Iatropedia

Η καθιστική ζωή διπλασιάζει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού

Το να ασκούνται περισσότερο και το να κάθονται λιγότερο μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Μελέτες παρατήρησης έχουν ήδη δείξει μια σχέση μεταξύ του καθιστικού τρόπου ζωής και του κινδύνου για καρκίνο του μαστού. Αλλά δεν έχουν παράσχει αποδείξεις για το τι προκαλεί αυτήν την αύξηση κινδύνου. Τώρα, σε μια τυχαιοποιημένη μελέτη οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι βρήκαν αυτή την απόδειξη μελετώντας τα γονίδια χιλιάδων γυναικών.

Τα ευρήματά τους, τα οποία λένε ότι ισχύουν για όλους τους τύπους και τα στάδια του καρκίνου του μαστού, δημοσιεύτηκαν στο British Journal of Sports Medicine.

Καρκίνος του μαστού: Η καθιστική ζωή εκτοξεύει τον κίνδυνο

“Η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και η μείωση του χρόνου καθιστικής ζωής συνιστώνται ήδη για την πρόληψη του καρκίνου. Η μελέτη μας προσθέτει περαιτέρω στοιχεία ότι τέτοιες αλλαγές συμπεριφοράς είναι πιθανό να μειώσουν τη συχνότητα εμφάνισης μελλοντικών ποσοστών καρκίνου του μαστού”, λέει η συγγραφέας καθηγήτρια Brigid Lynch, αναπληρώτρια επικεφαλής του Τμήματος Επιδημιολογίας Καρκίνου στο Cancer Council Victoria της Αυστραλίας.

“Όσον αφορά τον καρκίνο του μαστού επιβάλλεται μια ισχυρότερη εστίαση στη σωματική δραστηριότητα και την καθιστική ζωή ως τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου”, είπε χαρακτηριστικά.

Οι δραστήριες γυναίκες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού σχεδόν στο μισό!

Μεταξύ των 130.957 γυναικών ευρωπαϊκής καταγωγής που συμμετείχαν στην μελέτη, 69.838 είχαν όγκους που είχαν εξαπλωθεί τοπικά και 6.667 είχαν όγκους που δεν είχαν εξαπλωθεί ακόμη.

Η ομάδα εξέτασε επίσης μια “ομάδα ελέγχου” 54.452 γυναικών που δεν είχαν καρκίνο του μαστού. Όλες οι γυναίκες στην μελέτη συμμετείχαν σε 76 επιμέρους μελέτες με την υποστήριξη του Breast Cancer Association Consortium, ένα φόρουμ ερευνητών για τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Οι ερευνητές βασίστηκαν επίσης σε μελέτες που χρησιμοποίησαν δεδομένα από την UK Biobank, για να διερευνήσουν τη γενετική προδιάθεση για σωματική δραστηριότητα, έντονη σωματική δραστηριότητα ή χρόνο καθίσματος (μετριέται από αισθητήρες που φοριούνται από τον καρπό) για να προβλέψουν το πόσο σωματικά δραστήριες, ή ανενεργές ήταν οι συμμετέχουσες.

Στη συνέχεια υπολόγισαν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε σχέση με:

Οι ομάδες περιελάμβαναν 23.999 προ/περι-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες με διηθητικό καρκίνο του μαστού και 17.686 γυναίκες χωρίς. Επίσης 45.839 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με καρκίνο του μαστού και 36.766 χωρίς.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι ένα υψηλότερο συνολικό επίπεδο γενετικά προβλεπόμενης σωματικής δραστηριότητας παρουσίαζε σύνδεση με 41% χαμηλότερο κίνδυνο διηθητικού καρκίνου του μαστού.

Μάλιστα αυτό ίσχυε σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητα από την κατάσταση της εμμηνόπαυσης, τον τύπο του όγκου, το στάδιο ή τον βαθμό του όγκου.

Ομοίως, η γενετικά προβλεπόμενη έντονη σωματική δραστηριότητα για τουλάχιστον 3 μέρες/εβδομάδα οδήγησε σε 38% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, σε σύγκριση με καμία έντονη δραστηριότητα (καθιστική ζωή).

Ο τριπλά αρνητικός κίνδυνος καρκίνου του μαστού εκτοξεύεται με την καθιστική ζωή

Τέλος, ένα μεγαλύτερο επίπεδο γενετικά προβλεπόμενου χρόνου απραξίας (καθιστική συμπεριφορά) εμφάνισε σχέση με 104% υψηλότερο κίνδυνο τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού.

Τα αποτελέσματα δεν άλλαξαν ακόμη και όταν συνυπολογίστηκαν γενετικά άλλες άσχετες επιπτώσεις, όπως το κάπνισμα και το υπερβολικό βάρος.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι υπάρχουν εύλογες εξηγήσεις για τα ευρήματά τους, υπογραμμίζοντας ένα σύνολο στοιχείων που υποστηρίζουν μια αιτιώδη σχέση μεταξύ της σωματικής δραστηριότητας και του κινδύνου καρκίνου του μαστού, όπως η παχυσαρκία, τα μεταβολικά προβλήματα, οι ορμόνες του φύλου και η φλεγμονή.

Πιστεύουν επίσης ότι η εργασία τους παρέχει ισχυρές ενδείξεις ότι η αυξημένη σωματική δραστηριότητα και η μειωμένη καθιστική ζωή είναι πολύ πιθανό να μειώσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

Πηγές: https://www.bristol.ac.uk, https://studyfinds.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρκίνος του μαστού: Αυτή η διατροφή προστατεύει τις γυναίκες μετά τα 50

Που μπορεί να οφείλεται η φαγούρα στη θηλή του μαστού

Καρκίνος του μαστού: Τα ογκίδια δεν είναι το μοναδικό σημάδι – Τι εξάνθημα μπορεί να δείτε

Καθιστική νόσος: Τι είναι, τι προκαλεί και τι επιβάλλεται να κάνετε