Η κάνναβη αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου

  • Iatropedia newsroom
κάνναβη, έλαιο κάνναβης
Οι χρήστες κάνναβης έχουν 3,5 έως πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο κεφαλής και τραχήλου

Οι χρήστες κάνναβης έχουν 3,5 έως πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Ιατρικής Σχολής Keck του πανεπιστημίου USC του Λος Άντζελες.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στις 8 Αυγούστου στο JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery, βασίστηκε σε δεδομένα που καλύπτουν μία χρονική περίοδο 20 ετών από 64 οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης.

Οι ερευνητές εξέτασαν ιατρικά αρχεία ενηλίκων με και χωρίς σχετιζόμενες με τη χρήση κάνναβης διαταραχές που είχαν επισκεφθεί εξωτερικά ιατρεία και δεν είχαν προηγούμενο ιστορικό καρκίνου κεφαλής και τραχήλου.

Η μελέτη συνέκρινε αρχεία από 116.076 άτομα χρήστες κάνναβης και περισσότερα από 3,9 εκατομμύρια άτομα χωρίς διαταραχή κάνναβης.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι είχαν διαταραχές που σχετίζονται με την κάνναβη είχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου κεφαλής και τραχήλου σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Η χρήση κάνναβης συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνους του στόματος, του στοματοφαρυγγικού και του λάρυγγα.

Τα αποτελέσματα ήταν συνεπή σε νεότερες και μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Η χρήση αλκοόλ και καπνού δεν έπαιξε ρόλο στα ευρήματα.

«Αυτή είναι μια από τις πρώτες μελέτες – και η μεγαλύτερη που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα – για τη συσχέτιση του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου με τη χρήση κάνναβης», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Niels Kokot, MD, χειρουργός κεφαλής και τραχήλου στο Κέντρο Κεφαλής και Τραχήλου USC. «Η ανίχνευση αυτού του παράγοντα κινδύνου είναι σημαντική επειδή ο καρκίνος της κεφαλής και του τραχήλου μπορεί να προληφθεί, όταν οι άνθρωποι γνωρίζουν ποιες συμπεριφορές αυξάνουν τον κίνδυνο».

Περίπου τρεις στους 10 χρήστες κάνναβης έχουν διαταραχή που σχετίζεται με την κάνναβη, που ορίζεται ως η προβληματική χρήση κάνναβης που οδηγεί σε βλάβη ή αγωνία και δείχνει σημάδια ανοχής και εξάρτησης.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποια φάρμακα, προϊόντα ομορφιάς και τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο βλάβης από τον ήλιο

Πονοκέφαλος: Πώς θα καταλάβετε αν οφείλεται στην αφυδάτωση

Διαβήτης: Επιστήμονες ανέπτυξαν «έξυπνη» ινσουλίνη που αντιδρά στο σάκχαρο στο αίμα