Η παχυσαρκία είναι νόσος!

  • Iatropedia
Η παχυσαρκία είναι, τελικά, νόσος! Δεν διαφωνεί κανένας πλέον σ’ αυτήν την παρατήρηση, και μάλιστα οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στο θέμα του βάρους απ’ ό,τι οι άνδρες. Η σπουδαιότητα της μεσογειακής διατροφής αναδεικνύεται καθημερινά και αυτό μας καθιστά υπόλογους απέναντι στη νέα γενιά.

Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, στην Ελλάδα ο ένας στους δύο Έλληνες πιστεύει ότι το ελαιόλαδο δεν έχει θέση στη μεσογειακή διατροφή, περισσότεροι από επτά στους δέκα θεωρούν ότι η διατροφή αυτή δεν περιλαμβάνει τα ψάρια, ενώ πάνω από 90% θεωρούν ότι ούτε τα γαλακτοκομικά πρέπει να καταναλώνονται από όσους την ακολουθούν. Και όλα αυτά τη στιγμή που η πάλαι ποτέ δίαιτά μας αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως η πιο υγιεινή όλων. Τα όσπρια, τα φρούτα, τα ζυμαρικά, το ψωμί, τα δημητριακά είναι άγνωστα σε πολλούς και μάλιστα μόλις το 4% των ερωτηθέντων γνωρίζει ότι μπορεί και πρέπει να καταναλώνονται τη στιγμή που δηλώνουν ότι καταναλώνουν τετραπλάσιες ποσότητες κόκκινου κρέατος. (Εθνική Στατική Υπηρεσία).

Ποια είναι η σχέση αυτής της διατροφής με τα παιδιά;

Η μεσογειακή διατροφή φέρνει γερά παιδιά και αυξάνει – ακόμα – το προσδόκιμο επιβίωσης στη Νότια Ευρώπη, δηλαδή σε μας και στις άλλες μεσογειακές ευρωπαϊκές χώρες με πολύ θετικές συνέπειες στην υγεία ακόμα και του εμβρύου. Και αυτό αποδίδεται στη μεγάλη κατανάλωση φυλλωδών λαχανικών που είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ. Γι’ αυτό και σε Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία καταγράφονται λιγότερες γεννήσεις με γενετικές ανωμαλίες.

Είναι τελικά η παχυσαρκία νόσος;

Η παχυσαρκία είναι νόσος. Ήδη από το 1985 η περίσσεια 20% και πλέον σωματικού βάρους είχε συσχετισθεί από μία ομάδα ανεξάρτητων ερευνητών με αυξημένη νοσηρότητα σε παθήσεις άμεσα εξαρτώμενες από την παχυσαρκία. Σε αυτή την παρατήρηση λίγοι θα διαφωνήσουν σήμερα. Αλλά στο ποιον χαρακτηρίζουμε παχύσαρκο υπάρχουν ακόμη διαφορετικές απόψεις. Κι αυτό οφείλεται στη δυσκολία προσδιορισμού με ακρίβεια του ποσοστού λίπους του σώματος με τις μεθόδους που χρησιμοποιούμε.

Οι γυναίκες είναι πιο «ευάλωτες» στο θέμα του βάρους από τους άνδρες και οι γιατροί συνήθως υποτιμούν τους ιατρικούς κινδύνους που κρύβονται πίσω από τη γυναικεία παχυσαρκία ( λ.χ. η σχέση με τις πολυκυστικές ωοθήκες , τον καρκίνο και την καρδιαγγειακή νοσηρότητα) εστιάζοντας περισσότερο στο ενδιαφέρον των γυναικών για την εμφάνισή τους.

Το μεταβολικό σύνδρομο σχετίζεται με πολλούς κινδύνους;

Το μεταβολικό σύνδρομο σχετίζεται άμεσα με την παχυσαρκία, τις δυσλιπιδαιμίες, τη σεξουαλική δυσλειτουργία, την καρδιαγγειακή νοσηρότητα και το διαβήτη.

Ορισμένες παρατηρήσεις σε επίπεδο θεραπευτικό αναφέρονται στη χρήση vardenafi αλλά και τροποποίηση της συμπεριφοράς (μεσογειακή διατροφή, άσκηση). Θετική επίπτωση έχει επίσης η χρήση και άλλων παραγόντων μείωσης του βάρους όπως της sibutramine, της orlisat και της πρόσφατα εισαχθείσας rimonabant.

Ένα τελευταίο «take home» μήνυμα;

Η μεσογειακή διατροφή – σε αντίθεση με το εθνικό σπορ της ανθυγιεινής διατροφής – φέρνει γερά παιδιά, μεγαλώνει υγιείς ενήλικες, σέβεται την αισθητική και την ομορφιά των γυναικών, απομακρύνει τον κίνδυνο του μεταβολικού συνδρόμου και των σοβαρών συνεπειών του και αποτελεί ελληνική κληρονομιά που δεν πρέπει να υποτιμούμε.

Αδαμίδη Σοφία M.D. Αδαμίδης Σωτήριος ΜD, PhD

Παθολόγος Δ/ντής Α΄Παθολογικής Κλινικής

Ιατρικού Αθηνών

adamidisnet.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

1 στους 10 το 2030 θα έχει διαβήτη

παχύσαρκα τα ελληνόπουλα

δέκα tips για τη δίαιτα

μάθετε τα πάντα για την παχυσαρκία στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για τον διαβήτη στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia