Συγκεκριμένα, με άρθρο της στο New Yorker, η “Καλίσι” περιγράφει όσα έζησε το 2011 και το 2013, όταν και έπαθε διαδοχικά ανεύρυσμα εγκεφάλου.
Δείτε το ρεπορτάζ του NBC News για το άρθρο της:
Όπως περιέγραψε στο άρθρο της, ήταν λίγο πριν αρχίσει την καθημερινή της άσκηση με τον προσωπικό της γυμναστή το πρωί της 11ης Φεβρουαρίου του 2011, όταν “άρχισε να αισθάνεται δυνατό πονοκέφαλο. Ένιωσα τόσο κουρασμένη που με δυσκολία έβαλα αθλητικά παπούτσια μου”. Δεν έδωσε στην αρχή μεγάλη σημασία και ξεκίνησε την προπόνηση, αλλά τα προβλήματα δεν υποχωρούσαν. Μετά από μερικά λεπτά έπεσε βαριά άρρωστη και μκεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Whittington (Αγγλία).
Εκεί της έκαναν μαγνητική τομογραφία στο κεφάλι που έδειξε, ότι είχε αναπτύξει υποαραχνοειδή αιμορραγία. Αυτή είναι αιμορραγία στον χώρο μεταξύ του εγκεφάλου και των μεμβρανών που περιβάλλουν τον εγκέφαλο. Διαπιστώθηκε ότι είχε ανεύρυσμα εγκεφάλου σε μια αρτηρία, το οποίο είχε σπάσει (ρήξη ανευρύσματος) και άρχισε να αιμορραγεί.
Η περιγραφή των γεγονότων, όπως τα περιγράφει η ίδια η Εμιλία Κλαρκ στο άρθρο της στο New Yorker, ταιριάζουν με τα κλασικά συμπτώματα σε μια ρήξη σε ανεύρυσμα εγκεφάλου: ξαφνικός και δυνατός πονοκέφαλος, ναυτία, εμετός, διπλή όραση, ευαισθησία στο φως, δυσκαμψία στον αυχένα, επιληπτική κρίση, αποπροσανατολισμός και απώλεια συνείδησης.
Η “Καλίσι” υποβλήθηκε επιτόπου σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση που της έσωσε την ζωή. Αυτή η πρώτη χειρουργική επέμβαση ήταν «ελάχιστα επεμβατική», διάρκειας τριών ωρών. Ελάχιστα επεμβατική σημαίνει ότι ο χειρουργός δεν ανοίγει πλήρως το σώμα, στην περίπτωση αυτή το κρανίο, για να φτάσει στο τμήμα που χρειάζεται να επέμβει. Αντ’ αυτού, για να φτάσει στην προβληματική αρτηρία στον εγκέφαλό της, ο χειρουργός άνοιξε μια μικρή τρύπα στη μηριαία αρτηρία της βουβωνικής χώρας και έπειτα με ένα ειδικό “καλώδιο” έφτασε μέσω των αρτηριών της μέχρι την πληγείσα αρτηρία στον εγκέφαλό της.
Αυτό το βίντεο δείχνει τους διαφορετικούς τρόπους που μπορεί να γίνει επέμβαση σε ένα ανεύρυσμα εγκεφάλου:
Μαζί με το βασικό ανεύρυσμα που είχε σπάσει, οι γιατροί ανακάλυψαν ένα δεύτερο, μικρότερο ανεύρυσμα στην άλλη πλευρά του εγκεφάλου και της είπαν ότι κι εκείνο θα μπορούσε να διαρραγεί “ανά πάσα στιγμή”. Εντούτοις, της είπαν ότι ήταν μικρό ανεύρυσμα και ότι ήταν πιθανό να παραμείνει αδρανές και αβλαβές επ’ αόριστον.
