Η παραπληροφόρηση τροφοδοτεί την δυσπιστία για τα εμβόλια και μπορεί να αφήσει ακάλυπτο τον πληθυσμό έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Βρετανία.
Σε έρευνα που πραγματοποίησαν σε ΗΠΑ και Βρετανία ανακάλυψαν πως μετά βίας οι μισοί ερωτηθέντες δήλωσαν πρόθυμοι να κάνουν το εμβόλιο εναντίον του κορωνοϊού. Ωστόσο οι ερευνητές λένε πως πρέπει να εμβολιαστεί του τουλάχιστον 55% του πληθυσμού, για να επιτευχθεί η λεγόμενη «ανοσία της αγέλης».
«Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά μόνον όταν τα κάνουν οι άνθρωποι», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Heidi Larson, καθηγήτρια στην Σχολή Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου. «Η παραπληροφόρηση παίζει σημαντικό ρόλο στην δυσπιστία και στην ανασφάλεια που επικρατεί για τα νέα εμβόλια εναντίον του νέου κορωνοϊού».
Δυστυχώς, οι αρνητές των εμβολίων «απειλούν να υπονομεύσουν το επίπεδο αποδοχής των εμβολίων για τον κορωνοϊό», πρόσθεσε. Κάτι τέτοιο, όμως, θα ήταν ολέθριο για την υγεία των πληθυσμιακών ομάδων, που ήδη απειλούνται θανάσιμα από αυτόν.
Πρωτότυπο πείραμα
Η σχετική μελέτη πραγματοποιήθηκε σε συνολικώς 8.000 εθελοντές από τις δύο χώρες (ήταν περίπου 4.000 από την κάθε μία). Οι ερευνητές χώρισαν τους εθελοντές κάθε χώρας σε δύο ομάδες.
Η πρώτη περιελάμβανε 3.000 άτομα. Οι ερευνητές τους άφησαν να διαβάσουν ελεύθερα κάθε παραπλανητική είδηση που κυκλοφορούσε στα social media. Οι υπόλοιποι 1.000 εθελοντές διάβαζαν τις αληθινές πληροφορίες για τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.
Πριν αρχίσει η έκθεση των εθελοντών στην παραπληροφόρηση, το 54% των Βρετανών είχαν δηλώσει πως θα κάνουν τα εμβόλια για τον κορωνοϊό. Το ίδιο είχαν πει και το 41,2% των Αμερικανών. Όταν, όμως, διάβασαν όλες τις θεωρίες συνωμοσίας, τα ποσοστά αυτά μειώθηκαν:
- Κατά 6,4% στους Βρετανούς
- Κατά 2,4% στους Αμερικανούς
Έτσι, το ποσοστό όσων δήλωσαν πως σίγουρα θα κάνουν τα εμβόλια για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, έπεσε:
- Κάτω από 50% στη Βρετανία
- Κάτω από 40% στις ΗΠΑ
Ποιοι είναι πιθανότεροι αρνητές των εμβολίων
Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι και στις δύο χώρες οι αρνητές των εμβολίων ήταν πιθανότερο να μην διαθέτουν πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης. Ήταν επίσης πιθανότερο να έχουν χαμηλό εισόδημα. Επιπλέον, οι γυναίκες που δήλωσαν ότι δεν θέλουν να εμβολιαστούν ήταν περισσότερες από τους άνδρες-αρνητές των εμβολίων.
Τα καλά νέα, πάντως, είναι ότι περισσότεροι ερωτηθέντες είπαν πως θα εμβολιάζονταν, εάν έτσι προστάτευαν τους αγαπημένους τους.