Iatropedia

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: «Η mpox δεν είναι η νέα COVID»

mpox

Στην Περιφέρεια Ευρώπης του ΠΟΥ καταγράφονται κάθε μήνα 100 νέα κρούσματα από το παλιό στέλεχος.

Η νόσος mpox (πρώην ευλογιά των πιθήκων) δεν είναι η νέα COVID, ανεξάρτητα από το αν προκαλείται από το νέο, πιο επιθετικό στέλεχος ή από παλαιότερο και πιο ήπιο, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

«Μπορούμε και πρέπει να αντιμετωπίσουμε συλλογικά την mpox», είπε ο Dr. Hans Henri P. Kluge, διευθυντής της Περιφέρειας Ευρώπης του ΠΟΥ. «Το ερώτημα είναι: Θα επιλέξουμε να εφαρμόσουμε τα συστήματος ελέγχου και εκρίζωσης της νόσου σε όλο τον κόσμο; Ή θα μπούμε σε ένα νέο κύκλο πανικού και αμέλειας; Το πώς θα αντιδράσουμε τώρα και τα χρόνια που έρχονται θα αποτελέσει κρίσιμης σημασίας τεστ για την Ευρώπη. Και για όλο τον κόσμο».

Ο Dr. Kluge επισήμανε ότι η επιστημονική κοινότητα έχει μάθει πολλά για το στέλεχος clade 2 της mpox, που προκάλεσε την προηγούμενη έξαρση της περιόδου 2022-2023. Το στέλεχος αυτή εξακολουθεί να κυκλοφορεί στην Ευρώπη, πρόσθεσε.

Στην πραγματικότητα, στην Περιφέρεια Ευρώπης του ΠΟΥ καταγράφονται κάθε μήνα 100 νέα κρούσματα της mpox που προκαλούνται από το στέλεχος clade 2.

Η Περιφέρεια Ευρώπης του ΠΟΥ απαρτίζεται από 53 χώρες. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) έως την Ρωσία.

Αντιθέτως, οι γνώσεις είναι ελλιπείς για το στέλεχος clade 1, για το οποίο κηρύχθηκε ο νέος παγκόσμιος συναγερμός. Από αυτό το στέλεχος έχει καταγραφεί έως τώρα μόνο ένα κρούσμα εκτός Αφρικής, στην Σουηδία.

«Βάσει όσων γνωρίζουμε, η mpox μεταδίδεται μέσω της άμεσης επαφής με τις δερματικές βλάβες της», εξήγησε ο Dr. Kluge. «Αυτό συμπεριλαμβάνει και την σεξουαλική επαφή».

Το νέο στέλεχος που διασπείρεται στην Αφρική λέγεται clade 1b. Έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία επειδή μεταδίδεται πιο εύκολα και είναι πιθανότερο να προκαλέσει σοβαρή νόσο. Έχει επίσης πολύ υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας, έναντι του παλαιότερου στελέχους.

Φωτογραφία: iStock