Η πολλή ακινησία οδηγεί στην άνοια – Πόσες ώρες την ημέρα είναι επικίνδυνες
Σηκωθείτε από τις καρέκλες, εάν θέλετε να διαφυλάξετε την υγεία του μυαλού σας. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως η πολύωρη ακινησία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο άνοιας. Και όσο περισσότερο κάθεται κανείς, τόσο περισσότερο κινδυνεύει.
Μάλιστα ο κίνδυνος ελλοχεύει ακόμα κι αν η ακινησία δεν είναι συνεχόμενη, αλλά διακόπτεται από συχνά διαλείμματα (π.χ. για κάποια δουλειά).
Η σχετική μελέτη διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και το Πανεπιστήμιο της Αριζόνας. Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από 49.841 εθελοντές στη Βρετανία. Την περίοδο 2013-2015 οι συμμετέχοντες είχαν χρησιμοποιήσει φορητούς καταγραφείς κίνησης για να εξακριβωθεί πόσες ώρες κάθονταν καθημερινά.
Κατά την έναρξη της μελέτης οι συμμετέχοντες είχαν ηλικία 60 ετών και πάνω. Οι επιστήμονες αξιολόγησαν τις ώρες ακινησίας όταν ήσαν ξύπνιοι. Η ακινησία μπορεί να αφορούσε λ.χ. τις ώρες που έβλεπαν τηλεόραση, έγραφαν στο κομπιούτερ ή οδηγούσαν.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας των εθελοντών τους επί6 χρόνια. Στο μεσοδιάστημα, οι 414 από αυτούς διαγνώστηκαν με άνοια.
Τα ευρήματα
Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε πως η ακινησία επί λιγότερες από 10 ώρες την ημέρα δεν συσχετιζόταν με τον κίνδυνο αναπτύξεως άνοιας. Στη συνέχεια, όμως, αυξανόταν ραγδαία.
Σε σύγκριση με τους εθελοντές που κάθονταν σε καρέκλα επί 9 ώρες ημερησίως, όσοι κάθονταν 10 είχαν 8% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια. Ο αντίστοιχος κίνδυνος με 12 ώρες ακινησία αυξανόταν κατά 63%. Και με 15 ώρες ακινησίας, οι πιθανότητες άνοιας τριπλασιάζονταν.
«Μας εξέπληξε η ταχεία αύξηση των πιθανοτήτων να εκδηλωθεί άνοια μετά από 10 ώρες ακινησία στην καρέκλα. Ακόμα πιο εκπληκτικό όμως είναι το εύρημα ότι δεν έχει σημασία αν τις υπόλοιπες ώρες το άτομο είναι δραστήριο», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Gene E. Alexander, καθηγητής Νόησης & Νευρικών Συστημάτων στην Αριζόνα.
Αυτό υποδηλώνει ότι «η ακινησία καθ’ αυτή είναι που επηρεάζει τον κίνδυνο άνοιας», πρόσθεσε. Χαρακτήρισε όμως σημαντικό το εύρημα ότι η ακινησία επί λιγότερες από 10 ώρες ημερησίως δεν φάνηκε να συσχετίζεται με την άνοια.
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open. Ένα άλλο εύρημά της ήταν πως δεν είχε σημασία πως συσσωρευόταν η ακινησία στη διάρκεια της ημέρας. Είτε ήταν συνεχόμενες είτε διάσπαρτες μέσα στην ημέρα, οι ώρες της αθροιστικά ήταν εκείνες που έπαιζαν ρόλο.
«Πάγια σύσταση προς όσους έχουν καθιστικά επαγγέλματα και γενικότερα καθιστικό τρόπο ζωής είναι να σηκώνονται κάθε μισή ώρα από την καρέκλα για να κινούνται. Ανακαλύψαμε πως όταν λαμβάνεται υπ’ όψιν το άθροισμα των ωρών ακινησίας, η κατανομή τους παύει να είναι σημαντική», είπε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. David Raichlen, καθηγητής Βιολογικών Επιστημών στην Καλιφόρνια.
Φωτογραφία: iStock