Αλλά το 2013, όταν έκανε μια εξέταση ρουτίνας στη Νέα Υόρκη για να ελέγξει αυτό το δεύτερο ανεύρυσμα, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι αυτό είχε διπλασιαστεί σε μέγεθος και ότι έπρεπε να κάνει επέμβαση ξανά. Αρχικά προσπάθησαν να επαναλάβουν την πρώτη μέθοδο, αλλά όταν τα πράγματα στράβωσαν και η Εμιλία Κλαρκ άρχισε να αιμορραγεί στον εγκέφαλο, ήταν απαραίτητη μια πολύ πιο απαιτητική χειρουργική επέμβαση. Τελικά, όλα πήγαν καλά και η “Καλίσι” ανέκαμψε πλήρως και από την δεύτερη περιπέτειά της.
Όπως λέει η ίδια, όλη αυτή η εμπειρία της την ενέπνευσε να ιδρύσει έναν φιλανθρωπικό οργανισμό, που ονομάζεται SameYou, με στόχο “να παρέχει θεραπεία για τους ανθρώπους που αναρρώνουν από εγκεφαλικούς τραυματισμούς και εγκεφαλικά επεισόδια”.
Πηγή: https://www.forbes.com
Τι πρέπει να ξέρετε για το ανεύρυσμα εγκεφάλου
Ένα ανεύρυσμα εγκεφάλου είναι ένα εξόγκωμα ή διόγκωση σε ένα αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο.
Το ανεύρυσμα εγεκφάλου μπορεί να παρουσιάσει διαρροή ή ρήξη, προκαλώντας αιμορραγία στον εγκέφαλο (αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο). Πιο συχνά μια ρήξη ανευρύσματος εγκεφάλου εμφανίζεται στο χώρο μεταξύ του εγκεφάλου και των λεπτών ιστών που καλύπτουν τον εγκέφαλο. Αυτό το είδος αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου ονομάζεται “υπαραχνοειδής αιμορραγία”.
Η ρήξη ανευρύσματος είναι άμεσα απειλητική για τη ζωή του ατόμου και απαιτεί κατεπείγουσα ιατρική θεραπεία.
Ανεύρυσμα εγκεφάλου: Συμπτώματα
Ρήξη ανευρύσματος
Μια ξαφνική, πολύ έντονη κεφαλαλγία (πονοκέφαλος) είναι το βασικό σύμπτωμα μιας ρήξης ανευρύσματος. Αυτή η κεφαλαλγία συχνά περιγράφεται από πολλούς ασθενείς ως “ο χειρότερος πονοκέφαλος που είχαν ποτέ”.
Τα πιο συνήθη συμπτώματα μιας ρήξης ανευρύσματος περιλαμβάνουν:
- Αιφνίδια, εξαιρετικά σοβαρή κεφαλαλγία
- Ναυτία και έμετο
- «Πιάσιμο» στον λαιμό
- Θολή ή διπλή όραση
- Ευαισθησία στο φως
- Επιληπτική κρίση
- Βλεφαρόπτωση
- Απώλεια της συνείδησης
- Σύγχυση
Ανεύρυσμα εγκεφάλου που έχει απλή διαρροή
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα ανεύρυσμα μπορεί να αρχίσει να διαρρέει μόνο μία μικρή ποσότητα αίματος. Αυτή η διαρροή μπορεί να προκαλέσει:
- Αιφνίδια, εξαιρετικά σοβαρή κεφαλαλγία
- Μια πιο σοβαρή ρήξη ακολουθεί σχεδόν πάντα την απλή διαρροή
Ανεύρυσμα εγκεφάλου που δεν έχει διαρραγεί (σπάσει) ακόμα
Ένα ανεύρυσμα εγκεφάλου που δεν έχει σπάσει μπορεί να μην προκαλέσει κανένα σύμπτωμα, ιδιαίτερα αν είναι μικρό. Ωστόσο, ένα μεγάλο ανεύρυσμα μπορεί να πιέζει τους παρακείμενους ιστούς του εγκεφάλου και τα νεύρα, προκαλώντας ενδεχομένως:
- Πόνο πάνω και πίσω από το ένα μάτι
- Η κόρη του ματιού μεγαλώνει
- Αλλαγές στην όραση ή διπλωπία (διπλή όραση)
- Μούδιασμα, αδυναμία ή παράλυση της μιας πλευράς του προσώπου
- Βλεφαρόπτωση
Μετάφραση/απόδοση από Iatropedia.gr με πληροφορίες από το http://www.mayoclinic.org