Η πρόωρη εμμηνόπαυση απειλεί την υγεία, δείχνει νέα μελέτη
Οι γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 40 ετών έχουν αυξημένες πιθανότητες να χάσουν πρόωρα τη ζωή τους από καρδιοπάθεια ή καρκίνο, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Φινλανδία. Ωστόσο ο κίνδυνος αυτός μπορεί να μειωθεί με την βοήθεια ορμονοθεραπείας, προσθέτουν.
Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από τη μεγαλύτερη μελέτη που έχει διεξαχθεί έως σήμερα για τη σχέση της πρόωρης εμμηνόπαυσης με τη θνησιμότητα. Θα παρουσιασθούν στο ετήσιο 26ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ενδοκρινολογίας (ECE 2024) που διεξάγεται στη Στοκχόλμη.
Οι περισσότερες γυναίκες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση σε ηλικία 45 έως 55 ετών. Εν τούτοις, το 1% έχουν πρόωρη εμμηνόπαυση, δηλαδή πριν από τα 40 τους έτη. Αυτή οφείλεται σε πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια και αυξάνει τον κίνδυνο για προβλήματα, όπως η καρδιοπάθεια.
Η αιτία της πρόωρης ωοθηκικής ανεπάρκειας δεν είναι πάντοτε γνωστή. Μπορεί να εκδηλωθεί αυτόματα ή μετά από ιατρικές θεραπείες (π.χ. χημειοθεραπεία, χειρουργική αφαίρεση ωοθηκών). Συνήθως αντιμετωπίζεται με ορμονική θεραπεία υποκατάστασης (HRT) αλλά οι περισσότερες γυναίκες δεν συμμορφώνονται με αυτήν, αναφέρουν οι ερευνητές.
Τη νέα μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Όουλου (Oulu) στην Φινλανδία. Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 28.676 γυναίκες. Οι 5.817 από αυτές είχαν διαγνωστεί με πρόωρη εμμηνόπαυση την περίοδο 1988-2017. Άλλες είχαν αυτόματη πρόωρη εμμηνόπαυση και άλλες χειρουργική.
Τα ευρήματα
Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους επί έως και 30 χρόνια. Σε σύγκριση με τις γυναίκες χωρίς πρόωρη εμμηνόπαυση, όσες είχαν παρουσιάσει σε νεαρή ηλικία ωοθηκική ανεπάρκεια είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από κάθε αιτία.
Είχαν επίσης υπερδιπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιοπάθεια και τετραπλάσιες να χάσουν τη ζωή τους από καρκίνο.
Ωστόσο αυτοί οι πρόσθετοι κίνδυνοι μειώνονταν κατά το ήμισυ στις γυναίκες που έκαναν ορμονοθεραπεία επί τουλάχιστον 6 μήνες. Επιπλέον, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου δεν ήταν διαφορετικός μεταξύ των γυναικών που παρουσίασαν αυτόματη πρόωρη εμμηνόπαυση και όσων την ανέπτυξαν λόγω εγχείρησης.
«Εξ όσων γνωρίζουμε αυτή είναι η μεγαλύτερη μελέτη που έχει διεξαχθεί έως σήμερα για τη συσχέτιση της πρόωρης ωοθηκικής ανεπάρκειας με την πρόωρη θνησιμότητα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Hilla Haapakoski, διδακτορική φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι πρέπει να δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στην υγεία γυναικών με αυτόματη πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, για να μειωθεί η υπερβάλλουσα θνησιμότητα».
Φωτογραφία: iStock