Iatropedia

Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει την ημικρανία και άλλες νευρολογικές παθήσεις. Ποιοι κινδυνεύουν

Τι αποκαλύπτει μεγάλη ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας στην οποία εξετάστηκαν τα δεδομένα από 364 μελέτες της περιόδου 1990-2022. Ποια νοσήματα γίνονται πιο συχνά ή/και με πιο σοβαρά συμπτώματα.

Η κλιματική αλλαγή έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία, καθώς μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα και ενδεχομένως τη συχνότητα ορισμένων νευρολογικών παθήσεων, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας που πραγματοποίησαν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα:

Ενδέχεται επίσης να καταστήσει πιο συχνά τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, γράφουν στην ιατρική επιθεώρηση Neurology, την οποία εκδίδει η Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας.

«Μολονότι η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να επιβραδύνει την αύξηση της περιβαλλοντικής θερμοκρασίας, έχουν ήδη συμβεί μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές αλλαγές», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Andrew Dhawan, από το Ινστιτούτο Νευρολογίας της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. «Ήδη γινόμαστε μάρτυρες των επιπτώσεων που έχει η κλιματική αλλαγή στην υγεία. Επομένως, έχει ύψιστη σημασία να αναμένουν και οι νευρολόγοι διαφοροποιήσεις στην κατάσταση των ασθενών τους».

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν την έρευνά τους σε μελέτες που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1990 και 2022 για την κλιματική αλλαγή, τους ρύπους, τις ακραίες θερμοκρασίες και τις νευρολογικές ασθένειες. Συνολικώς εξέτασαν 364 μελέτες, εκ των οποίων:

Όπως διαπίστωσαν, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας σχετίζονται με:

Η αύξηση της περιβαλλοντικής θερμοκρασίας και οι ρύποι

Η κλιματική αλλαγή έχει επίσης επεκτείνει τις ευνοϊκές συνθήκες για τη διασπορά νευρολοιμωδών ασθενειών όπως:

Οι ασθένειες αυτές, που μεταδίδονται από ζώα και έντομα, απειλούν ολοένα περισσότερους πληθυσμούς. Η ανασκόπηση έδειξε επίσης ότι η μακροχρόνια έκθεση στα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια PM2,5 σχετίζεται:

Τα σωματίδια PM2,5 έχουν διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρόμετρα. Το μικρόμετρο (λέγεται και μικρόν) αποτελεί μονάδα μήκους ίση με 1 εκατομμυριοστό του μέτρου. Διεθνώς συμβολίζεται ως μm ή μ.

«Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να εξακριβωθεί πως μπορεί η ατμοσφαιρική ρύπανση και εν γένει η κλιματική αλλαγή να επηρεάσει το κεντρικό νευρικό σύστημα και τις νευροεκφυλιστικές και λοιμώδεις νόσους», τόνισε ο Dr. Dhawan.

Φωτογραφία: iStock