Iatropedia

Η αρθρίτιδα βλάπτει σοβαρά την υγεία, προειδοποιούν οι ειδικοί

osteoarthritis

Με ποια χρόνια νοσήματα συσχετίζεται η πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας στον κόσμο.

Η οστεοαρθρίτιδα, η πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας στον κόσμο, μπορεί να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο αναπτύξεως πολυάριθμων χρονίων νοσημάτων, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Σουηδία.

Σε μεγάλη, πολυετή μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι πολλοί πάσχοντες εκδηλώνουν με την πάροδο του χρόνου πολλά άλλα προβλήματα υγείας. Κύριες αιτίες γι’ αυτό είναι η σταδιακή μείωση της κινητικότητάς τους και η χρόνια φλεγμονή που συνοδεύει την πάθηση.

Όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), η οστεοαρθρίτιδα είναι μία εκφυλιστική πάθηση των αρθρώσεων. Προκαλεί πόνο, διόγκωση και δυσκαμψία που σταδιακά μειώνουν την κινητικότητα.

Παγκοσμίως υπολογίζεται ότι προσβάλλει περισσότερα από 528 εκατομμύρια ανθρώπους, αριθμός που αυξάνεται διαρκώς. Τα πρώτα συμπτώματα κατά κανόνα εκδηλώνονται όταν μπαίνουμε στην έκτη δεκαετία της ζωής μας (το 73% των ασθενών έχουν ηλικία άνω των 55 ετών). Το 60% των ασθενών είναι γυναίκες.

Η νέα μελέτη διεξήχθη σε 9.846 πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα και άλλους τόσους συνομηλίκους τους χωρίς αυτήν. Η μελέτη άρχισε το 2008 και διήρκησε έως το 2019. Κατά την έναρξή της οι εθελοντές είχαν ηλικία 40 ετών και άνω.  Τα ευρήματά της δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση RMD Open, την οποία εκδίδει ο όμιλος της Βρετανικής Ιατρικής Επιθεώρησης (BMJ).

Από τους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα, η πλειονότητα (οι 5.318) την εκδήλωσαν στα γόνατα. Δεύτερη συχνότερη ήταν η αρθρίτιδα στο ισχίο και ακολούθως στο χέρι. Σχεδόν 500 συμμετέχοντες είχαν γενικευμένη οστεοαρθρίτιδα.

Τα ευρήματα

Όπως γράφουν οι ερευνητές, έως το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως μόνον οι 1.296 από τους συμμετέχοντες δεν είχαν εκδηλώσει κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας. Όλοι οι άλλοι είχαν ένα ή περισσότερα.

Αναλόγως με τον αριθμό αυτών των πρόσθετων προβλημάτων υγείας, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις κατηγορίες. Η πρώτη είχε τα λιγότερα (κατά μέσον όρο 3) και η τέταρτη τα περισσότερα (9-10).

Μεταξύ των εθελοντών που είχαν διαγνωστεί με οστεοαρθρίτιδα, ήταν ιδιαιτέρως αυξημένη η συχνότητα χρονίων προβλημάτων υγείας όπως:

Στην πραγματικότητα, οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα είχαν από 29% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν 3 προβλήματα υγείας έως και σχεδόν 2,5 φορές περισσότερες να εκδηλώσουν 9-10 άλλες παθήσεις, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους χωρίς αυτήν.

Φωτογραφία: iStock