 95% ή περισσότερο των παιδιών τους, που απαιτείται για να υπάρχει επαρκής προστασία για όλα. Όλες οι άλλες (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) βρίσκονται πολύ χαμηλότερα.
Το 2023 καταγράφηκαν στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΕ/ΕΟΧ) 2.361 κρούσματα ιλαράς, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC). Το 79% αφορούσαν παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών, με την συντριπτική πλειονότητα να είναι κάτω των 9 ετών.
Ειδικότερα, σε νέα έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, το ECDC παραθέτει την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων. Όπως αναφέρει, από τους ασθενείς που νόσησαν με ιλαρά το 2023:
- Το 11% είχαν ηλικία κάτω του 1 έτους
- Το 36% είχαν ηλικία 1-4 ετών
- Το 21% ήταν 5-9 ετών
- Το 11% ήταν 10-14 ετών
- Το 6% ήταν 15-19 ετών
- Το 6% ήταν 20-29 ετών
- Το 9% ήταν 30 ετών και πάνω
Συνολικώς, μόνο το 21% των κρουσμάτων ήταν άνω των 14 ετών. Η μέση ηλικία όλων των κρουσμάτων ήταν τα 5 έτη. Πριν την πανδημία, όμως, όταν ακόμα εμβολιάζαμε τα παιδιά μας για τα λοιμώδη νοσήματα, η μέση ηλικία ήταν από 5 έως 19 ετών.
Ανά χώρα
Τα περισσότερα παιδιά που έπαθαν ιλαρά το 2023 ζούσαν στη Ρουμανία, που είχε και τα περισσότερα ευρωπαϊκά κρούσματα (ήταν 1.775).
Σε μερικές χώρες, εξ άλλου, τα περισσότερα κρούσματα καταγράφηκαν σε εφήβους ή νεαρούς ενήλικες. Στη Γαλλία λ.χ. η ηλικιακή ομάδα με τα περισσότερα κρούσματα ήταν 10-14 ετών. Στη Γερμανία, την Ιταλία και την Ολλανδία περισσότεροι ήταν οι ενήλικες ασθενείς άνω των 30 ετών.
Η Ελλάδα ήταν μία από τις επτά ευρωπαϊκές χώρες που δεν είχαν κανένα κρούσμα ιλαράς το 2023. Οι άλλες έξι ήταν οι Βουλγαρία, Κύπρος, Ισπανίδα, Λουξεμβούργο, Μάλτα και Σλοβενία.
Διαβάστε ακόμα ΕΟΔΥ: 8 κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα (το 2024), αλλά υψηλή η πιθανότητα έξαρσης
Ανεμβολίαστα τα περισσότερα
Το ECDC παρέχει στην έκθεσή πληροφορίες και για την εμβολιαστική κάλυψη των περισσότερων κρουσμάτων (για τα 2.068 από τα 2.361). Σύμφωνα με τα στοιχεία του:
- Το 86% των ασθενών δεν ήταν εμβολιασμένοι για την ιλαρά
- Το 8% είχαν κάνει μόνο μία δόση
- Το 6% είχαν κάνει δύο ή περισσότερες δόσεις
- Το 0,5% είχαν κάνει άγνωστο αριθμό δόσεων
Το ποσοστό των ανεμβολίαστων παιδιών είναι το υψηλότερο που έχει αναφερθεί την τελευταία 5ετία, επισημαίνει το ECDC.
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της Ελλάδας, για να προστατευθούν τα παιδιά από την ιλαρά χρειάζονται δύο δόσεις του τριπλού εμβολίου ιλαράς/παρωτίτιδας/ερυθράς πριν γίνουν 4 ετών. Η πρώτη γίνεται μετά τους 12 μήνες.
Τα ποσοστά των εμβολιασμών
Το ECDC σκιαγραφεί με μελανά χρώματα την πορεία των εμβολιασμών για την ιλαρά. Μόλις τέσσερις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ έχουν εμβολιασμένα και με τις δύο δόσεις το 95% ή περισσότερο των παιδιών τους. Πρόκειται για τις:
- Ουγγαρία
- Μάλτα
- Πορτογαλία
- Σλοβακία
Στην Ελλάδα την πρώτη δόση του εμβολίου για την ιλαρά είχε κάνει το 2022 το 97% των παιδιών. Ωστόσο την δεύτερη είχε κάνει μόνο το 83%.
Υπενθυμίζεται ότι τους δύο πρώτους μήνες είχαν ήδη καταγραφεί 8 κρούσματα ιλαράς στην χώρα μας. Επιπλέον, ο ΕΟΔΥ εκτιμά ότι είναι υψηλός ο κίνδυνος εξάρσεων, αφού έχουν μειωθεί τόσο πολύ οι εμβολιασμοί.
Φωτογραφία: iStock