Η κίνηση μετά από έναν τραυματισμό στο κεφάλι που μπορεί να δείχνει διάσειση
Έχετε δει ήρωες των κινουμένων σχεδίων να κουνούν μπρος-πίσω το κεφάλι τους μετά από ένα απότομο χτύπημα, για να φύγουν τα αστεράκια ή τα πουλάκια που περιφέρονται γύρω από το κεφάλι τους; Φαίνεται ότι η ίδια κίνηση μπορεί να βοηθήσει επίσης τους προπονητές και τους γυμναστές να εντοπίσουν και μια διάσειση που συνέβη στο γήπεδο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, περίπου το 72% των αθλητών -και το 92% των ποδοσφαιριστών- αναφέρουν ότι, όντως, έχουν κάνει τη συγκεκριμένη κίνηση μετά από διάσειση.
Αυτά τα SHAAKEs (Spontaneous Headshake After a Kinematic Event – αυθόρμητο κούνημα του κεφαλιού μετά από κινηματικό συμβάν), όπως ονομάζονται, μπορεί να βοηθήσουν στον εντοπισμό έως και του 33% των διασείσεων που διαφορετικά θα μπορούσαν να διαφύγουν της προσοχής, υποστηρίζουν οι ερευνητές.
«Οι αθλητικοί και ιατρικοί οργανισμοί θα πρέπει να προσθέσουν αμέσως το SHAAKE στους καταλόγους των πιθανών ενδείξεων διάσεισης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ερευνητής Chris Nowinski, συνιδρυτής του Concussion Legacy Foundation.
Ένα SHAAKE συμβαίνει μέσα σε δευτερόλεπτα ή λεπτά από το χτύπημα, λένε οι ερευνητές.
Οι άνθρωποι κουνάνε το κεφάλι τους από τη μία πλευρά στην άλλη δύο έως οκτώ φορές το δευτερόλεπτο, συνήθως για λιγότερο από δύο δευτερόλεπτα, και δεν προσπαθούν να επικοινωνήσουν μη λεκτικά με κάποιον άλλο.
Ο Nowinski αναγνώρισε το SHAAKE ως πιθανό σημάδι διάσεισης, όταν ένας αθλητής του αμερικανικού ποδοσφαίρου υπέστη διάσειση κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού στις 25 Σεπτεμβρίου 2022. Ο παίκτης κούνησε γρήγορα το κεφάλι του από τη μία πλευρά στην άλλη δύο φορές αφότου χτύπησε με το κεφάλι στο έδαφος κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού. Στη συνέχεια παραπάτησε και κατέρρευσε.
Οι γιατροί στον αγωνιστικό χώρο απέδωσαν την κατάρρευση σε προηγούμενο τραυματισμό στην πλάτη, οπότε ο παίκτης δεν διαγνώστηκε με διάσειση. Ωστόσο, λίγες ημέρες αργότερα, σε ένα άλλο παιχνίδι, ξαναχτύπησε, έχασε τις αισθήσεις του και απομακρύνθηκε από τον αγωνιστικό χώρο με φορείο.
Για τη μελέτη, ερωτήθηκαν σχεδόν 350 νυν και πρώην αθλητές ηλικίας 18 έως 29 ετών. Τους έδειξαν βίντεο με παραδείγματα SHAAKE και τους ρώτησαν για δικές τους σχετικές εμπειρίες.
Σχεδόν 7 στους 10 (το 69%) δήλωσαν ότι είχαν κάνει τη συγκεκριμένη κίνηση, ενώ το 93% ανέφερε ότι την είχαν κάνει σε συνδυασμό με διάσειση τουλάχιστον μία φορά.
«Στους αθλητές που μελετήσαμε, περίπου τρία στα τέσσερα SHAAKE συνέβησαν λόγω διάσεισης», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Dan Daneshvar, συμπρόεδρος του τμήματος αθλητικών κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων στο Mass General Brigham.
«Με βάση τα δεδομένα μας, το SHAAKE είναι ένα αξιόπιστο σημάδι ότι μπορεί να έχει συμβεί διάσειση, όπως επίσης ένας αθλητής που σφίγγει το κεφάλι του μετά την επαφή, που αργεί να σηκωθεί ή που χάνει την ισορροπία του», πρόσθεσε ο Dansehvar.
«Οι μελέτες δείχνουν σταθερά ότι ένας απαράδεκτα μεγάλος αριθμός διασείσεων δεν αναφέρεται εθελοντικά από τους αθλητές, είτε επειδή δεν αντιλαμβάνονται ότι έχουν πάθει διάσειση είτε επειδή, εν βρασμώ ψυχής, δεν θέλουν να απομακρυνθούν από το παιχνίδι», ανέφερε ο ερευνητής δρ Robert Cantu, ιατρικός διευθυντής του Concussion Legacy Foundation. «Είναι κρίσιμο να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη κάθε πιθανό σημάδι διάσεισης για να διασφαλίσουμε την υγεία και την ευημερία των αθλητών», πρόσθεσε.
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στις 23 Οκτωβρίου στο περιοδικό Diagnostics.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Γαστρεντερίτιδα: Σε κλινική δοκιμή φάσης 3 το πρώτο εμβόλιο mRNA στον κόσμο για τον νοροϊό
Νόσος mpox: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από το νέο, επιθετικό στέλεχος [μελέτη]
50χρονος διαγνώστηκε με σκορβούτο: Γιατί επιστρέφει η «ασθένεια των θαλασσοπόρων»