Iatropedia

Η καλή φυσική κατάσταση στη νεότητα συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο 9 καρκίνων στην μετέπειτα ζωή

Τα οφέλη από τη διατήρηση καλών επιπέδων φυσικής κατάστασης κατά τη διάρκεια της νεότητας εκτείνονται πολύ πέρα από τη σωματική ευεξία.

Πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει μια συναρπαστική συσχέτιση μεταξύ της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας στη νεανική ηλικία και ενός σημαντικά μειωμένου κινδύνου πολλαπλών καρκίνων αργότερα στη ζωή.

Αυτή η πρωτοποριακή μελέτη δίνει έμφαση στον αντίκτυπο της πρώιμης φυσικής κατάστασης στον κίνδυνο καρκίνου, ρίχνοντας φως στις δυνατότητες για προληπτικές παρεμβάσεις.

Η σύνδεση νεότητας και καλής φυσικής κατάστασης

Η μελέτη καθιερώνει μια ισχυρή σχέση μεταξύ της καρδιοαναπνευστικής φυσικής κατάστασης (της ικανότητας για αερόβια άσκηση) κατά τη διάρκεια της νεότητας και μιας αξιοσημείωτης μείωσης έως και 42% στον κίνδυνο εννέα διαφορετικών καρκίνων.

Αυτοί οι καρκίνοι είναι:

  1. καρκίνος της κεφαλής
  2. καρκίνος του λαιμού
  3. καρκίνος του οισοφάγου
  4. καρκίνος του στομάχου
  5. καρκίνος του παγκρέατος
  6. καρκίνος του ήπατος
  7. καρκίνος του παχέος εντέρου
  8. καρκίνος των νεφρών και
  9. καρκίνος του πνεύμονα

Δεδομένα από το σουηδικό μητρώο ασθενών παρείχαν τη βάση γι’ αυτήν την αποκάλυψη, με περιεκτικές πληροφορίες που καλύπτουν αρκετές δεκαετίες.

Πώς έγινε η έρευνα

Η έρευνα αξιοποίησε δεδομένα του σουηδικού μητρώου ασθενών, προσφέροντας πληροφορίες για την υγεία στρατεύσιμων ανδρών από το 1968 έως το 2005. Οι στρατεύσιμοι, ηλικίας 16 έως 25 ετών κατά την έναρξη της στρατιωτικής τους θητείας, υποβλήθηκαν σε ολοκληρωμένες αξιολογήσεις, συμπεριλαμβανομένων του δείκτη μάζας σώματος, της αρτηριακής πίεσης, της μυϊκής δύναμης και της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας. Πάνω από 1 εκατομμύριο άνδρες συμπεριλήφθηκαν στην τελική ανάλυση, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εικόνα της εξέλιξης του καρκίνου σε μια περίοδο παρακολούθησης 33 ετών.

Αξιοσημείωτα ευρήματα

Τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν τα απτά οφέλη της ενισχυμένης καρδιοαναπνευστικής ικανότητας. Συγκεκριμένα, τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα φυσικής κατάστασης εμφάνισαν χαμηλότερο κίνδυνο συγκεκριμένων μορφών καρκίνου. Αυτό περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, μια σειρά μειώσεων, όπως:

Απρόσμενη αύξηση σε δύο καρκίνους

Είναι ενδιαφέρον ότι αν και η καλύτερη καρδιοαναπνευστική ικανότητα συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, προέκυψαν εξαιρέσεις. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε:

Οι συγγραφείς υπέθεσαν ότι ο τακτικός (ή μη) έλεγχος για καρκίνο του προστάτη και η πιθανή έκθεση στο ηλιακό φως κατά τη διάρκεια της άσκησης μπορεί να συμβάλλουν σε αυτά τα μοναδικά ευρήματα.

Ευρύτερες επιπτώσεις της έρευνας

Η μελέτη ευθυγραμμίζεται με τις οδηγίες άσκησης της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας για τη θεραπεία του καρκίνου, υπογραμμίζοντας τη σημασία της φυσικής κατάστασης στην πρόληψή του. Αν και παρατηρητική, οι επιπτώσεις της έρευνας στη χάραξη πολιτικής για τη δημόσια υγεία είναι ουσιαστικές. Οι συγγραφείς προτείνουν ότι η προώθηση παρεμβάσεων για την ενίσχυση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας στη νεολαία θα μπορούσε να αποφέρει βαθιά οφέλη, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των καρκίνων του γαστρεντερικού σωλήνα.

Συμπέρασμα

Αυτή η πρωτοποριακή μελέτη γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ της πρώιμης φυσικής κατάστασης και των μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων υγείας, αποκαλύπτοντας την αξιοσημείωτη επίδραση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας στην μείωση του κινδύνου καρκίνου. Υποστηρίζοντας τις παρεμβάσεις φυσικής κατάστασης στη νεολαία, η μελέτη ανοίγει το δρόμο για προληπτικά μέτρα που θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν το τοπίο της ανάπτυξης του καρκίνου και της δημόσιας υγείας.

Πηγή: https://www.medicinenet.com

φωτό: iStock