Αφήστε την τηλεόραση και αρχίστε να κινείστε!
Αυτό είναι το μήνυμα νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Network Open και εξηγεί ότι ο άνθρωπος που αφήνει τον καναπέ και την τηλεόραση για να κάνει μια ελαφριά σωματική δραστηριότητα, ή ακόμη και να κοιμηθεί, έχει περισσότερες πιθανότητες να είναι υγιής όσο μεγαλώνε.
«Το μήνυμά μας είναι ότι η αντικατάσταση του χρόνου που περνάμε στην τηλεόραση με ελαφριά σωματική δραστηριότητα, μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα και ύπνο (για τους συμμετέχοντες που δεν κοιμούνταν αρκετά) είναι ευεργετική για την υγιή γήρανση», δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης Δρ Molin Wang, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής στο τμήμα Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ.
Τα αποτελέσματα δεν προκαλούν έκπληξη, καθώς πολλές μελέτες δείχνουν ότι η καθιστική ζωή έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, ανέφερε από την πλευρά του ο Δρ Andrew Freeman, διευθυντής του τμήματος καρδιαγγειακής υγείας στο National Jewish Health του Ντένβερ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από τη μελέτη Nurses’ Health Study για περισσότερα από 45.000 άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω το 1992 που δεν έπασχαν από κάποια χρόνια νόσο και τα οποία παρακολούθησαν για 20 χρόνια, συγκεντρώνοντας πληροφορίες για τον χρόνο που κάθονταν στη δουλειά, στο σπίτι και βλέποντας τηλεόραση και τις ώρες που ήταν όρθιοι ή περπατούσαν στο σπίτι και στη δουλειά. Τα δεδομένα αυτά αναλύθηκαν μαζί με δεδομένα για τη γήρανση τους.
Ως υγιής γήρανση ορίστηκε η ζωή έως την ηλικία των 70 ετών και η διατήρηση της υγείας σε τουλάχιστον τέσσερα επίπεδα: καμία σοβαρή χρόνια ασθένεια και καμία βλάβη στην υποκειμενική μνήμη, τη σωματική υγεία και την ψυχική υγεία.
Σύμφωνα με τη μελέτη, κάθε δύο ώρες επιπλέον στην τηλεόραση συσχετίστηκαν με μείωση 12% στις πιθανότητες υγιούς γήρανσης.
Αντίθετα, κάθε δύο ώρες επιπλέον ελαφριάς σωματικής δραστηριότητας στην εργασία αύξανε κατά 6% τις πιθανότητες υγιούς γήρανσης.
«Όσο περισσότερο καθόμαστε, τόσο περισσότερα προβλήματα έχουμε, ιδιαίτερα όσο μεγαλώνουμε», σημείωσε, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, ο Freeman.
Γιατί είναι τόσο κακό το να καθόμαστε;
Μελέτη του 2017 έδειξε ότι ο χρόνος που περνάμε καθημερινά καθιστοί συνδέεται με τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Και η καθιστική ζωή στα παιδιά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με έρευνα του 2023.
Το πρόβλημα επιδεινώνεται δε όταν τρώμε πολύ αλάτι και δεν κινούμαστε αρκετά. Και αυτές οι ανθυγιεινές συνήθειες πάνε συνήθως μαζί.
«Όταν οι άνθρωποι κάθονται μπροστά στην τηλεόραση, μαζί με αυτό έρχονται συνήθως κι άλλες ανθυγιεινές συνήθειες, όπως το junk food, το φαγητό μπροστά στην τηλεόραση, η απουσία σύνδεσης με άλλους, ακόμη και η διακοπή του ύπνου», ανέφερε ο Freeman.
Με τον χρόνο που περνάτε καθισμένοι σε ένα γραφείο ή στον καναπέ του σαλονιού στερείστε επίσης την ευκαιρία να βγείτε έξω και να είστε δραστήριοι.
Και «χάνεις όλη αυτή τη σωματική δραστηριότητα, η οποία είναι πραγματικά ένας απίστευτος τρόπος για να μειώσεις τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και την αρτηριακή πίεση», σημειώνει ο Freeman.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Γιατί η άσκηση στη φύση ωφελεί περισσότερο από τη γυμναστική σε κλειστό χώρο
Ζήλια: Ποια είναι τα φυσιολογικά όριά της και πότε γίνεται τοξική
Ινομυώματα: Ποια είναι τα συμπτώματα και πως αντιμετωπίζονται