Η ποιότητα ζωής του καρκινοπαθούς έχει σχέση με το πόσο θα ζήσει
Αμερικάνοι ογκολόγοι από την κλινική Mayo της Μινεσότα, διαπίστωσαν ότι τα συναισθήματα που θα βιώσουν οι πάσχοντες θα καθορίσουν και το πόσο θα τα καταφέρουν. Και συγκεκριμένα: οι νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, οι οποίοι χαρακτήριζαν την ποιότητα ζωής τους καλή ζούσαν περισσότερα χρόνια με την ασθένεια–σχεδόν έξι χρόνια–σε αντίθεση με εκείνους που χαρακτήριζαν την ποιότητα ζωής τους κακή οι οποίοι ζούσαν λιγότερο από δύο χρόνια.
Αντικειμενικοί παράγοντες όπως η ηλικία, το στάδιο και η επιθετικότητα του καρκίνου και άλλοι παράγοντες υγείας δεν εξηγούν πλήρως το φαινόμενο, ωστόσο, δεν είναι σαφές αν αξιολογώντας την ποιότητα ζωής των καρκινοπαθών μπορεί ουσιαστικά να αυξήσει κάποιος τον χρόνο επιβίωσής τους.
Οι αιματολογικές και άλλες εργαστηριακές εξετάσεις είναι ένας τρόπος να διαπιστώσει κάποιος την κατάσταση ενός ασθενή, αλλά οι γιατροί γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι δύο ασθενείς μπορεί να δίνουν την ίδια εικόνα σε ό,τι αφορά τα αντικειμενικά κριτήρια που συνδέονται με τον καρκίνο, αλλά να έχουν διαφορετική εξέλιξη.
Αρκετές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η ποιότητα ζωής επηρεάζει την εξέλιξη της νόσου στους καρκινοπαθείς. Και στη λογική αυτή, οι γιατροί στην κλινική Mayo ξεκίνησαν συστηματικά να αξιολογούν την ποιότητα ζωής των καρκινοπαθών.
Στην έρευνα συμμετείχαν 2.442 ασθενείς που λάμβαναν θεραπεία για καρκίνο του πνεύμονα στην Mayo σε ένα διάστημα 11 ετών. Περίπου την εποχή που διαγνώστηκαν, οι ασθενείς βαθμολόγησαν την συνολική ποιότητα της ζωής τους σε μια κλίμακα από το 0 ως το 100. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 21% είχε «έλλειμμα» στην ποιότητα ζωής του ή την βαθμολογούσε με 50 και κάτω.
Οι ασθενείς αυτοί επιβίωναν για πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα: 1,6 χρόνια κατά μέσο όρο σε σχέση με 5,6 χρόνια για την ομάδα με την μεγαλύτερη ποιότητα ζωής περίπου την εποχή της διάγνωσης.
Υπήρχαν και άλλες διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων.
Οι ασθενείς με χειρότερη ποιότητα ζωής ήταν πιθανότερο να είναι άνδρες, καπνιστές και να πάσχουν από καρκίνο σε πιο προχωρημένο στάδιο. Η ποιότητα ζωής παρέμενε δείκτης πρόγνωσης της επιβίωσης των ασθενών με συνολικά το ποσοστό θνησιμότητας στη διάρκεια της έρευνας να είναι 55% υψηλότερο μεταξύ των ασθενών που περιέγραφαν ως κακή την ποιότητα ζωής τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
μάθετε τα πάντα για τον καρκίνο στην κατηγορία του iatropedia
μάθετε τα πάντα για τον καρκίνο του πνεύμονα στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia
μάθετε τα πάντα για τον καρκίνο του ήπατος στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia
μάθετε ποιες είναι οι απαραίτητες εξετάσεις για όλα τα είδη καρκίνου